Kako se spakovati za put - saveti za uštedu prostora u koferu

Kada planiramo putovanje, obično sebe zamišljamo u najmodernijim outfitima, sa mnoštvom aksesoara, kako poziramo ispred čuvenih znamenitosti. Ipak, kada dođe vreme za pakovanje kofera, nastaje problem jer je često nemoguće spakovati svaki odevni komad, torbu ili parfem na koje smo računali.

Efikasno pakovanje za putovanja je veština i za mnoge predstavlja problem kako spakovati za put sve potrebne stvari, a da kofer ne bude pretrpatan nepotrebnim stvarima. U ovim slučajevima, dobra organizacija je za pakovanje ključna, i bilo da se pitate kako se spakovati za more ili zimovanje, potrebno je da dobro razmislite koje stvari su Vam zaista potrebne i da isplanirate odevne kombinacije u skladu sa tim koliko dana ste na putovanju.

Osim toga koliko dugo traje putovanje, pakovanje zavisi i od toga da li putujete automobilom, autobusom ili avionom, jer u automobilu i autobusu nema ograničenja za prtljag, dok je putovanje avionom nezgodno za pakovanje kofera. Potrebno je da razdvojite stvari za ručni i predati prtljag i da vodite računa o ograničenju težine prtljaga. Ukoliko dobro promislite o načinu pakovanja stvari, bićete u mogućnosti da ponesete više garderobe i ostalih “neophodnih” sitnica sa sobom.

Najkrupnije stvari spakujte na dno kofera

Velike stvari, cipele i torbe stavite na dno kofera, jer ćete sve ostale stvari moći da stavite i uklopite između njih. Naravno, bitno je da stvari koje stvaljate na dno kofera ne mogu lako da se oštete i da nisu osetljive, kako biste preko njih mogli da stavite mnogo stvari. Odeću koja se lako gužva, pakujte poslednju u kofer. 

Takođe, preporuka je da krupna odeću i obuću nosite na sebi tokom pakovanja, kako biste dodatno uštedeli prostor u koferu. Zato, u zavisnosti u toku kog godišnjeg doba odlazite na putovanje, obucite na sebe jaknu, mantil, cipele, čizme ili patike. Ovakvo pakovanje je posebno korisno, ako odlazite na putovanje avionom i želite da uštedite prostor u predatom prtljagu.

Kozmetika za putovanje se pakuje u odvojenom neseseru

Kozmetika za putovanje uglavnom zauzima najviše prostora, jer je najteža i često su pakovanja proizvoda glomazna. Kako biste uštedili prostor prilikom pakovanja, ako odlazite na kraće putovanje, u prodavnicama kozmetike možete nabaviti putna pakovanja šampona, gelova za tuširanje, dezodoransa, kremi, balzama i drugih proizvoda.

Prilikom pakovanja, ako putujete avionom, treba imati u vidu da kozmetika u avionu ima određena ograničenja po pitanju mililitraže. Putnici često imaju nedoumice oko toga šta smeju, a šta ne smeju da ponesu sa sobom u let avionom, a odgovore može ponuditi Poleti.rs, novi sajt specijalizovane agencije za avio karte “Poleti”, koji ujedno predstavlja i ultimativni vodič za putovanja avionom. Iskoristite besplatna znanja koja postoje na internetu, i nemojte prepustiti stvari slučaju, to se zaista ne isplati kada je u pitanju avio-turizam.

Sve tečne proizvode, koji podrazumevaju kreme, šampon, balzam, sapun, mleko za telo, sprejeve za kosu i šminku obavezno pakujte odvojeno, u neseser. U slučaju da se neki od ovih proizvoda otvori i prospe, svakako će se mnogo teže razliti po koferu i odeći, ukoliko su odvojeno spakovani. Možda je najbolje da svu kozmetiku i tečne proizvode spakujete u plastični neseser, koji je mnogo manje propustljiv od platnenog.

Takođe, kada govorimo o kozmetici, često je problem kako spakovati fen za kosu, s obzirom na to da su fenovi uglavnom glomazni. Zato, kako biste uštedeli prostor u koferu, možete proveriti da li smeštaj u kom odsedate ima obezbeđen fen, a ukoliko nema, onda možete nabaviti fen za putovanje, koji uglavnom ima mogučnost da se savije, pa je tako duplo manji od standardnog.

Ovo se takođe odnosi i na šampon, sapun i peškire, koji takođe mogu postojati u smeštaju, a ako ne znate kako da odaberete hotel koji će Vam odgovarati, možete pogledati koji hoteli u svetu nude izuzetnu uslugu i tako saznati koje sve kriterijume treba da uzimate u obzir prilikom odabira hotela.

Lekove pakujte u ručni prtljag

Kako biste bili sigurni tokom Vašeg putovanja, važno je da sa sobom ponesete lekove, jer u slučaju da se razbolite ili povredite, lekovi Vam mogu pomoći i ubrzati oporavak. Osim toga, lekovi su obični mali, pa Vam neće zauzeti mnogo prostora u prtljagu

Lekove za put je poželjno da spakujete u kesu ili neseser, i obavezno ih nosite kao ručni prtljag, kako bi Vam bili nadohvat ruke, pogotovo ako putujete avionom ili autobusom, kada Vam prtljag nije pristupačan. Takođe, na put nikako nemojte da odlazite bez antibiotika, masti protiv ujeda komaraca, lekova za stomačne tegobe, probiotika, flaster, hanzaplasta ili zavoja.

