Harper's Bazaar Srbija

Da li je Ivanka Trump okrenula leđa ocu?

Sada je zvanično: bivši predsednik SAD Donald Trump ponovo ulazi u predsedničku trku 2024, i u tome je dobio bezrezervnu podršku cele svoje porodice, od supruge Melanie do sinova Donalda mlađeg i Erica. Ili skoro cele. Jedina koja se ovoga puta neće angažovati u kampanji je njegova miljenica Ivanka Trump.

Ona je izjavila da podržava svog oca, ali da više ne planira da se bavi politikom. Kaže da joj je “oko na prioritetima“ njene male dece. – Volim svog oca mnogo. Ovog puta biram da dam prednost svojoj maloj deci i privatnom životu koji stvaramo kao porodica – rekla je Ivanka Trump za Fox News Digital. – Ne planiram da se bavim politikom. Iako ću uvek voleti i podržavati svog oca, ubuduće ću to činiti van političke arene. Zahvalna sam što sam imala čast da služim američkom narodu i uvek ću biti ponosna na mnoga dostignuća naše administracije – zaključila je ona.

Ivankini komentari dolaze nakon što je njen otac najavio svoju treću predsedničku kampanju. Ni Ivanka ni Donald Trump mlađi nisu prisustvovali ceremoniji proglašenja svog oca u Mar-a-Lagu. Umesto njih, došli su Ivankin suprug Jared Kushner i Trumpova savetnica Kimberly Guilfoile kako bi pokazali podršku.

Ivanka je takođe rekla da je “izuzetno bliska” sa ocem. – To se nije promenilo i nikada se neće promeniti. Imala sam mnogo uloga tokom godina, ali uloga ćerke je jedna od najelementarnijih i najbitnijih. Volim ovo vreme sa svojom decom, volim život u Majamiju i slobodu i privatnost koju mi daje povratak u privatni sektor. Ovo je jedan od najvećih trenutaka u mom životu – priznala je.

Ivanka i Jared su se preselili u Majami nakon što su četiri godine proveli u Vašingtonu i služili u Trumpovoj administraciji. – Moja deca napreduju i želim da zadržim ovaj ritam – ovaj ritam – u ovom trenutku u životu naše porodice – nastavila je ona, dodajući “da će vam svaki roditelj reći da vreme zaista tako brzo prolazi.”

Ivanka i Kushner imaju troje dece, Arabellu (11), Josepha (9) i Teodora (6). Iako je bila viši savetnik u Beloj kući tokom mandata njenog oca, ona sada kaže da nikada nije ni nameravala da se bavi politikom, ali da je veoma ponosna na ono što je uspela da postigne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivanka Trump (@ivankatrump)

Tokom tog vremena, Ivanka se zalagala za ekonomske mogućnosti za zaposlene porodice, podršku za brigu o deci, razvoj radne snage u obrazovanju i plaćeno porodično odsustvo. Takođe je radila sa članovima Kongresa kako bi obezbedila 12 nedelja plaćenog porodičnog odsustva za federalne radnike. Učestvovala je u pregovorima o kovidu 19 kako bi se obezbedilo da radnici u malim preduzećima dobiju plaćeno bolovanje, da bi se brinuli o sebi ili bolesnim članovima porodice. Tokom pandemije, pomagala je u donošenju Programa za zaštitu plata i radila sa USDA na kreiranju programa „Farmers to Families Food Box“, koji je isporučio više od 170 milion kutija sveže hrane za porodice u nevolji.

Tokom boravka u Vašingtonu, nastojala je da udvostruči sredstva Ministarstva pravde za borbu protiv trgovine ljudima. – Ona se oseća ponosno na ono što je uspela da postigne. Ali ona nema nostalgiju za Vašingtonom – otkrio je za Fox News Digital jedan njen bliski prijatelj.

Otkako je napustila vladu, Ivanka Trump se usredsredila na filantropiju, kao i na podršku poljoprivrednicima u Sjedinjenim Državama, borbu protiv gladi i pomoć u katastrofama u zemlji i inostranstvu. Tokom prvih dana rata Rusije protiv Ukrajine, Ivanka je pomogla u snabdevanju ukrajinskih porodica sa milion obroka, a u zemlji je pružala finansijsku pomoć i volontirala u područjima pogođenim katastrofom širom SAD. Njen suprug Jared je osnovao neprofitnu organizaciju The Abraham Accords Peace Institute, nakon što je radio u Trampovoj administraciji na sporazumima, koji su republikanci reklamirali kao „istorijski mirovni sporazum“ između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je normalizovao odnose na Bliskom istoku.

Foto: Profimedia

Tekst: M.Đ.

 

 

Najnovije