4 jednostavna načina za jačanje pluća

Lako i efikasno!

Retko razmišljamo o zdravlju pluća i brinemo o njima samo kada imamo problema sa disanjem, iako ovaj organ igra važnu ulogu u našem životu.

Uz pomoć pluća, svaka ćelija tela snabdeva se kiseonikom, čiji nedostatak povećava rizik od razvoja respiratornih bolesti i može dovesti do ukupnog smanjenja nivoa imuniteta.

Izduvni gasovi, dim cigareta i loš kvalitet gradskog vazduha negativno utiču na funkciju pluća. A dnevna respiratorna aktivnost nije dovoljna za održavanje dobrog protoka kiseonika u telu, jer su u ovom slučaju pluća opterećena sa samo 50 procenata.

Izlaz mogu biti posebne vežbe disanja koje treba ponavljati svaki dan, kao i neke dobre navike. Oni su u stanju da poboljšaju zdravlje ovog za nas važnog organa.

Duboko disanje

Pokušajte da vežbate najmanje 10-15 minuta svake večeri. Sedite u položaj lotosa i udahnite što je moguće laganije i duboko koristeći trbušne mišiće.

Ispravno držanje tela

Pošto su pluća mekani organ, ona zauzimaju toliko prostora u telu koliko im dozvoljavate. Da biste im dali više prostora, sedite uspravno i ispružite se prema gore, podižući prsa.

Smejte se više

Smeh je odlična vežba za rad trbušnih mišića i povećanje kapaciteta pluća. Pored toga, smejući se, možete ih malo raščistiti izbacivanjem ustajalog vazduha.

Pijte dosta vode

Voda nije važna samo za zdravlje tela i blagostanje, već i za pluća. Pomaže u održavanju njihove tanke sluzokože. Podsećamo vas da je prosečan dnevni unos vode oko 2 litra.

Pročitajte još

Pročitaj još