Urolajte odeću i stavite je u kese za pakovanje garderobe

Uglavnom, ono što je najvažnije za pakovanje, jeste odeća za putovanje, a kako biste uštedeli prostor u koferu, garderobu možete urolati. Sklopite odeću tako što ćete urolati kao podlogu za vežbanje joge, i imaćete više prostora za druge stvari, a pritom se odeća sklopljena na ovaj način neće gužvati.

Ovako ćete moći da izaberete dodatne kombinacije odeće koje ćete moći da spakujete. Garderobu motajte tako što ćete manje stvari staviti u veće i potom ih umotati zajedno. Ako želite da nosite više odeće, kako biste mogli da menjate svoje odevne kombinacije, možete da spakujete više tanjih stvari. Dovoljno je da ponesete jedan džemper, a druga tanja odeća za putovanje Vam neće zauzimati mnogo prostora, pa možete poneti više tankih majica ili pantalona.

Zanimljiv način za pakovanje kofera, koji će Vam pomoći da Vam sve stvari stanu, jeste da veš stavite u manje kese za pakovanje garderobe , a potom u cipele. Ukoliko vidite dodatni prostor u koferu, pa makar to bila i unutrašnjost cipela, pakujte tu veš.

Naravno, obavezno ih prethodno stvaite u kesice, jer obuća nije najčistije mesto za veš. Osim toga, možete iskoristiti prostor unutar spakovane odeće da tu stavite umotane čarape i druge manje stvari koje želite da nosite. Ako još uvek ne znate šta da spakujete u kofer za putovanje, pogledajte koji komadi odeće su odlični za svaku priliku na putovanju.

Ponesite jednu univerzalnu večernju tašnu

Mnogi koji se pitaju kako se spakovati za put efikasno, imaju problem kako da smeste aksesoare u kofer za putovanje. Na svakom putovanju, postoji barem jedna prilika kada želite da se posebno doterate, a za to su Vam potrebni aksesoari. Najčešći problem je kako spakovati večernje tašne, jer su one često osetljive i skolne oštećenjima, pa ih nije lako spakovati u putnu torbu.

Zato je možda najbolje da ponesete samo jednu tašnu u univerzalnoj boji kao što su crna, bela ili srebrna koja Vam se slaže uz sve kombinacije odeće. Takođe, kako se tašna ne bi iskrivila usled pritiskanja stvari u koferu, možete da je napunite vešom i stavite u kese za pakovanje garderobe kako biste je dodatno zaštitili.

Osim tašne, ostali aksesoari kao što šalovi, marame, kape, nakit su manjih dimenzija i njih zaista gotovo uvek imate gde da smestite prilikom pakovanja, zato njih možete spakovati na kraju.

Elektronske uređaje pakujte u posebne mreže

Današnja putovanja su gotovo nezamisliva bez tehnologije, pa zato prilikom pakovanja, treba da vodite računa i o tome da li ste spakovali mobilni telefon, punjač i elektroniku koja Vam može zatrebati u toku putovanja.

Kako bi Vam sva tehnologija bila na jednom mestu, možete nabaviti u većini prodavnica male nesesere sa mrežama, u koje možete staviti kablove, tablet, punjače, kao i naočare za sunce. Pre nego što spakujete uređaje, pogledajte kojih 10 aplikacija za putovanje treba da instalirate, kako biste se lakše snašli na putovanju.

S obzirom na to da je tehnologija uglavnom prilično vredna i skupocena, ukoliko planirate putovanje avionom, obavezno je spakujte u ručni prtljag i prethodno proverite da li elektronske uređaje koje želite da nosite sa sobom, možete da unesete u avion.

Nabavite ručni punjač za mobilni

Takođe, u poslednje vreme je popularan ručni punjač za mobilni, koji Vam može veoma značiti za vreme dugog putovanja avionom, autobusom ili automobilom, jer u slučaju da Vam se isprazni baterija, možete priključiti telefon na ručni punjač za koji Vam ne treba utičnica. Zato ako planirate da koristite mobilni telefon u toku putovanja, obavezno nabavite ovaj punjač.

Pre nego što spakujete sve stvari, najbolje je da napravite spisak stvari koje želite da ponesete, kako biste se lakše organizovali i bili sigurni da ste poneli sve što Vam je potrebno.

Kada čekirate sve stvari sa spiska, možete da započnete pakovanje odeće, obuće, kozmetike, elektronike i aksesoara na prethodno navedeni način. Sigurno je da ćete uštedeti prostor i da će Vam sve stvari stati u kofer za putovanje. Naravno, pre nego što pođete na put proverite da li ste spakovali sva dokumenta koja su Vam neophodna za put.

Pročitajte još

Pročitaj još