Harper's Bazaar logo
Advent Zagreb cover graphic

Advent Zagreb ponovo unosi radost i toplinu u zimske dane!

U srcu Evrope, smešten u podnožju planine na reci Savi, čeka vas grad koji svake zime priča magičnu božićnu priču. Priču koja je ispunjena toplinom, ljubavlju i svetlošću, koja obavija srca posebnom adventskom rapsodijom i koja svake godine iznova stvara zimsku idilu na ulicama Zagreba.

Širom Evrope i dalje je poznat Advent u Zagrebu što nije iznenađenje s obzirom na to da je tri uzastopne godine proglašen najboljim evropskim božićnim sajmom i svake godine ova manifestacija svojom harmonijom doziva sve više posetilaca koji žude za pravom božićnom atmosferom.

Od 2. decembra do 7. januara, i ove godine će se širom glavnog grada rasuti svetlost hiljada i hiljada lampica, šireći prepoznatljiv, sanjiv i pomalo romantičan duh praznika.

muzički paviljon u parku Zrinjevac, deo manifestacije Advent Zagreb

Ulice, trgovi, šetališta, prolazi, parkovi - svuda ćete moći da se družite sa svojim najdražima i zagrejete ruke uz šolju kuvanog vina ili vruće čokolade. Uživajte u mirisima i ukusima cimeta, karanfilića i lokalnih poslastica koji će se širiti po centru grada.

Zagreb Advent Run - vesela kostimirana humanitarna trka
Božićni vašar na Trg bana Jelačića u Zagrebu, srce grada tokom Adventa

Ostavite brige iza sebe, raširite osmeh i prepustite se ritmu praznične muzike koja će biti prisutna svuda oko vas!

Ukoliko pak preferirate istraživanje svega onoga što kulturna scena Zagreba nudi, imajte na umu da će ove godine različite institucije, uključujući muzeje, pozorišta, crkve, pa čak i prolazi i tuneli, postati umetničko-adventski punktovi sa posebnom ponudom.

Hrvatsko narodno pozorište, Zagreb
Predstave, izložbe, koncerti, muzičke večeri i instalacije - kao deo Adventa

Predstave, izložbe, muzičke večeri, instalacije, žive jaslice - sve će biti dostupno kao deo Adventa! Naravno, očekujte i koncerte na otvorenom i  zatvorenom,  a pesme neće nedostajati ni u tramvajima, kao ni prilike za ples i najtoplije tradicije poput paljenja plinskih lampi.

Posebno zabavan program je osmišljen upravo za najmlađe, koji sa najvećim oduševljenjem dočekuju radosno doba godine i koji će ponovno moći da uživaju u klizanju, magičnim svetlosnim instalacijama, bajkovitim predstavama, inovativnim igračkama i upoznavanju sa čarima životinjskog sveta.

Zvuči zanimljivo, zar ne?

Ledeni park, klizalište, na Trgu kralja Tomislava, Zagreb
božićne aktivnosti za kućne ljubimce

Istraživanje adventskog programa biće još intrigantnije za sve ljubitelje malih krznenih drugara! Pored već poznatih destinacija poput Cat Caffea gde posetioci mogu da uživaju u društvu mačaka ili šetnji okićenim gradskim ulicama, ove godine se nude i posebne božićne aktivnosti za kućne ljubimce.

Na primer, Timeout Heritage Hotel postaje domaćin programa nazvanog Wooftop Pawty, koji, kao što mu ime sugeriše, donosi mnogo zabave (i ukusnih poslastica) za male lajavce, ali takođe i mnogo korisnih saveta za njihove vlasnike.

božićna dekoracija
božićna dekoracija
božićna dekoracija
božićna dekoracija

Tu su, naravno, i drugi zagrebački hoteli koji otvaraju svoja vrata divnoj atmosferi i obavijaju svoje prostore u crveno, zeleno i zlatno. Pored posebnih božićnih dekoracija, njihovi meniji će ponuditi zanimljive specijalitete obogaćene božićnim notama.

Za sve posetioce izvan grada koji se pitaju kako da obiđu sva ta mesta i kreću se Zagrebom, odgovor se krije u jednoj kartici:

Osim što ona otvara vrata svih ZET-ovih tramvaja i autobusa, osigurava vam i ulaz u brojne zagrebačke muzeje i zoološki vrt kako ne biste propustili nijedan magičan adventski program.

Kako Advent Zagreb stvara tu posebnu atmosferu?

Pssst, tajna se krije u onom specifičnom prazničnom duhu. To je zajedništvo koje prožima čitav grad, njegove stanovnike i institucije.  To je toplina koju osećamo u osmesima na licima ljudi. To je radosni tempo božićnih pesama.

Mesečev Vrt, božićna magija u Zagrebu

Božićna magija je utkana u svako božićno drvce, u svakog oraščića, u miris pečenih kestena i svaki takt muzike. Na vama je da je doživite!

Fotografija:

  • Julien Duval
  • Marija Gašparović
  • Marin Tomaš
  • Samir Cerić Kovačević

© 2023 ATTICA MEDIA Serbia, Inc. All Rights Reserved.