Harper's Bazaar Srbija

Osmišljavanje nove maske za lice

Robna marka Under Armour dizajnirala je masku za treniranje, prvu ove vrste, kako bi opremila sportiste koji se vraćaju treniranju.

Milioni sportista širom sveta se već mesecima bore sa izazovima u pogledu vežbanja tokom ovog perioda u kom moraju da ostanu kod kuće, pitajući se da li treba da nose masku za lice ako treniraju u javnosti ili na otvorenom. I dalje se vode debate oko toga koji je najbolji način ostati zdrav van kuće i kada trenirati sa maskom za lice.

Sada, Under Armour ima rešenje.

Maska UA SPORTSMASK je vodootporna maska za treniranje za višekratnu upotrebu, koju je dizajnirao tim za inovacije brenda Under Armour u rekordnom vremenu, u svrhu pružanja prozračnosti u najvećoj mogućoj meri. Ovo je prva maska ove vrste čija je funkcija smanjenje širenja respiratornih kapljica od strane nosioca maske. Na vrhu maske nalazi se deo koji se može oblikovati prema nosu koji pomaže da se maska pričvrsti i da se smanji protok vazduha do očiju, pri čemu pomaže da se naočare ne zamagle. Takođe, ova maska se može prati i sušiti, što je čini ekološki prihvatljivijom maskom od mnogih maski za jednokratnu upotrebu.  

Maska UA SPORTSMASK sastoji se od jedinstvenog troslojnog modela, dizajniranog za upotrebu od strane sportista:

1. SLOJ: PLETENA TZV. „SPACER” TKANINA – Lagana, ali ima vazdušne „džepove”, pa ne prianja ustima i nosu, radi boljeg protoka vazduha.

2. SLOJ: PENA SA OTVORENIM ĆELIJAMA – Prozračni srednji sloj propušta vazduh, ali otežava prolazak vlage i znoja.

3. SLOJ: TZV. ISO-CHILL UA TKANINA – Ova tkanina ima efekat hlađenja na koži, rastegljiva je i tretirana sa PROTX2™, nemetalnom antimikrobnom tehnologijom koja sprečava širenje bakterija na maski, uz efekat svežine.

Ideje za UA SPORTSMASK potiču još od sredine marta, kada je tim za inovacije brenda Under Armour dizajnirao i isporučio milione origami maski zdravstvenim organizacijama u trenutku krize u pogledu javnog zdravlja. Tokom postupka dizajniranja i proizvodnje ove maske, osnivač  Under Armour-a Kevin Plank prepoznao je potrebu sportista za rešenjem koje je u znatnoj meri drugačije, kako bi se vratili treniranju.

 „Čim smo završili dizajniranje naše maske za lice za zaštitnu opremu na radu (PPE), bacilli smo se pravo na inovacioni proces optimizacije maske za treniranje”, rekao je Kajl Blejkli, potpresednik „Inovacije materijala” u Under Armour-u. „Znali smo da je našim sportistima potrebno da im brzo pružimo rešenje kako bismo im pomogli da se vrate treniranju. To rešenje bi stavilo zdravlje i bezbednost na prvo mesto i poštovalo bi važeće smernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).”  

Zbog ograničenja u vidu društvenog distanciranja, kompanija se vratila korenima tokom faze izrade maske. Plankov dizajn i Blejklijevi materijali poslati su Eli Mej Holms, krojačici Under Armour-a i trećoj zaposlenoj kompanije koja je pomogla u izradi originalne kompresione majice ove marke. Holmsova je krojila prototipe maski u svom domu u Baltimoru. Uz povratne informacije i testiranje od strane kolega iz tima prilikom izrade proizvoda, Under Armour je postigao uspeh u 13. po redu dizajnu.  

„Iskustvo nam je pokazalo da tkanina i funkcionalnost moraju biti ono na šta ćemo se prvo fokusirati, pa smo se namerili da nađemo kombinaciju tkanina koja bi stvorila strukturu kako bi se obezbedilo da ne prianja licu i da nudi maksimalnu prozračnost.”, dodaje Blejkli. „Primenili smo ono što smo naučili prilikom izrade maske u svrhe PPE. Tokom svega toga, od velike važnosti su bili brzina procesa dizajniranja i pažljivo tretiranje kvaliteta i detalja.

Dostupnost u Under Armour prodavnicama u: Ušće SC, Ada Mall-u i Galeriji u Beogradu i Promenadi u Novom Sadu; ili online www.kvantumsport.com

Najnovije