Harper's Bazaar Srbija

Tom Ford spašava okeane

Dizajner će dati milion dolara onome ko pronađe zamenu za plastiku.

@tomford

Tom Ford se priseća opasnosti u kojoj je čitav svet. Zagađenje okeana je problem koji zaista pogađa sve. Do 2050. godine procenjuje se da će količina plastike u okeanima biti veća od broja riba koje tamo žive. Modni dizajner je zabrinut za budućnost planete, pa je lansirao prvi sat napravljen od reciklirane okeanske plastike, a takođe je predstavio Tom Ford Nagradu za inovacije u industriji plastike sa vrlo primamljivom nagradom.

@tomford

Svako ko može da nađe pristojnu alternativu polietilenu dobiće milion dolara od dizajnera. Tom je prvi put ozbiljno razmišljao o ovom problemu pre pet godina kada je na televiziji čuo govor o opasnostima upotrebe plastičnih boca i cevi. Konkurs za dizajnere trajaće pet godina: gotov proizvod trebalo bi da se pojavi na tržištu do 2025. godine, a ime pobednika biće objavljeno 2022. godine. Modni dizajner ima ambiciozne planove: očekuje da uvede zamenu polietilenskih kesa u upotrebu ne samo u modnoj industriji, već i svuda. „Sve što kupite sada je upakovano u plastiku za jednokratnu upotrebu. Treba samo razmisliti o tome – i plastiku ćete videti svuda “, kaže Tom.

Dok ovaj projekat tek započinje, dizajner namerava da uspostavi proizvodnju svojih satova od okeanske plastike. Proizvodnja svakog modela spasiće okean od 35 plastičnih boca, a 1.000 satova smanjiće otpad u vodi za 222 kilograma.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Najnovije