Zaliv Čikat u blizini Malog Lošinja - ostrvo Lošinj, pogled ka moru

Otkrijte kulturno
blago Lošinja

Poznato kao omiljeno lečilište bogate evropske aristokratije,
JEDNO OD NAJLEPŠIH JADRANSKIH OSTRVA danas mami kako svojim mirisima i lepotom, tako i bogatim zabavnim sadržajima

U srcu Jadranskog mora, skriveno od pogleda i prepuno neotkrivenih čuda, leži jedno od najlepših kvarnerskih ostrva ‒ Lošinj.

Nekada gradić pomorskih kapetana, a danas poznato turističko letovalište, njegova priča seže daleko u prošlost i stotinama godina isprepletana je sa istorijom, prirodom i kulturom koja ga čini draguljem hrvatske obale.

Nautički koncert u uvali Engleza na ostrvcu Koludarcu. Lošinj, Hrvatska
kamena fasada, primer bogate arhitektonske istorije Lošinja

Nekad tajno utočište bečke aristokratije, Lošinj za sobom nosi vekove elegancije i luksuza. Dok je očaravao duše evropskih plemića, neskromno je otkrivao i svoju tajnu prirodu: zalaske sunca koji se stapaju sa horizontom, prostrane plaže sa tirkiznim morem i mirise borovih šuma, koji pomešani sa morskom solju imaju magično dejstvo na dušu i telo svakog ko ga poseti.

Zalazak sunca i panoramski pogled na Mali Lošinj, more i uvalu.

Iako ljubomorno čuva svoju bogatu prošlost, Lošinj s podjednakom strašću korača i ka budućnosti, koja danas predstavlja savršen spoj kulture, hedonizma i relaksacije duše i tela. Na svakom koraku osećate puls kulturnog srca ostrva. Od mističnih ruševina, koje svedoče o njegovim vekovima, do vibracija grada koje izazivaju moderne izložbe i dešavanja, kao i muzički događaji koji se savršeno stapaju u celokupnu atmosferu.

Kada se ritam slobode i harmonija prirode stope u oazu prirode, nastane jedan od najlepših muzičkih festivala na Jadranskoj obali.

Jazz Festival Lošinj održava se od 2005. godine, i pod vođstvom gitariste i kompozitora Zorana Jaegera Jexa, a u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradom Malim Lošinjem i Javnim otvorenim univerzitetom, okuplja vrhunske hrvatske i svetske jazz, blues, funk, latino, soul i rock izvođače.

Do sada su na njemu gostovali neki od najvećih hrvatskih umetnika, među kojima su Dino Dvornik, Josipa Lisac, Massimo, Zdenka Kovačiček, Matija Dedić, kao i mnogi strani muzičari, a ove godine, ljubitelji jazza i dobre muzike uživali su u uzbudljivom i raznovrsnom programu jubilarnog 20. Izdanja.

Veli Lošinj, mestašce smešteno u maloj uvali sa jugoistočne strane ostrva

No, iako se Lošinj neprestano menja i raste, njegova suština ostaje nepromenjena, o čemu govori i simbol ostrva, drevni Apoxyomenos skulptura, izrađena pre hiljadu godina: kip koji predstavlja duh istraživanja, lepote i večnosti nepomično stoji, a lepote Lošinja mame sve putnike namernike da otkriju čari ostrva i njegove beskrajne darove.

bronzana statua Apoksiomena, Muzej Apoksiomena, deo Lošinjskog muzeja

© 2023 ATTICA MEDIA Serbia, Inc. All Rights Reserved.