Barselona - esencija Mediterana

Svaki odlazak u Barselonu iznova potvrdi davno ustanovljenu činjenicu - u ovom gradu naći ćete sve što Mediteran u fragmentima pruža u svojim različitim tačkama.

Ako tražite mesto koje će zadovoljiti vaše najrazličitije potrebe, verovatno već znate da je Barsa pravi izbor! Svi smo već bili ovde i svi želimo da joj se vratimo opet, i opet, i opet! Kako i ne bismo želeli, kada prestonica Katalonije i ujedno najveća naseobina na Mediteranu ima idealnu klimu, bogato istorijsko nasleđe u kojem su se smenjivale velike i izuzetno različite kulture, prestižnu arhitekturu kojoj se divi ceo svet, Muzej Salvadora Dalíja i druge umetničke kolekcije koje čine da stoji rame uz rame sa Njujorkom i Parizom, sjajnu klopu i vino i - što je mnogima najbitnije - dugačku peščanu plažu do koje se stiže za 10 minuta hoda od centra.

Jedno od nezaboravnih iskustava u Barseloni jeste vožnja žičarom do planine Montjuïc. Locirana na južnom kraju centra grada, sa vrha pruža se sjajan pogled, a do njega možete doći s obale mora. Kada stignete ovde, potražite Fondaciju Joana Miróa, muzejski kompleks koji pruža sjajan uvid u stvaralaštvo ovog avangardnog umetnika, kao i sjajnu kolekciju njegovih radova.

Među drugim mestima za šetnju tu su svakako i Park Güell, jedinstveni kompleks koji je po narudžbini Eusebija Guella dizajnirao slavni Antonio Gaudi.  Organski oblici i bogat kolorit učiniće da se osetite kao da šetate kroz scenografiju neke bajke. A ukoliko želite da otkrijete još više od Gaudijevih remek-dela, produžite do katedrale La Sagrada Família, zdanja koje je u izgradnji već preko 135 godina - i još nije dovršeno! Kao jedan od simbola grada, ovo je must see destinacija, koju prati slava poput Big Bena, Ajfelovog tornja ili Koloseuma.

Iako je nakon Olimpijskih igara 1992. Barselona postala nezaobilazna tačka na evropskoj turističkoj mapi, od kada se broj turista svake godine uvećava, uvek može ponuditi nešto izazovno. Ona se neprestano menja i otvara uvek nove atrakcije, prilagođavajući se svetskim trendovima i predstavljajući nešto autentično onima koji je posete. Dolazak Olimpijskih igara je u potpunosti izmenio njen izgled, čineći je još poželjnijom za odmor. Ukoliko zaboravite kupaći ili jednostavno ne volite imati neosunčane delove tela, ne brinite, jer za razliku od mnogih drugih gradova sa plažama, ovde ima deo rezervisan za nudiste.

Takođe, poznata je po beskrajnim pešačkim zonama, a čak 130 hektara površine namenjeno je pešacima. Među njima svakako je najpoznatija La Rambla, duga kilometar i po, natkrivena gustim krošnjama kroz koje proleću papagaji. Ovo je ujedno i najposećeniji deo, sa velikim brojem uličnih prodavaca, kafića i malih restorana za predah tokom duge šetnje. Mesto sa sjajnim koktelima koje možete posetiti tokom dana dok još nije prepuno jeste čuveni Boadas. U ovom renomiranom baru barmeni će vas poslužito nekim od najboljih koktela u ovom delu planete, noseći crne kravate dok ih spravljaju. Very stylish!

Kada ogladnite, potražite jedan od najboljih tapas barova - Los Toreros, lociran u Carrer d'en Xucla, jednoj od uličica koje izlaze na glavnu pešačku zonu. Los Toreros je oda minulom vremenu u kojem su korida i toreadori bili sastavni deo španske kulture. Sve u ovom baru učiniće da se osećate kao da ste vremeplovom otišli nazad u šezdesete. Posteri, fotografije i eksponati iz ovog perioda su ono što čini ovaj bar jedinstvenim, ostavljajući više utisak muzeja nego samog restorana. A hrana sa izuzetno tradicionalnog menija je izuzetna!

Večeru svakako treba da planirate drugačije. Nemojte ići u bilo koji restoran. Iako je hrana uglavnom svuda zaista sjajna, bilo da jedete na ulici ili u nekom od najskupljih restorana u gradu, ovog puta odlučite se za jedinstveno gastronomsko iskustvo. Naime, u Barseloni postoje čak 22 restorana koji su dobili prestižno priznanje - Michelin zvezde. Restorant Moments, lociran u Hotelu Mandarin Oriental, na adresi Passeig de Garcia 38-40, pruža nezaboravni užitak. Sjajan dizajn enterijera sa velikim staklenim zidom, koji pruža pogled na kuvare i sam proces pripreme hrane, upotpunjuje užitak čineći večeru potpuno drugačijim iskustvom.

Ukoliko se u ovde zateknete preko vikenda, ne propustite priliku da obiđete neke od renomiranih klubova. Pre svega bismo izdvojili CDLC, Elephant i Sutton. CDLC je luksuzni night life concept store! Egzotični mediteranski ukusi i odličan izbor japanske kuhinje predstavljaju samo početak večeri koja se nastavlja uz koktele u loungeu i na dance flooru koji ćete deliti sa svetskom elitom. Sa druge strane, jedan od novijih klubova Elephant otvoren je tek pre dve-tri godine i vrlo je trendy. Uz dobar house možete uživati cele noći u enterijeru koji koristi simbole Indokine, jarocrvena i žuta svetla, bronzane slonove i figure Bude. I na kraju Sutton, classy i chic, pravi je magnet za svetski džet-set. Za ovaj klub važi pravilo dress-to-impress, jer nikada ne znate da li je u gradu Paris Hilton, koja uvek ovde svrati da provede svoje veče.

I za kraj, mali savet - kada planirate odlazak u Barselonu, ukoliko želite iskusiti pravu gradsku atmosferu, najbolje je da odete u maju, junu ili septembru. Time ćete dobiti sve - sjajne klimatske uslove, manje turista koji je preplave u julu i avgustu, kao i autentični osećaj koji pružaju njeni meštani. A kao i u svakom turističkom centru, u julu i avgustu, svi lokalci koji drže do sebe napuste svoje domove i odu na odmor.

Uživajte!

Pročitajte još

Pročitaj još