Egzotične destinacije: tretman za dušu

Preobrazite um, telo i duh jer kažu da lepota dolazi iznutra. Umesto da otrčite u teretanu ili kod kozmetičara, potražite put ka istinskom beauty tretmanu za dušu na ovim egzotičnim destinacijama. I samo maštarenje o ovim mestima pomaže vam u tome. Udahnite duboko - krećemo!

Liva oaza

Samo pogled na beskrajne peščane dine uz nestvarnu tišinu biće dovoljan da se zaljubite u Arapsku pustinju. Njena lepota izaziva duševni mir, tako glatka i tako tiha, deluje da će vas utešiti kao velika gomila jastuka.

Oaza Liva nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i mesto je rođenja vladajućih porodica Abu Dabija i Dubaija. Da bi osigurali potpuno uživanje u svim čarima pustinje, porodice su napravile luksuzan hotel Qasr al Asarab; tvrđavu koja se idealno utopila u toplu boju peska uz osećaj da se tu nalazi stotinama godina.

Ne, ovo nije fatamorgana. Doživećete nenadmašan luksuz i udobnost usred mistične pustinje. Vrištite na tišinu, valjajte se u zlatnom pesku, jašite kamile preko suncem natopljenih dina, a onda se vratite na čašu šampanjca i tajlandsku masažu u ovoj oazi mira.

Brijuni

Zamislite kako vozite bicikl pored arheoloških iskopina dok vam jeleni pretrčavaju put. Zamislite najlepšu boju Jadranskog mora. Ovde nema izduvnih gasova i automobila, a jedinu buku prave zrikavci i golferi kad udare lopticu. Na Brijunima se golf igra na jedinstvenom terenu iz 1922. godine, koji sa pravom možemo nazvati ekološkim jer na njegovom održavanju radi samo priroda. Na trenutke će jedinstvena atmosfera koju pruža ovo ostrvo učiniti da se osećate kao da je vreme stalo. 

Mail arhipelag od 14 ostrva, koji se proslavio kao privatna rezidencija Josipa Broza Tita, otvoren je za turiste 1983, a poseta je dozvoljena samo na dva ostrva - Veliki Brijun, jedino od ostrva na kojem možete odsesti, i Mali rijun. Jedinstven sklad flore, faune, tirkiznomodrog mora i istarskih vina je proverena kombinacija za otvaranje vrata raja.

Dunton Hot Springs

U ruralnom i brdovitom Koloradu nalazi se ovo bivše rudarsko mesto koje danas važi za jedno od najluksuznijih mesta u Americi. Ovaj centar, opisan kao "romantičan grad duhova", podiže trend glampinga (glamurozni kamping) na sledeći nivo. Možete odsesti u luksuznom šatoru ili u nekoj od ručno izgrađenih kabina od kojih su mnoge prvobitno konstruisali sami rudari, a možete i celo mesto iznajmiti za sebe. Stari seoski objekti inkorporirani su u ovaj jedinstveni koncept, a uz umirujuće izvore, magične planine i reku čine savršenu sliku.

Pecanje, šetanje, jahanje i joga su samo neke od aktivnosti uz koje se možete opustiti, ali ipak najprivlačnije zvuče termalni izvori.

Kupanje u vodi sa visokomineralizovanim sadržajem preporučuje se za različite terapeutske upotrebe. Pored vrednosti minerala koji se nalaze u većini termalnih izvora i stimulativnih prednosti visokomineralizovanih voda, kupanje u vodi sa bikarbonatom pomaže da se poboljša cirkulacija u telu, a magnezijum pretvara šećer u krvi u energiju i čini kožu lepšom.

Antarktik

Mislite li da istraživanje najhladnijeg mesta na zemlji ne deluje kao idealna prilika za opuštanje? Pokušajte da zamislite da krstarite po staklenom moru pored džinovskih prizmi leda u plutajućem hotelu od pet zvezdica i da usput delite netaknutu prirodu sa fokama i pingvinima. Specijalno dizajnirano krstanje stvoreno je za avanturiste koji žele imati sav komfor ovog sveta uz najbolju hranu, uslugu i organizaciju.

Ogromne sante leda, planine prekrivene snegom i glečeri nateraće vas da poželite da se s ovom panoramom pohvalite na Instagramu... Ali, deo privlačnosti ovog putovanja leži u tome da se isključite - zaboravite na svoju svakodnevicu i izgubite se u potpuno drugom svetu. Leti ovde nikada zaista ne padne mrak i lako se izgubi osećaj za vreme. Tu neponovljivu atmosferu je šteta pokvariti smartfonom. Uživanje u ovoj izolovanoj lepoti i suočavanje s ogromnom snagom prirode podesiće vas na sasvim novu frekvenciju.

Fidži

Koliko daleko želite da pobegnete? Ovde vas neće tražiti. Fidži je izolovana ostrvska grupa u južnom Pacifiku koja se sastoji od 332 ostrva i može se pohvaliti savršenim belim peskom, tirkiznom vodom, koralnim grebenima, džunglama i ljubaznim stanovništvom. A da, i nekim od najluksuznijih hotela na svetu.

Ostrvo - drugo po veličini - Vanua Levu nije toliko posećeno pa je idealno za uživanje u kulturi i prirodnim lepotama ovog delića sveta koji je mnoge zaveo da ostanu ovde da žive. Brdovita unutrašnjost ostrva rezervisana je za slikovite vodopade te retke i intrigantne životinje, a obala puna uvala oivičena je nekim od najlepših koralnih grebena Fidžija.

Ronjenje je obavezno, po mogućstvu sa marinskim biologom. Legendarni Jacques-Yves Cousteau doprineo je shvatanju okeana više nego bilo koja druga osoba u istoriji, a njegov sin je baš na ovom ostrvu otvorio eko-hotel Jean-Michel Cousteau Resort koji će vam omogućiti upravo autentično upoznavanje morskih tajni.

Austrija

Ajurveda, nauka o životu, metod je isceljenja poreklom iz Indije. Sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja počiva na ideji da tri doše regulišu različite funkcije duha i tela, a da problemi nastaju kada se doše poremete. Da biste ih doveli u balans, ne morate ići čak do Indije jer ćete u Austrijskim Alpima naći izuzetni Sonhoff Ayurveda Resort. Uz čuveni nemački centar Ayurveda Parkschlösschen, ovo je jedno od retkih mesta u Evropi gde se praktikuje istinska ajurveda.

Od masaže preko tradicionalnog pančakarma detoksa, do akupunkture, svaki vegetarijanski obrok, čas joge, svaka šetnja po ovom posedu je korak ka zdravlju i unutrašnjem miru. 

Organizovan je i trodnevni kurs kuvanja švajcarskog ajurveda šefa Johannesa Baumgartnera koji je proveo niz godina kuvajući indijskim monasima. Naučićete sve o začinima. Na primer, da anisovim semenom očistite dah ili da stavite muskatni oraščić u toplu vodu da biste izazvali san.

Kvinstaun

Ovaj novozelandski grad koji leži na idiličnom jezeru Uakatipu nosi sa pravom titulu najavanturističkijeg grada na svetu. Zvanično, Kvinstaun nudi 220 avanturističkih aktivnosti. On radi na turbo-pogon i pružiće vam idealnu priliku da se izvrištite i uradite nešto što nikada niste a da usput izbacite sve iz sebe. Možete da skačete sa mosta ili iz aviona, da idete na rafting ili na ludu vožnju mlaznim čamcem. A kada se dobro uplašite, izvrištite i prodrmate, shvatićete da ste okruženi jednim od najlepših pejzaža na svetu. Izvan grada nalazi se Matakauri Lodž, idealna baza za uživanje u pogledu na jezero i planine Remarkabels. Njihov SPA meni je pun holističkih i zavodljivo nazvanih tretmana, ali za jedinstven doživljaj izaberite pedikir toplim žadom pounamu pebble.

Island

Ovu neobično atraktivnu zemlju je lako i prijatno da istražujete čak i sami. Islanđani su druželjubivi i veruju u vilenjake, a glavni grad Rejkjavik je šareni centar kulture, umetnosti i dobre hrane. Ipak su pejzaži sastavljeni od vulkana, vodopada, glečera, gejzira i ogromnih plaža od crnog peska ono što ovu zemlju čini čarobnom.

Tokom leta 24 sata dnevnog svetla će vam omogućiti potpuno uživanje u istraživanju neverovatne prirode Islanda, a polarna svetlost zimi će vam pružiti sasvim drugačiji doživljaj. Za pravo opuštanje idealna je nezaobilazna i nezaboravna geotermalna banja Plava laguna. Ogroman bazen oblika prirodnog jezera oivičen je posudama sa maskama za lice, vodopadima i saunom. Brčkanje u ovoj gustoj beloj toploj vodi činiće vam se kao kupanje vašeg života. Ako odete tokom zimskih meseci, posle ovog užitka u kontrastu između vruće vode i hladnog svetlucavog snega okolo, pojurite za Aurorom Borealis (polarnom svetlošću), prirodnim fenomenom koji će vas zasigurno ostaviti bez daha. Ukoliko pak niste avanturistički, tip preporučujemo da se udobno smestite u Northern Lights baru u Hotelu Ion ili odete na večeru od sedam gangova u ultraekskulzivnom Trophy Lodgeu i uživate u plesu noćnih duga.

Pročitajte još

Pročitaj još