Ženstvenost i seksipil Nike Županc

Atraktivna slovenačka dizajnerka postala je planetarno popularna zahvaljujući svojim intrigantnim i pre svega ženstvenim komadima. Prvi proizvod koji je dizajnirala bila je lampa Lolita 2008. godine za brend Mooi, koji ju je angažovao za ovaj projekat iako tada još nije bila afirmisana u svetu dizajna.

Njene komade odlikuju moderne i ženstvene linije, a o svom stilu kaže: “Precizno merenje eklekticizma i neprestano traganje za ženstvenim vizuelnim elementima jesu elementi koje koristim u svom radu, mada ponekad i dosta rezervisano. Ove intervencije u mom racionalnom, minimalnom i pre svega funkcionalnom dizajnu pokušavam da predstavim komadima koji još nisu viđeni u dizajnerskom svetu.” Na to dodaje da su joj ljudi koje voli večna inspiracija za stvaranje novih komada i za rasplamsavanje ideja.

Elegancija, poetičnost i ženstvenost osnove su svakog njenog komada, a pravi primer su stolice Tailored sa motivom ženskog korseta, stolice Maid’s Apron s motivom služavkine kecelje, šarmantne igračke automobila nazvane Konstantin Beta, preko atraktivnog brisača prašine Unfaithful, zatim modernih kolevki za bebe koje nose naziv Boris, Vladimir i Alexander i elegantne mini-ploče za kuvanje Mrs. Dalloway za Gorenje. “Nije dovoljno da predmet samo zadovolji svoju funkciju, on bi trebalo da vas  zavede svojim izgledom i da vam ulepša život. Tačnije, da vas privuče svojim dizajnom”, dodaje Nika.

Ovakvim svojim komadima ova dama uspela je da razbije klasično muško društvo u svetu dizajna. Kada smo je pitali koji stil najviše odgovara njenom senzibilitetu, dobili smo odgovor da je pričanje priča veoma važan dep savremenog dizajna. “Po mom mišljenju, moderan izraz ‘forma prati funkciju’ i dalje važi, samo je značenje u novom milenijumu donekle promenjeno.

U masovnoj proizvodnji, fokus je na funkcionalnosti, a nikada na dekorativnosti. Ipak, verujem da dizajn može da bude moćno sredstvo za širenje različitih poruka ili, jednostavno, može da natera ljude da se zamisle nad određenim komadom”, zaključuje ova dizajnerka.

Flower Company
“Cveće može da oplemeni svaki prostor, a pink ruže su prve na listi.”

Ikea
“Svećama postižem intimnost prostora, a uvek se odlučujem za one u beloj boji.”

Umbra
“I zatvarač za vino može biti neobičnog dizajna.”

Brunotti
“Volim da oplemenjujem prostor neobičnim detaljima, a jedan je i daska za surf.”

Tom Dixon
“Obožavam predmete ovog dizajnera, a ova fotelja Wing Back jedna mi je od omiljenijih.” 

Pročitajte još

Pogledajte arhivu