Harper's Bazaar logo

Najbolji Haute Couture SS24 Momenti

Izdvajamo najuzbudljivije outfite sa Couture nedelje mode u Parizu.

Prethodne nedelje Pariz je slavio visoku modu couture revijama. Sve to vreme, Grad ljubavi ugostio je najpoželjnije ličnosti iz zvezdanog sistema, kulture i umetnosti, koje su pristizale u francusku prestonicu da bi prvi upoznali prestižne novitete za proleće/leto 2024. ekskluzivnih modnih kuća.

Dior couture pista za proleće/leto 2024. predstavila je nove dizajne Marie Grazie Chiuri, u kojima su eklektični dezeni bili uravnoteženi sa prigušenim tonovima i siluetama – oda tekstilu i veštini. Rahul Mishra napravio je kolekciju čiji je fokus bio na prirodi, posebno na zamršenosti i detaljima insekata: njihovim krilima, šarama i oblicima.

ROBERT WUN

Oštro, skulpturalno krojenje bilo je u fokusu kolekcije Roberta Wuna, akcentovano crvenim, floralnim detaljima. Inspirisan klasičnim medijskim hororom, dizajner je prigrlio ekscentrično ove sezone, birajući svetlucave crvene detalje na beloj haljini koji su podsećali na prosutu krv, kao i skulpturalnu figure na crvenoj haljini tankih bretela.

ELIE SAAB

Elie Saab predstavio je eterične toalete, kompletirane lepršavim, prozirnim tilom i vezenim detaljima od perli. Pored blistavih, zelenih haljina, voluminoznih, vazdušastih materijala, koje oslikavaju blaženu prirodu Elie Saab couture kolekcije, poseban favorit bila je I ljubičasta haljina ukrašena trodimenzinalnim floralnim detaljima, sa predivnim dugačkim plaštom u kompletu.

FENDI

Na Fendi pisti zalepršalo je perje u punom sjaju, prikazujući Kim Jonesovu viziju futurizma za couture kolekciju. Dizajner je crpeo inspiraciju iz ženstvenih forma, generišući siluete u svetlucavim kristalima na svilenim crnim haljinama i naglašavajući metalik ton suknjama koje prate liniju tela u kombinaciji sa topom od kože.

GIAMBATISTA VALLI

Inspirisan svežim, delikatnim cvećem, crni bodi od pliša sa belim ružama u dekolteu otvorio je Giambattista Valli couture reviju. Pink ruže krasile su struk elegantne suknje od tila, odražavajući floralnu tematiku kolekcije. Cvetni print nalazio se I na skulpturalnoj haljini, oversized rukava, nasuprot belom bodiju u središnjem delu haljine, koji je grlio figuru.

MAISON MARGIELA

Galliano je oživeo Margiela fantaziju ovom couture kolekcijom, sa modelima koji su klizili u svemu: od potpuno providnih haljina sa korsetom do kompleta suknji nalik na čauru. Siluete veće od života podsećale su na njegovo vreme u Dioru, kao i porcelanska koža modela i obuća za lutke. Teatralnost, emocija i senzualnost bili su ključna tema Margiela couture revije.

JEAN PAUL GAULTIER

Ekspresivna ženstvena telesnost Simone Roche I klasična razigranost senzualnog Jean Paula Gaultiera proizvela je couture kolekciju sa balletcorom u svojoj srži. JPG kape sa dobile su svoje ukrase od mašnica, kao I korset-haljine pastelnih nijansi ukrašene trakama, mašnama I postavama od tila. Crvena toaleta sa korsetom I raskošnim volumenom u suknji oslikala je romantični momenat na pisti.

RAHUL MISHRA

Sa prirodom i biodiverzitetom u fokusu Rahul Mishra couture kolekcije, crna mini haljina sa ogromnim vilin konjicem savršeno je oslikavala ideju inspirisanu životinjskim carstvom. Raskošno krojena haljina sa šeširom u obliku abažura na koji se nastavljala delikatna mreža od kristala, a ispod koje se nazirao kombinezon prekriven kristalima bila je centralni komad revije, zajedno sa voluminoznom teget haljinom, bogate teksture, sa sve detaljem u obliku kapuljače.

VIKTOR & ROLF

Fokusirajući se na ideju kontrasta između sirovog I elegantnog u modi, Viktor & Rolf haljine uključivale su crne haljine od tila, mešane sa nude korsetima i prozirnim suknjama. Crop detalji, koji su otkrivali delove nogu i ruku, činili su srž kolekcije, praveći potpuno nove oblike dizajna. Fokus je bio na siluetama, dok je crna sve činila apstraktnijim.

CHANEL

Nežno roze suknjama od tila, bodijima dugih rukava, belim baletskim unihopom I diskretnim mašnama, Virginie Viard odala je počast baletu. Crne sandale koje su modeli nosili, nasuprot baletankama, donele su edgy momenat romantičnoj couture kolekciji. Centralni elemenat revije bila je iteracija kultne jakne od tvida, dizajnirana od strane Coco Chanel 50-ih godina i inspirisana austrijskim muškim jaknama, koju je dizajnerka kombinovala sa maxi baletskom suknjom od tila.

ARMANI PRIVÉ

Delikatne kombinacije floralnih, vezenih dezena u kombinaciji sa kristalima, te svileni, svetlucavi detalji prikazali su moć strukturalnih Armani haljina golih ramena. Obilje sjajnih komada, blistavih ukrasa i vezova od štrasa dalo je kolekciji blistav sjaj, naglašavajući Armanijev stav ekstravagancije.

DIOR

U ovoj kolekciji, Maria Grazia Chiuri – kroz materijalno, hromatsko i konstruktivno prisustvo elemenata koji oblikuju siluete – podseća nas na auru visoke mode: osećaj snažnog iskustva, ne samo kontemplativnog već i performativnog. Maestralno  je spajala asimetričan top ukrašen mašnama ili floralnim detaljima sa suknjama I pantalonama ravnog kroja poigravajući se oblicima I strukturama.

SCHIAPARELLI

Slike iz nadrealističke naučno-fantastične-vestern kolekcije visoke mode Daniela Roseberrya bile su širom interneta pre nego što je sama revija završena. “Creature” haljina ukrašena nude laticama, beba robot, haljina koja maše (lažnim) konjskim repom, oklop-haljina izvajana gotovo kao svemirska čaura, delovi su jedinstvene couture Sciaparelli kolekcije.

VALENTINO

Sa eksperimentisanjem na umu, Valentino je predstavio mistične dizajne, prozirnih bluza nasuprot voluminoznim suknjama prekrivenim faux krznom. Rigidne strukture sa resama činile su kompozicije dinamičnih haljina, dok su delikatne gole haljine ukrašene crnom čipkom oslikavale romantičan izgled suptilne elegancije.

Harper's Bazaar logo

© 2023 ATTICA MEDIA Serbia, Inc. All Rights Reserved.