Harper's Bazaar Srbija

Harper's BAZAAR – First in fashion: osvrt na istoriju

Iza magazina kao što je Harper’s BAZAAR stoji mnogo više od dobre mode. Jer, ovaj magazin nije samo pratio i postavljao trendove, već je kroz revolucionarni grafički dizajn i određeni način poimanja sveta ostvario posebnu vezu sa svojim čitaocima.

Definitivno postoji Bazaar stil koji se prenosi na svakoj stranici izdanja otkad ga je izdavačka kuća Harper & Brothers stvorila 1867. Dakle, cilj je bio pokrenuti ženski časopis fokusiran na modu, društvo, umetnost i književnost – Novi časopis za novu ženu, posvećen ženstvenim pitanjima. U stvari, prva urednica, Mary Louise Booth, bila je poznata sufražetkinja.

Tokom godina, taj slobodno nastrojeni duh Harper’s BAZAAR-a održavao se kako u estetskom načelu, tako i u saradnjama i urednicima, koji su doprinosili stvaranju istog.

Umetnici kao što su Man Ray, Salvador Dali, Andy Warhol, Jackson Pollock, Richard Avedon ili Peter Lindbergh ostavili su svoj pečat na fotografijama i ilustracijama; pisci poput Charlesa Dickensa, Patricia Highsmitha, Virginije Woolf, Trumana Capotea, Colette, Simone de Beauvoir ili Francoise Sagan potpisali su priče i izveštaje, dok su vizionarski dizajneri poput Paul Poireta, Jeanne Lanvin, Madeleine Vionnet, Elsa Schiaparelli, Christian Dior ili Cristobal Balenciaga birali stranice kako bi svetu pokazali svoje kolekcije.

Danas, ta modernost i dobar ukus zauzimaju prostorije Musee des Arts Decoratifs u Parizu, koji svoja vrata javnosti ponovo otvara izložbom Harper’s Bazaar. First in fashion: ista je počast publikaciji i tri njene najvažnije figure, Carmel Snow, Alexey Brodovitch i Diani Vreeland.

Na izložbi se može videti oko 100 couture i ready to wear kombinacija, dok su neke od ikoničnih haljina propraćene svojim fotografijama objavljenim u časopisu, uz mnoge druge komade koji čine istoriju Harper’s BAZAAR-a.

Harper’s BAZAAR. First in Fashion – Musée des Arts Décoratifs of Paris izložba otvorena je od 28. februara do 14. jula.

OVDE pogledajte ko je prisustvovao otvaranju izložbe.

Najnovije