Razglednica iz Njujorka

Zajedno sa umetnicom Martom Jovanović boravili smo u apartmanu nadomak BOSI Contemporary galerije gde je imala izložbu. Ova zanimljiva dama je sa nama podelila omiljena mesta u jednoj od najlepših svetskih metropola.

Tekst: Gordana Manojlović

Mislila sam da znam veći deo njujorških priča, a onda sam otkrila da postoji skriveno carstvo - Lower East Side, u kojem žive mladi i kreativni ljudi okupljeni oko iste ideje. Naseljeni u doskoro nebezbednom kvartu koji je nakon velike depresije iselio trgovce i naselio propalice i beskućnike. Za samo deceniju najslikovitiji deo Menhetna dobio je novi sjaj. Za razliku od njegovog prvog suseda, East Villagea, vidne su velike investicije koje sada otvaraju najmodernije galerije, barove i restorane.


Na slici: Lower East Side

Dugim šetnjama kroz slikovite ulice uživaćete u duhu prošlih vremena koji je zadržao stari šarm, bilo da tragate za tradicionalnim burgerima, vintage prodavnicama ili romantičnim motivima iz omiljene pesme. Tradicionalna hrana dobila je novu formu pa ćete se pomučiti da suzite svoj izbor. Savet je jednostavan, priklonite se baru koji okuplja ljude slične vašem stilu.

Na slici: Michel Basquiat "Bird on Money", 1981.

Ulična kultura i danas je inspiracija nekima od najvećih imena iz sveta modne avangarde. Nekada kvart Warhola i Basqiata danas služi Terryju Richardsonu i Marcu Jacobsu.

Na slici: Bradley Theodore, slikar

Iako jedan od ležernijih delova, neka vas ne čudi što su cene poput onih u najelitnijim avenijama. Okupljeni oko umetničke mitologije, veliki broj savremenih umetnika i dizajnera naselio je svoje poslovne prostore u zidine starih hangara. Njihovi radovi ubrajaju se u prave bisere moderne umetnosti i jedino u šta danas veruju jeste lični senzibilitet i osećaj. Ne podležu evropskim uticajima niti se trude da impresioniraju većinu. Ta energija oseća se bilo gde da se uputite. Kvart je sačinjen iz raznobojnih ulica sa dva lica. Jedno lice je dnevno, kada se moderni butici i piljarnice pomešaju sa starim ateljeima za unikatne šešire, korsete ili kravate. Noću se bude barovi koji pod svoja zagašena svetla okupljaju na stotine lepih i mladih ljudi. Zabave traju do duboko u noć.

Uverite se i sami zašto su baš ove ulice opevane i ispisane u kultnim delima nepopravljivih romantika koji kroz svoj svoje stihove i danas žive.

NY soundtrack: Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat Lyrics

Samo dva bloka od umetničke četvrti nalazi se kvart za ljubitelje velikih modnih brendova i elitnih zabava. Hotel The James je među prvima na listi ukoliko želite nekog da impresionirate ili samo da uz otvoren bazen posmatrate celi grad.

Na slici: The James hotel

Barovi i restorani

ROSTING PLANT COFFEE

39 Orchard St, NYC

www.roastingplant.com 

IRVING FARM

88 Orchard St, NYC

www.irvingfarm.com 

GALLI RESTAURANT

98 Rivington St, NYC

www.gallirestaurant.com 

Galerije i muzeji

BOSI CONTEMPORARY

48 Orchard St, NYC

www.bosicontemporary.com 


Na slici: detalj sa izložbe "Come to bed" umetnica Marte Jovanović, Michelle Jaffé i Esmeralde Kosmatopoulos

TENEMENT MUSEUM

103 Orchard St, NYC

www.tenement.org

Pogledajte više o Martinoj izložbi OVDE.

 

Gordana Manojlović

MODNA UREDNICA

 
 

Pročitajte još

Pročitaj još