Gucci se oprašta od čuvene “Guccification” faze

Alessandro Michele je spreman za promenu.

Modna kuća Gucci je svojom prolećnom kolekcijom zatvorila milansku nedelju mode. U odnosu na prethodne, ova kolekcija je bila potpuno drugačija i označava početak promene prepoznatljive “Guccification” ere koja je okarakterisana kao “ružna” – iako je važila za jedan od najvećih trendova od dolaska dizajnera 2015. godine.

Nakon skoro pet godina, nije1ađujuće što je Michele spreman za promenu. U intervjuu za WWD, dizajner je otkrio: “Nije mi dosadio posao. Nije mi dosadila ni energija koja me gura da budem kreativan. Ali mi je dosadila sama ideja od upadanja u konstantno ponavljanje. Nisam vezan za samo jednu estetiku. Mislim, naravno da sam to ja, pa će se uvek osetiti moje prisustvo u kompaniji, ali u ovom trenutku se osećam dovoljno energično i zato smatram da treba da pređem na druge pravce.”

Revija je otvorena jednostavnim stajlinzima u neutralnim bojama. Modeli su nosili kompletno bež ili komade u nijansi slonovače, a pokretna modna pista ih je polako pomerala sa jedne tačke do druge. Michele je ovaj deo linije prozvao formom “eliminisanja samoiskazivanja” i može se reći da je osvežavajuće u odnosu ana sve žive boje koje smo do sada stalno gledali. Nakon gašenja svetla, usledio je “novi Gucci”. Umesto višebojnih printova, neobične slojevitosti i ekstravagantnih aksesoara, mogli smo da idimo uglašenije i elegantnije kombinacije – “orgazmičnije”, kako je dizajner objasnio. Inspiraciju je pronašao u devedesetim, konkretno u stilu Toma Forda koji je bio na njegovom mestu od 1994-2004. godine, ali i stilu Miuccie Prade. “Šta se dešava kada jedna od mojih dama želi da bude seksi i moderna?”, pitao je Alessandro, a odgovor leži u transparentnim suknjama, visokim šlicevima, niskim okovratnicima i suptilnim BDSM referencama.

Pored zabavnih printova u vidu školjki i tufni, logomanije i monograma, osećala se srž dizajnera – predimenzionirane naočare, vintage vibe i zanimljivi aksesoari i veliki lanci za naočare – bez njih kolekcija ne bi mogla da bude kompletirana. Da li će se fanovi “Guciness” stila navići na novi, “Orgasmique”? Mi smo sigurni da hoće...

V.R.

foto: Gucci

Pročitajte još

Pročitaj još