Modni fotografi koji su postavili temelje savremenog stila

Šta dobrog fotografa čini – najboljim? Razume se, talenat je na prvom mestu, ali ono zbog čega ostajete upamćeni decenijama i decenijama nakon vašeg rada je sposobnost da uočite detalj, napravite kompoziciju i proizvedete fotografiju koja je toliko moćna da jednostavno ne može da bude zaboravljena – nikad! Fotografi koje ćete otkriti u nastavku, svetu (modne) fotografije pružili su upravo to – nezaboravna dela koja će teško biti nadmašena.

Helmut Newton (1920 – 2004)

Helmut Newton je definitivno jedan od najpoznatijih i najboljih fotografa ikad, koji će zauvek ostati upamćen po provokativnim i značajno drugačijim fotografijama u odnosu na rad svojih kolega. Njegove fotografije ugledale su svetlost dana u najprestižnijim magazinima, ali i osvojile najveća i najznačajnija priznanja. Prepoznatljiv po upečatljivim crno-belim snimcima, najpoznatija fotografija koju potpisuje Helmut Newton je “Le Smoking” iz 1957. na kojoj model puši cigaretu u Yves Saint Laurent odelu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LaJack (@lajack___)

Steven Meisel (1954)

Još od 1988. pa sve do danas, Steven Meisel je fotografisao svaku naslovnu stranu italijanskog izdanja magazina Vogue, a od 2004. pa do danas i svaku Pradinu kampanju, što ga čini jednim od najznačajnijih fotografa današnjice. Poznat je po svojim kontroverznim editorijalima, naročito onom u kom su modeli fotografisani u jednoj mentalnoj ustanovi, ali i po svojim komercijalnim radovima za brendove Barneys New York, Perry Ellis, Valentino, Versace i Gap i saradnjama sa poznatim ličnostima među kojima su Mick Jagger, Tina Turner i Whitney Houston. Steven Meisel je zaslužan i za Madonnin čuveni album Like a Virgin iz 1984.

Richard Avedon (1923 – 2004)

Najpoznatiji po svojim portretima, Richard Avedon će ostati upamćen kao fotograf koji je umeo da “uhvati” emociju i crte ličnosti modela sa kojima je radio. Zanimljivo je da je film “Funny Face” iz 1957. u kom glumi Audrey Hepburn zapravo inspirisan njegovim ranim životom, pa eto preporuke šta možeš da pogledaš ovog vikenda. Tokom svoje duge karijere, fotografisao je čak 148 naslovnica za Vogue, a najznačajniji projekat na kom je radio jesu maštovite i egzotične modne priče iz celog sveta koje potpisuje čuvena modna urednica Diana Vreeland. Richard Avedon takođe stoji iza Calvin Klein kampanje sa petnaestogodišnjom Brooke Shields, kao i serije radova za Giannija Versacea, počevši od kampanje za kolekciju proleće/leto 1980.

Mario Testino (1954)

Jedan od najuticajnijih fotografa današnjice, poznat je po svojim fotografijama poznatih ličnosti napravljenim u opuštenim, ali glamuroznim predelima, u oštrom, vibrantnom stilu koji savršeno kombinuje kulturološko i komercijalno. Sarađivao je sa brendovima kao što su Burberry, Gucci i Dolce & Gabbana, a verovatno najznačajniji je portret princeze Diane za naslovnu stranu magazina Vanity Fair iz 1997.

Annie Leibovitz (1949)

Jedino žensko ime na ovoj listi – Annie Leibovitz je svima poznata zahvaljujući specifičnoj estetici koju neguje u svojim radovima. Osim što najčešće sarađuje sa poznatim ličnostima, nisu joj strane ni magične modne priče kao što je ona sa Nataliom Vodianovom kao Alisom u zemlji čuda koju je uradila za Vogue. Rolling Stone i Vanity Fair su još neki magazini koji sa ponosom objavljuju njene radove, među kojima su najpoznatiji portreti Hilary Clinton iz 1998, koji je bio prva naslovna strana prve dame za Vogue, kao i čuvena fotografija Johna Lennona i Yoko Ono, napravljena nekoliko sati pre nego što je ubijen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @besticonicpictures

Irving Penn (1917 – 2009)

 

Studiranje crtanja, slikanja, grafičke i industrijske umetnosti na Philadelphia Museum School of Industrial Art definitivno je uticalo na njegov stil u fotografiji, fokusiran na formu i oblik, zadržavajući jasnost i jednostavnost. Tokom svoje 70 godina duge karijere, Irving Penn je sarađivao sa prestižnim klijentima kao što su Vogue, Issey Miyake i Clinique, a njegova najpoznatija i najznačajnija fotografija je ona za naslovnu stranu magazina Vogue koja prvi i jedini put nije uključivala modela.

Paolo Roversi (1947)

Može se reći da je fotograf Lawrence Sackmann zaslužan za ono što je Paolo Roversi danas – jedan od najpoznatijih fotografa i autora sanjalačkih radova tamnih tonova i blago uznemirujuće atmosfere. Zaposlivši ga kao svog asistenta, Lawrence Sackmann mu je otkrio sve prednosti i nedostatke profesionalnog bavljenja fotografijom što ga je definitivno inspirisalo u pogledu građenja sopstvenog izraza. Marie Claire, italijanski Vogue i Harper’s Bazaar samo su neki od magazina koji su objavljivali njegove radove, a sarađivao je i sa inovativnim japanskim brendovima kao što su Yohji Yamamoto i Comme des Garçons.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paolo Roversi (@roversi)

David Bailey (1938)

Karijeru Davida Baileyja definitivno je obeležilo prikazivanje swinging duha šezdesetih i to kroz jednostavan i čist, ali istovremeno maštovit i provokativan stil. Osim što je radio za Vogue, fotografisao je i najveće ličnosti tog vremena kao što su The Beatles, Andy Warhol, Mick Jagger, Jean Shrimpton i drugi.

Bruce Weber (1946)

Ono što Bruca Webera ističe u moru drugih odličnih fotografa je klasičan “Americana” stil i nov, svež način fotografisanja muških modela. Njegove prve modne radove objavio je magazin GQ tokom sedamdesetih, nakon čega su se uspešne saradnje samo nizale jedna za drugom. Ono što ga čini jednim od najpoznatijih imena u svetu modne fotografije jesu upravo fotografije muških modela u donjem vešu koje su na početku bile prilično kontoverzne, da bi se kasnije cela scena navikla na njegov pravac i stil rada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Weber (@bruce_weber)

Peter Lindbergh (1944)

 

Za njegove fotografije definitivno važi ono da slika govori više od hiljadu reči. Svaki njegov rad sa sobom donosi novu priču koja bez problema biva urezana u sećanje ljudi. Njegov impresivni portfolio uključuje prvu naslovnicu Anne Wintour za Vogue iz 1988, a tokom devedesetih je doprineo kreiranju fenomena supermodela zahvaljujući drugačijem pristupu njihovim portretima. Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford i Linda Evangelista samo su neka od imena sa kojima je Peter Lindbergh radio, a koja je prikazao kroz specifičnu formu dokumentarne fotografije, iskrene i intimne, koja i danas očarava.

Tekst priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Instagram

Najnovije