Catherine Deneuve prodala svoju couture YSL odeću na aukciji

Ukupan iznos prelazi sumu od milion dolara.

Francuska glumica je bila muza, ali i istovremeno dobar prijatelj Yvesa Sainta Laurenta preko 40 godina, a mnogi komadi iz njene lične kolekcije datiraju iz perioda između 1960. i 1970. godina. Tada je dizajner predstavio novi Le Smoking odelo za dame i napravio modnu revoluciju. Zato nije ni malo čudno što je odelo (sa sakoom od vune i pantalonama) koje je kreirao posebno za glumicu, a koje je ona nosila na 20-godošnjici YSL kuće 1982. godine, postiglo svetski rekord za bilo koje prodato smoking odelo na aukciji. Ono je prodato za neverovatnih 20.000e. Na aukciji je izneseno 129-komada iz kolekcije, dok je sama aukcija trajala oko 5 sati.

- Najskuplja YSL kombinacija koja je prodata na aukciji, sačinjena je od bluze od šifona, šala i tafeta suknje koje je dizajner kreirao za jesen/zima 1977 kolekciju. Prodata je za 52.500e.

- Sledeća na redu je bila kratka haljina sa biserima iz prolećne 1969. kolekcije koju je glumica nosila kada je upoznala Alfreda hitchcocka. Prodata je za 42.500e.

- Zlatna metalik večernja haljina od somota, koju je Catherine nosila na dodeli Oskara 2000. godine je prodata za tri puta veću cenu od procenjene – 21.250e.

Glumica je lično prisustvovala aukciji i vidno je bila srećna zbog uspešnosti prodaje. Takođe je poželela novim vlasnicima da uživaju u komadima visoke mode, kao što je i ona. 30. januara će biti predstavljena još jedna aukcija, ali online forme, na kojoj će se prodavati oko 140 YSL kreacija iz garderobera glumice.

V.R.

foto: harpersbazaar.com

Pročitajte još

Pročitaj još