Harper's Bazaar Srbija

Rodarte predstavio kolekciju proleće/leto 2021

U okviru New York Fashion Weeka.

Karantin je čak uticao na bajkoviti Rodarteov svet – dakle ovog puta bez fikcije!

Kate i Laura Mulleavy su naše omiljene „pripovedačice“ na New York Fashion Weeku. I ne samo zato što su u stvari jedine: njihove kolekcije vredi čekati svake sezone da bismo se iznenadili bajkovitim kreacijama.

Na primer, prošli put su se dizajnerke obavezale da prepričaju „Drakulu“ na svoj način – samo su umesto legendarnog vampira uzele njegove „neveste“ za glavne likove (po današnjim merilima, naravno, žrtve), a romantična krvava fantazija pomešana je sa strogošću stila četrdesetih.

Sestre Mulleavy čak i pre koronavirusa, samoizolacije i drugih stvari, počele su da traže nove formate za predstavljanje svojih kolekcija. I umesto revije, one su već predstavljale video zapise i jednostavno lepe snimke – mnogo pre nego što je to postalo, doduše prisilno, mainstream. Dakle, kada smo ovog puta videli još jedan lookbook umesto prikazivanja prolećno-letnje kolekcije, nismo bili posebno iznenađeni – iako smo bili malo razočarani. Ovog puta nije bilo fikcije i bajki iako se fraza „neverovatno lepa“ – i dalje se može koristiti u opisu nove kolekcije. Ovo je još uvek naš voljeni Rodarte!

Pa ipak, dizajnerke su odlučile da ovog puta budu malo bliže zemlji. Tako su se u kolekciji pojavile one stvari koje su nas pratile u karantinu kod kuće: pidžame, veliki duksevi, čak i trenerke – odnosno stvari vrlo neočekivane za vile, šumske nimfe i druge heroine koje smo navikli da povezujemo sa brendom. Međutim, čak i takve svakodnevne stvari u rukama sestara Mulleavy izgledaju fantastično i nežno zahvaljujući pastelnim bojama, karnerima i skromnim otiscima, koji kao da su preuzeti sa tapeta, vezenih salveta i stolnjaka. Haljine u formi košulja, još jedan važan karantinski trend, potpuno su ušle u istoriju Rodartea bez ikakvih pitanja. I same sestre su, govoreći o kolekciji, primetile da je u današnjem svetu možda ostalo malo mesta za njihove omiljene luksuzne haljine. Stoga su svoje napore usmerile ka izražavanju svojih omiljenih ideja i svog stila kroz druge stvari koje su primerenije ovom trenutku. Bilo je, naravno, i haljina u kolekciji – ali uglavnom dnevnih i, kao i prošle sezone, često sa referencama na stil 40-ih.

foto:bazaar.ru

Najnovije