Harper's Bazaar Srbija

Rosa voda – dokazano dobra za bebe

Uvođenje vode u bebinu ishranu predstavlja svojevrsni izazov za roditelje, pa stoga prvo treba dobro proučiti sve stručne savete, a zatim ih pažljivo, postepeno primeniti. U ovom slučaju je najbolje pratiti savete kako pedijatra, tako i Svetske zdravstvene organizacije. Ova institucija je dala smernice koje pomažu roditeljima širom sveta u pravilnom odgajanju deteta, uključujući i one u vezi sa uvođenjem vode u ishranu.

Po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, bebe mlađe od šest meseci treba da budu isključivo dojene, odnosno ne treba da im se daje ni voda – naime, ona čini više od 80 odsto majčinog mleka samog po sebi, tako da nema straha od dehidracije. Jasno nam je da voda treba da bude savršeno čista, ali, kako bi je bebin organizam što lakše prihvatio, postoje i drugi elementi po kojima se neka voda izdvaja kao bolja i kvalitetnija u odnosu na drugu.

Kako bi utvrdila svoj kvalitet i zvanično potvrdila da je dobra za bebe, Rosa voda je sprovela studiju „Niskomineralna negazirana voda ROSA u ishrani odojčadi” tokom 2019. godine. Izveden je zaključak da se Rosa može preporučiti kao adekvatan izbor u cilju postizanja optimalne i bezbedne hidracije beba starijih od šest meseci, kao i za njihovo fizičko, emocionalno i psihičko zdravlje i srećno odrastanje. Studija je sprovedena u Domu zdravlja Niš, najvećem zdravstvenom centru primarne zdravstvene zaštite u Srbiji, na Odeljenju za pedijatriju, dok su zaključci studije kreirani u Laboratoriji za primenjenu fiziologiju i ishranu na Fakultetu sporta i FV Univerziteta u Novom Sadu.

Još jedno važno pitanje u vezi sa hidracijom beba – koliko vode im davati – često stvara velike dileme. Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se bebama daje svega nekoliko gutljaja dnevno, odnosno oko 60 mililitara. Ova količina treba da se raspodeli nakon obroka, jer će, ukoliko se da pre, učiniti da beba izgubi apetit.

Kada je reč o ishrani i razvoju deteta, sve je važno, ne postoji jedna stvar koja je važnija od druge. Zato obezbedite svojoj bebi najbolje iskustvo sa vodom i korak po korak, omogućite joj zdrav rast i razvoj.

Najnovije