Portonovi
8 FAB YEARS / Klub 8

Džez heroina: Bisera Veletanlić

Reklo bi se da joj je imenom sve dato, ona je džez heroina baršunastog glasa koji miluje, niže pesme kao bisere i ostavlja trag u vremenu.

Biti na koncertu jedne od najvećih umetnica i pevačica džeza, Bisere Veletanlić, i upijati svaki njen stih koji peva iz dubine duše, izuzetna je privilegija. Razgovarati sa njom, još veća je. Tokom svoje bogate karijere, duge preko pet decenija, snimila je veliki broj nezaboravnih melodija, pesama koje su obeležile jedno vreme, a koje i danas rado slušamo. Neposredna, srdačna i iskrena. Velika, ali u svojoj veličini sasvim obična, otvorena za sve teme, bez zadrške govori onako kako misli i živi.

Nedavno ste nastupali u beogradskom Kapetan Mišinom zdanju, tu ste održali i prvi koncert u Beogradu. Sećate li se tog koncerta pre više od pet decenija i kako vas je Beograd tada dočekao, a kako sad?

Tada je to bilo pozorište pokojnog slikara Radomira Stevića Rasa i ja sam bila pozvana sa rock grupom Smeli i pevala sam, a šta sam tačno pevala zaista se ne sećam. Ali sećam se da je to bio moj prvi koncert u Beogradu, gradu koji me je i tada dočekao raširenih ruku, baš kao i ove septembarske večeri u Kapetan Mišinom zdanju. Tu u publici su bili istinski zaljubljenici u dobar zvuk, svi sa osmehom na licu i sve zajedno je mirisalo na lepo.

I publika i kritika su se usaglasili u jednom a to je da ste održali koncert za pamćenje. Kakvi su vaši utisci?

Iznenadila sam samu sebe, mislila sam da sam glasovno popustila nakon duge pauze usled pandemije i nisam bila sigurna hoću li izgurati koncert, ali uspela sam. Pokazala sam kako se peva i šta pevač treba da radi na sceni. A u tome su mi dosta pomogli Vasil Hadžimanov i njegov bend, kao i moje divne gošće Marta Hadžimanov i Bojana Stamenov koje su svaka na svoj način fantastične i one su budućnost naše muzičke scene.

Da li vam je koncert doneo nove emocije, energiju, poletnost?

Jeste, emocije su proradile. Kada smo imali prvu probu, zapravo samo jednu smo imali, otišla sam nevoljno. Ali kada su momci počeli da sviraju kao da se odjednom u meni nešto probudilo, neki čudan nalet energije i emocija i sećam se da sam izustila: Ljudi, vi ste mene vratili u život a oni su uzvratili I ti si nas vratila. I upravo to je ono najlepše. Divno je raditi sa Vasilom i njegovim bendom, svi su izuzetno talentovani, dobro rade, dosta vežbaju, poštuju se i mislim da je to najosnovnije da bi stvari funkcionisale.

Razgovarala: Tamara Bogunović

Foto: Marija Čalić

Ostatak intervjua pročitajte u štampanom izdanju magazina Harper’s Bazaar koji je u prodaji od 22. septembra do 21. oktobra

Pročitajte još