Zašto je bitno nositi udobnu obuću?

Često lepotu biramo preko udobnosti, pogotovo kada je reč o obući.

Teško je odustati od prelepih modela  cipela, pa čak i kada nam nanose bol u stopalima, dok se sa druge strane pronalazak cipela koje istovremeno imaju takav izgled i udobnost čini kao nemoguća misija. Međutim, koliko god vas privlače one vrtoglave potpetice iz izloga, trebalo da bi da svoje vreme i strpljenje posvetite potrazi za idealnim modelom i opcijom koja će vam u svim pogledima odgovarati. Pitate se zašto? Postoji dobar odgovor...

Bolovi u stopalima mogu izazvati bezbroj problema

Ako stopala i generalno noge negujete kako treba, vaše celo telo će vam biti zahvalno – i to nije mit. Postoji nekoliko važnih tačaka, koje kada pogodite neudobnom odećom možete izazvati ozbiljne probleme sa vašim zdravljem. Jedno od tih problema jeste Mortonova neuroma, odnosno zadebljanje tkiva oko nerva. Rezultat ovoga nije nikako prijatan jer je reč o osećaju gorenja i oštrog bola u jagodicama i utrnuću prstiju. Neuromu uglavnom izazivaju visoke potpetice ili uska obuća.

Loša obuća izaziva loše držanje tela

Kada vas noge mnogo bole, ne možete da ispravite kičmu – a to izaziva krivljenje i loš stav koji ne izgleda ni malo privlačno. Kriva kičma može izazvati probleme sa unutrašnjim organima jer vremenom imaju sve manje mesta za pravilno funkcionisanje. Takođe, kada kičma nije ispravljena, automatski kreću bolovi u mišićima zbog lošeg fržanja i nepravilnog položaja.

Promene                                                              

U jednom trenutku će vam se zbog nošenja loše i neudobne obuće promeniti izgled stopala u vidu deformacija, čudnih kuglica i izbočina koje zahtevaju dug i uporan oporavak.

Život je previše kratak da bismo trpeli bol

Pokušajte da izbrojite koliko koraka napravite u toku dana u vašim omiljenim, ali neudobnim cipelama. Taj broj sigurno nije mali. Da li je sve vredno toga?  Mi kažemo da nije, naročito zbog efekata koje dugogodišnje nošenje donosi. Postoji toliko lepih cipela i sandala sa niskom i srednje visokom potpeticom koja je ujedno i stabilna da ćete sigurno pronaći nešto za sebe.

V.R.

foto: profimedia

Pročitajte još

Pročitaj još