Harper's Bazaar Srbija

House of the Dragon: Spremite se za vladavinu mlade Milly Alcock

Ko je princeza Rhaenyra Targaryen koju smo instant zavoleli?

U romanu Georgea R.R. Martina Oluja mačeva – trećem delu fantastike Pesma leda i vatre, koja je donela 59 Emmy nagrada seriji Igra prestola – kaže se da kada se Targaryen rodi, bogovi bacaju novčić. Jedna strana donosi veličinu, a druga strana donosi ludilo. Znamo kako su se stvari završile za Daenerys Targaryen, ali šta je sa princezom Rhaenyrom Targaryen?

Sa drskim osmehom, Milly Alcock veličina više odgovara, no teško je reći da li nas glumica na ovaj način samo zavarava. Na kraju krajeva, veliki deo nove serije Kuća zmajeva, čvrsto je držan u tajnosti, te smo i dalje u ogromnoj neizvesnosti razvoja karaktera.

Smešten 200 godina pre događaja iz Igre prestola, House of the Dragon se usredsređuje na posebno turbulentan period vladavine kuće Targaryen i borbe za mesto na gvozdenom tronu, na koje pravo polažu princeza Rhaenyra, prva kraljica koja bi vladala Vesterosom, i njen nemilosrdni stric, princ Daemon. To je nasledstvo, ali sa zmajevima i krvavim bitkama.

Epizoda počinje prvim pogledom na mladu Rhaenyru, veštu jahačicu zmajeva koju više zanimaju politički poslovi svog oca nego da se uda i rađa decu. Njenim venama teče kraljevska krv, ali i žestoka zmajevska.

Milly, sa prljavo plavim, messy bobom i gustim, braon obrvama, gotovo je neprepoznatljiva kada izađe iz uloge princeze platinaste, duge kose, pune pletenica. 22-godišnjoj autralijskoj glumici ovo je prva holivudska uloga u kojoj će zaigrati, i otelotvoriti lik jedne od najpopularnijih princeza a da prethodno ništa nije znala o čuvenom GOT-u.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amy Lidgett (@amylidgett)

Kada je završila audiciju za nepoznati HBO projekt, prijatelj joj je uzbuđeno rekao da su joj dali scenu sa Aryom Stark i iglom iz Igre prestola, na šta je ona samo odgovorila „Nisam gledala Igru prestola“. Ipak, nakon dobijene uloge, to je svakako prvo uradila.

Kada je sam lik princeze Rhaenyre u pitanju, Milly joj odaje počast za otpornost i borbu za sebe samu. „Veoma je sigurna u to ko je i za šta se zalaže. I zaista obožavam njen moral.“, izjavila je za Whowearwhart. Svest o veličini svoje uloge, dobila je tek nakon što je izašao poster za Kuću zmajeva sa Rhaenyrom ispred zmaja. Pitala se zašto je sama na posteru (i gde je ostatak ekipe), a usledio je odgovor: “Zato što si ti Rhaenyra!“

Verovatno ne postoji osoba koja je gledala Igru prestola a da, još sa prvim najavama Kuće zmajeva, nije uporedila Rhaenyru sa Daenerys. Milly se slaže da ono u čemu su ove dve Targaryen devojke slične je položaj, kao i način na koji se predstavljaju i kreću širom sveta. No, tvrdi da se ipak suštinski razlikuju zbog načina na koji su odrasle. Majka zmajeva nije vaspitavana sa pretpostavkom moći i percepcijom kraljevskih privilegija, dok, s druge strane Rhaenyra – jeste.

Milly je dosta istraživala tokom izgradnje ovog lika, kako bi što verodostojnije ušla u način princezinog razmišljanja i samog postojanja. No kada stupi na set, obuče svoj kostim i konačno stavi čuvenu periku, ova mlada glumica transformiše se u princezu zmajeva, Rhaenyru Targaryen.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije