Kim Kardashian uništila haljinu Marilyn Monroe

Nosila ju je samo 11 minuta.

S obzirom na to da na ovogodišnjoj Met gali nije htela da se pojavi ni u jednoj drugoj toaleti sem u onoj koju je nosila Marylin Monroe na rođendanskoj zabavi Johna F. Kennedy-ja, Kim Kardashian iznajmila je glumičinu haljinu, danas vlasništvo Ripley muzeja, za 4, 8 miliona dolara.

Kako nije mogla da uđe u nju, morala je da smrša sedam kilograma za nedelju dana, ali uprkos svemu tome, ako je verovati stranim medijima, haljina je zvanično uništena.

Marilyn komad odeće, koji se u Ripley muzeju čuvao po posebnim uslovima – na temperaturi od 68 stepeni i vlažnosti vazduha od 40 do 50 procenata, Kim je trebalo da nosi samo na crvenom tepihu, dok se slika, svega 11 minuta. Šta se onda desilo?

Odmah nakon Met gale u javnosti se pojavila vest da Kim haljinu nije mogla da zakopča, pa ju je ostavila raskopčanu na leđima – zato je nosila bundu preko zadnjice, ali sada se piše o tome da su na Marilyninom komadu odeće uništeni i kristali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kimkardashian

Fotografija pre i posle Met gale otkriva da je haljina poderana, da se materijal raširio, da su kristali ispali na pojedinim mestima.

– Jako sam razočaran što ovu legendarnu haljinu, staru 60 godina, neko nosi u javnosti,  rekao je Majkl Morgan, autor knjige: “The Girl: Marilyn Monroe, the Seven Year Itch, and the Birth of an Unlikely Feminist“, za “NewYork Post” dan nakon Met Gale i dodao da je haljina, koja se čuva u specijalnim uslovima, zapravo zloupotrebljena za crveni tepih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

Scott Fortner, istoričar i kolekcionar, rekao je da je Kim u haljini filmske dive razbesnela ljude jer je to “svetinja” koju je nosila samo Merilin.

To je nacionalno blago koje nije trebalo da se ponovo nosi. Da je bilo do mene, ne bih dozvolio da se komad američke kulturne istorije tako zloupotrebi. Samo da se razumemo, ovo nema nikakve veze sa Kim Kardashian, zaključio je Fortner.

Muzej “Ripley’s Believe It Or Not” u saopštenju navodi da je sve izvedeno po protokolu kada je u pitanju haljina Marilyn Monroe, da nema oštećenja, kao ni potrebe za brigom.

– Kim Kardashian nastavlja da pokazuje poštovanje prema istoriji mode i unikantnim modelima. Detaljno je istražila kako i na koji način da se haljina očuva, uz brigu da nema šminkanja delova tela i da haljinu nosi jako kratko – samo na crvenom tepihu, naveli su oni.

Podsetimo, Marilyn je haljinu nosila pre tačno 60 godina, 19. maja 1962. na proslavi 45. rođendana tadašnjeg američkog predsednika Johna F. Keneddy-ja. Kim Kardashian se nije izjašnjavala u javnosti ovim povodom.  

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije