Harper's Bazaar Srbija

Nova kolekcija Balenciaga putuje svetski poznatim znamenitostima

Demna Gvasalia je putem razglednica predstavio novu kolekciju.

Nekoliko dana nakon što je Gucci predstavio svoju kolekciju za koju je Alessandro Michele „hakovao“ elemente i siluete iz kolekcija Balenciaga, francuska kuća je predstavila sopstvenu kolekciju za zimu 2021. Demna Gvasalia se pobrinuo da ponovo impresionira (nakon čuvene prezentacije – video igre) načinom na koji je odabrao da predstavi svoje kreacije – sada kolekciju predstavlja u vidu razglednice sa raznim poznatim znamenitostima planete.

Pariz, Njujork, Venecija, Šangaj, London, Brisel, Tokio, Amsterdam, Moskva, Sidnej, Rim, San Francisko, Čikago, Kairo, Agra i Atina, svetske prestonice i veliki gradovi „ugostili“ su modele Gvasalie odevene u kreacije kolekcije. Naravno, kao što ćete primetiti u lookbook-u, i kao što je i sam dizajner priznao, „ovo je photoshop“.

Međutim, ova pomalo staromodna estetika razglednica, koja je u suprotnosti sa njegovim potpuno modernim kreacijama, efektivno beleži nostalgiju za putovanjima, kojima je Gvasalia želeo da oda počast ovom kolekcijom.

Originalnost se, međutim, ovde ne zaustavlja, jer je umetnički direktor Balenciaga umesto da pripremi modni film za predstavljanje kolekcije, sa publikom podelio video napravljen od slika za koje je naučno dokazano da izazivaju pozitivne emocije.

„Mislio sam da je pravo vreme da istražim drugi način izražavanja brenda koji ne bi bio povezan sa proizvodom“, rekao je Gvasalia o videu sa jednostavnim naslovom „Osećaj se dobro“.

Što se tiče kolekcije, dominira casual i easy-wear stil, kao i prevelike siluete. Prevelike jakne i kaputi, trenerke u raznim bojama, trenč kaputi sa predimenzioniranim rukavima, široke farmerke, cvetne haljine, retro dukserice – komadi su koji se posebno izdvajaju u kolekciji koja ostaje dosledna futurističkoj „drami“ i stalnoj reinterpretaciji moderne ulične odeće.

Takođe važna napomena za novu kolekciju: Gvasalia dokazuje da luksuzna moda može biti 100% ekološka, jer je u kolekciji Zima 2021, koju je upravo predstavio, 90,6% tkanina koje je koristio održivo.

Kako su izgledale kreacije iz nove kolekcije pogledajte u nastavku.

 

Najnovije