Harper's Bazaar Srbija

Odeća zamrznuta u pokretu: nova kolekcija Y/Project

Šalovi, haljine i kabanice koje vijore na vetru.

Kreator Y/ Project, kreativni direktor Glenn Martens oduvek je bio poznat po svom pedantnom radu sa oblikom i siluetom. Dekonstrukcija, izobličene proporcije i pomeranje svih glavnih konstruktivnih linija – to su glavne odlike njegovih stvari, koje su već postale osnova njegovog brenda.

U svojoj novoj kolekciji jesen/zima 2021. ostao je veran svim ovim tačkama – ali je ipak uspeo da pokaže svež pogled na njih.

Navikli smo na to da je odeća obično ta koja prati svaki naš pokret. Šta je sa statičkim stvarima? Ne govorimo o onim teškim i nepomičnim, već onim koje izgledaju kao zaleđene u dinamici. Ako vam je teško da zamislite – samo pogledajte novu kolekciju Y / Project. Njihove nove stvari izgledaju upravo ovako. Šalovi, kabanice, haljine, teksas, pa čak i dodaci izgledaju kao da vijore na vetru – i zaustavljaju se u proizvoljnim položajima. Kao da je fotograf odlučio da zabeleži kišni dan – i dobio je tako živopisne slike. U prvom pogledu šal odmah privlači pažnju – ne mekan i savitljiv, koji se može vezati i ogrnuti po vašem nahođenju, već nepomičan – kao da ga pomera snažan vetar. Ova tehnika je takođe obilno aromatizovana omiljenom dekonstrukcijom Glenna Martensa. Sve kragne su pomerene u stranu, pričvršćivači su postali asimetrični, a neki predmeti čak izgledaju isečeni na komade i prešiveni slučajnim redosledom. Posebna pažnja, kao i uvek, pripala je teksasu, omiljenom materijalu za eksperimente. On ga deformiše, menja uobičajene proporcije, eksperimentiše i dopunjuje neočekivanim detaljima.

Gledajući smela dela sa tako naizgled klasičnim materijalima, postaje posebno zanimljivo kako će se Martens dokazati kao kreativni direktor Diesela.  

Najnovije