Harper's Bazaar Srbija

Razlog više da posetimo Pariz: Retrospektivna izložba Thierry Muglera stiže u septembru

“Kreirao sam odeću jer sam tražio nešto što ne postoji. Morao sam da stvorim sopstveni svet.” jedan je od najpoznatijih citata ekstravagatnog francuskog dizajnera Thiery Muglera. Sada, zahvaljujući izložbi “Thierry Mugler: Couturissime”  i mi možemo da budemo deo tog magičnog sveta..

Posle ogromnog uspeha u Montrealu, Roterdamu i Minhenu, retrospektivna izložba 30. septembra dolazi i u Pariz, u Muzej dekorativnih umetnosti koji se nalazi odmah pored Luvra. U tematskim sobama na dva sprata Christine i Stephen A. Schwarzman modne galerije biće izložena visoka moda i kostimi iz perioda od 1973. do 2001. godine. Francuski dizajner Thiery Mugler je jedan od prvih dizajnera čiji je fokus prvenstveno na osnaživanju žena, i to je postigao slaveći  ono najspektakularnije u njoj. Izložba “Couturissime” je multimedijalna i pokušaće njegov svet da nam dočara kombinacijom dizajna, kostima, fotografija,  muzike i animiranih projekcija. 

Od čuvene kolekcije La Chimère pa sve do futurističke robo – žene, biće izloženo ukupno 140 kreacija koje je poznati dizajner stvorio tokom karijere duge skoro pola veka, uključujući i njegove kultni miris “Alien”, fotografije iz privatne arhive i skice koje nikada nisu ugledale svetlost dana. Pored mode, Mugler je zakoračio i u svet muzke, filma i pozorišta. Izložba će prikazati i njegove vanvremenske kostime, uključujući i one za Macbeth, koje je predstavila Comédie-Française na festivalu u Avinjonu.

“Oduvek me je fasciniralo najlepše biće na Zemlji: ljudsko biće.” reči su Thiery Muglera. On je uvek bio ispred svog vremena. Uveo je fluidnost polova u svoju umetnost još pre nego što je taj termin postojao. Zavodio je granice realnosti, davajući glamuru potpuno novi lik. Njegova umetnost je sinonim za revoluciju i ona kao takva dolazi u Muzej dekorativnih umetnosti u Parizu, gde će biti izložena do 24. aprila 2022. godine.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Profimedia

Najnovije