Harper's Bazaar Srbija

Max Mara slavi pet godina torbe Whitney

Inspirisana radom Florine Stettheimer, italijanska kuća daje svojoj, sada klasičnoj torbi živopisan makeover.

Šta se događa kada se sudare svet mode i arhitekture? Whitney torba Max Mara. Istoimena tašna plod je saradnje kreativnog direktora Iana Griffithsa i radionice za izradu klavira Renzo. Ove godine, kultni dizajn slavi svoj peti rođendan, a Max Mara dodaje dašak umetnosti, predstavljajući specijalno jubilarno izdanje posvećeno modernističkoj slikarki Florine Stettheimer.

Umetnica, feministkinja, pesnikinja i aktivistkinja, Stettheimer je bila zaslužna za slikanje prvog ženskog golog autoportreta, čija su dela okarakterisala živopisne boje i ćudljiv smisao humora. Njen živopisan rad iz 1931. godine, Sunce, posebno služi kao prilog za osveženu Whitney torbu.

Ključni elementi originala su sačuvani: arhitektonska silueta, kratke, ali čvrste gornje ručke, prepoznatljiva “rebra” koja vertikalno prolaze niz spoljnu stranu, podsećajući na fasadu istoimenog muzeja. Najnovija kolekcija sadrži obloge cvetne boje i pet novih boja, nadahnutih suncem – mekanu crvenu, puderasto ružičastu, žutu, mandarina narandžastu i bogato ljubičastu boju.

Kada je Whitney Bag debitovala 2015. godine, Griffiths je napomenuo da se nada da će za 20 godina torba biti isto toliko ikonična koliko i sam muzej.

Najnovije