Harper's Bazaar Srbija

Kako je Matthew Perry bio “Prijatelj” svima nama

The One Where We Lost a Friend.

Matthew Perry bio je “Prijatelj” sa svima nama. Tako se barem svaki fan serije osećao. Kao jedan od šest članova glumačke ekipe kultnog NBC sitkoma, koji je trajao od 1994. do 2004. godine, Perryjev Chandler Bing bio je deo života miliona ljudi, sa svojim podrugljivim doskočicama i uvek ciničnim duhom. Zajedno sa svojim kolegama iz glumačke ekipe Mattom Le Blancom, Davidom Schwimmerom, Courteney Cox, Jennifer Aniston i Lisom Kudrow, Matthew je pomogao da „Prijatelji“ postane jedna od najvećih TV emisija svih vremena i učinio je svoje lice prepoznatljivim širom sveta.

Dakle, kada je objavljena vest da je glumac umro u subotu u 54. godini, kao da smo svi izgubili bliskog prijatelja, nekoga ko je krasio naše dnevne sobe decenijama, nekoga koga smo blisko poznavali, čak i ako niko od nas zapravo nije poznavao Perrya.

Ali to je bila veličanstvenost njegovog nastupa kao Chandlera, najmanje upadljivog lika u sitkomu sa najizraženijim humorom. Poznat po konstrukciji rečenice “could I be more …?” i devojci iritantnog glasa Janice (Maggie Wheeler), Chandler nije započeo svoju ulogu poput zgodnog Rossa, beznadežno zaljubljenog u Rachel, niti blesavog šarmera Joeya, poznatog po vezama za jednu noć. Bio je tu da deli svoju mudrost i podrži sve ostale.

Tokom 10 sezona, Perry je sve dublje i dublje ulazio u lik sve dok nije izgledalo kao da ne mora mnogo da se trudi da odigra Chandlera. Do 5. sezone, kada su kreatori serije, Marta Kauffman i David Crane, mudro uparili Chandlera sa Monicom u daleko zadovoljnijoj vezi od Rossove i Racheline, Perry je od Chandlera napravio romantika kao pandan svom cinizmu. Kada on i Monica zaprose jedno drugo u finalu 6. sezone, verujete svakoj reči njegovog govora: „Činiš me srećnijim nego što sam ikada mislio da mogu da budem, i ako mi dozvoliš, proveo bih ostatak svog života čineći da se i ti osećaš isto.” Ko je mislio da bi milioni mogli da padnu u nesvest zbog lika koji nije želeo da izađe iz svoje kožne fotelje i drži pile i patku kao kućne ljubimce?

Iako zauvek povezivan sa Chandlerom, kao i njegove kolege, Matthew je briljirao i u drugim filmskim ostvarenjima, kao što su “Fools Rush In” (1997), zajedno sa Salmom Hayek, i “The Whole Nine Yards” (2000) i njegovim nastavkom 2004. Neverovatnu sposobnost za negativcima, pokazao je u drami “The Good Wife”, I njenom spin-offu “The Good Fight”. Tamo je pamet Chandlera Binga korišćena za zlo, a ne za dobro.

Perry je imao buran privatni život, koji će svakako biti predmet mnogih razgovora nakon njegove prerane smrti. On je detaljno opisao svoju konzumaciju alkohola i droga, kao i zdravstvene borbe u svojim memoarima “Friends, Lovers and the Big Terrible Thing”, objavljenim 2022. Prošle jeseni, glumac je rekao da je 18 meseci trezan i da je zahvalan što je živ i što je konačno podelio svoju priču sa zabrinutim fanovima “Prijatelja” i zavisnicima koji se suočavaju sa stigmom i osudom.

„Na kraju, priznanje poraza je bilo pobeda“, napisao je on. “Zavisnost, velika strašna stvar, je previše moćna da bi je bilo ko pobedio sam. Ali zajedno, dan po dan, možemo da je pobedimo.” Bila je to hrabra i teška priča za njega, i daleko ozbiljnija od onoga što su fanovi navikli da vide od zvezde sitkoma. Ali Perry je bio osoba koja je uradila odvažnu stvar.

Perrijeva smrt ne bi trebalo da zaseni njegov život. Njegov talenat, njegova harizma i njegova komedija žive u 234 epizode “Prijatelja”, i u sećanjima obožavalaca koji su seriju pratili svakog četvrtka uveče.

Foto: Profimedia

Harper’s Bazaar

Najnovije