Harper's Bazaar Srbija

Emma Corrin zahteva rodno neutralne nagrade

Glumica, poznata po ulozi u seriji "The Crown" traži da se priznanja za najboljeg glumca i glumicu, spoje u jedno.

Mladoj britanskoj glumici, koja se definiše kao nebinarna osoba, teško podnosi što joj dodeljuju nagrade kao najboljoj glumici.  

Emma Corrin, koju smo zavoleli kao Ledi Dianu u seriji The Crown (igrala je mladu Dianu u četvrtoj sezoni) nedavno gledali u filmu My Policemen, a uskoro ćemo je videti kao Lady Chatterley u filmu Lady Chatterley‘s Lover ovih dana pokrenula je kampanju da se kategorije najboljeg glumca i najbolje glumice na glavnim filmskim nagradama spoje u jednu – bez rodne odrednice.

– Nadam se da će se to u budućnosti u i dogoditi, rekla je ona za BBC News ističući da joj smeta što je nominovana isključivo u ženskim kategorijama.  

Dvadesetšestogodišnja glumačka zvezda trenutno igra Orlanda, predstavu nastalu po klasiku Virginije Woolfe (o fluidnosti polova), na West Endu.

– Mislim da je vidljivost ključna u ovim stvarima. Moje putovanje bilo je dugo i preda mnom je još dug put. Previše smo navikli na to da definišemo sami sebe. Društvo funkcioniše unutar binarnosti, a meni je trebalo mnogo vremena da shvatim da postojim negde između. I još uvek nisam sigurna gde je to, rekla je glumica objasnivši zašto na njenim društvenim mrežama pored njenog imena stoji odrednica oni/njima.

Emma Corrin smatra da će se, uvodeći bezrodnost u dodelu nagrada, pružiti prilika i priznanje osobama koje su poput nje – nebinarne, queer ili transrodne.

Rasprava o rodno slobodnim kategorijama sve je šira, u čemu prednjači muzička industrija – Grammy nagrade su odavno rodno neutralne, a Brit Awards je ove godine spojio muške i ženske solo izvođače u kategoriju “izvođač godine”.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije