Harper's Bazaar Srbija

Ko su bile originalne It devojke?

Muze stila i slavnih

It

Svaka dekada čini se, može biti epitomizovana jednom ženom čiji stil, lepota, pedigre i skandalozno spektakularni naslovi koji je okružuju zarobljavaju mase. It devojke su predvodile avangardu, služeći kao muze stila i slavnih u svoje vreme. It devojke tada nisu bile mnogo drugačije od današnjih. Bile su u epicentru internacionalnog džet seta i pozirale su za najveće fotografe svog vremena. Prikupljale su impresivne kolekcije dijamanata, poznate ljubavnike i legije obožavalaca duž puta. Stoga, predstavljamo vam It devojke svake generacije.

EVELYN NESBIT

Sa senzualnim pogledom i vijugavim kestenjastim pramenovima, Evelyn Nesbit započela je svoju karijeru u New York-u pozirajući kao model. Pozirala je umetnicima poput Johna Singera Sargenta i Charlsa Dane Gibsona. Krasila je naslovnice Vanity Fair-a i Harper’s Bazaar-a. Nesbit je munjevitom brzinom uspela da se probije u redove njujorškog društva. Ali uskoro je usledio skandal. Pre nego što se udala za milionera Harry K. Thawa, Nesbit je imala odnos lošeg ugleda sa poznatim arhitektom Stanford-om White-om. Ali tek nakon što se Nesbit udala, njen suprug je pao u ljubomorni bes, ubivši ga jednim metkom u Madison Square Garden-u. Usledio je spektakularno suđenje pred tabloidima, u kojem je Nesbit bila glavni svedok. Slučaj je bio tako kontroverzan da je sudija prvi put u istoriji izolovao porotu.

DAISY FELLOWES

Kao naslednica bogatstva Singer Sewing Machine, Daisy Fellowes, bila je dobro povezana. Sa prijateljima poput Suzanne Belperron i modnih dizajnera Coco Chanel i Else Schiaparelli. Fellowes je takođe bila i muza kuće Chanel i Schiaparelli. Najbolje odevena It devojka svog vremena bila je omiljeni predmet Cecil Beatona i imala je sklonost ka nakitu. Njena legendarna kolekcija dragog kamenja kuća Van Cleef & Arpels, Belperron i Cartier, fascinirala je istoričare nakita decenijama.

GLORIA VANDERBILT

It

Kao jedina naslednica bogatstva Vanderbilt-a, Gloria Vanderbilt bila je u javnosti od rođenja. Prvi put je privukla pažnju naslovnica u desetoj godini, kada je bila u centru bitke za starateljstvo između svojih roditelja. Kao tinejdžerka, Vanderbilt je postala redovan gost u novinama u New York-u i Los Angeles-u. Uskoro je prešla i u modeling. “Počela sam da se fotografiram za Harper’s Bazaar kada sam imala 15 godina, od strane Louise Dahl Wolfa, i prosto sam to obožavala. Znate, osećala sam se kao filmska zvezda”, rekla je svom sinu Anderson-u Cooper-u u njegovom HBO dokumentarcu 2016. godine. Vanderbilt je postala omiljeni predmet fotografa poput Horsta, Gordona Parksa i Richarda Avedona.

NAN KEMPNER

“Najbolji deo zabave je spremanje za izlazak,” bio je moto Nan Kempner. Rođena u San Franciscu, a nastanjena u New York-u. Ova It girl i samoprozvana ljubiteljka mode bila je veliki obožavatelj Yves Saint Laurent-a, prisustvujući na najmanje 60 njegovih revija tokom svog života. Njen najpoznatiji trenutak sa Saint Laurent-om dogodio se dok je nosila le smoking tuxedo u La Côte Basque. Kada joj je glavni konobar rekao da ne može ući u restoran noseći pantalone, skinula ih je pred svima i ušla samo u sakou. Za Nan to nije bilo važno, jer je bila poznata po svojim izvrsnim nogama.

LEE RADZIWILL

It

Lee Radziwill možda je najpoznatija kao mlađa sestra Jackie O. Za razliku od svoje sestre, Lee je imala uličnu verodostojnost mnogo pre nego što se njena sestra udala za J.F.K. Radziwill se udala tri puta, a jedan brak ju je čak proglasio pravom princezom. Živela je u Londonu, a zatim se preselila na Manhattan. Poznata je po svojoj nežnoj lepoti i izvanrednom osećaju za stil. Često je nosila francuske dizajnere poput Courrèges-a i Givenchy-a, pre nego što je to postalo uobičajeno. Uvijek je bila na popisu gostiju najprestižnijih zabava društva, ponekad na ruku autora i društvenog fixatora Trumana Capotea.

EDIE SEDGWICK

It

Edith Minturn Sedgwick, odlučno je odbacila svoje poznate patricijske pretke za život party djevojke u New Yorku i odabrala mesto u Andy Warholovoj Factory. Upoznala je Warhola 1965. godine, kao stilizovana djevojka s plavom pixie frizurom. Tada je počela da se bavi modelingom, plesom i performansom. Brzo je postala jedna od Warholovih glavnih muza, glumeći u 18 njegovih filmova, dok se nisu posvađali. Ali život u svetu zabave i rasprostranjena upotreba opijata možda su doveli do njenog kraja. Sedgwick je pronađena mrtva u krevetu sa 28 godina, nakon što se ugušila u snu. Njen hrabar stil i danas je referentna tačka u modi.

MARISA SCHIAPARELLI BERENSON

Sa svojom dugačkom smeđom kosom i prodornim čelično sivim očima, Marisa Berenson bila je prirodna lepotica. Nakon što ju je otkrila Diana Vreeland, postala je najplaćenija manekenka sedamdesetih. Redovno je posećivala čuveni Studio 54. Osim što je krasila naslovnice Vogue-a i Harper’s Bazaar-a, bavila se glumom i bila je nominovana za dva Zlatna globusa 1973. godine.

GRACE JONES

It

Grace Jones možda je prava kraljica višestrukih talenata među It devojkama. Uspešna pevačica i glumica, započela je karijeru kao model. Jones je svojim autentičnim izgledom privukla mnogo medijske pažnje. Blisko je sarađivala sa Yves Saint Laurentom i Helmut Newtonom. Nakon što je postigla zavidan uspeh kao manekenka, Jones je započela i muzičku karijeru. Izdala je tri albuma krajem sedamdesetih, a njeni koncerti ličili su na performanse. Jedna od naših najdugovečnijih It devojaka je nastavila da glumi 1980-ih i 1990-ih. Glumila je u filmovima uz Arnolda Schwarzeneggera, Christophera Walkena i Halle Berry.

IMAN

Kao ćerka diplomate i ginekologa, Iman bila je mnogo obrazovanija nego što su mediji pretpostavljali. Lepotica je visoka 178 cm i govori pet jezika. Iman je postajla međunarodna senzacija i favorit Halstona, Saint Laurenta, Gianni Versacea i Calvina Kleina. Kao kraljica diska sedamdesetih, izlazila je s Warrenom Beattyem i bila je u braku sa košarkašem Spencerom Haywood-om, ali na kraju je David Bowie osvojio njeno srce. Venčali su se 1992. godine, i tako je “kraljica zabave” postala lepša polovina “kraljevskog para”.

TINSLEY MORTIMER

Bilo je vremena u ranim 2000-ima kada je devojka s vešto posloženim plavim kovrdžama postala najfotografisanija žena u New Yorku. Mortimer je bila lice manhattanskog društva, organizujući brojne dobrotvorne događaje. Mortimer je navodno potomak Thomasa Jeffersona. Udala se za Toppera Mortimera, naslednika Standard Oil fortune. Na vrhuncu slave krajem 2000-ih, Mortimer je imala svoju liniju torbi za Samantha Thavas-a, gostovanje u seriji Gossip Girl, ugovor kao ambasador lepote za Dior i jednu sezonu reality showa, High Society.

OLIVIA PALERMO

Olivia Palermo napravila je priličan ulazak u svet njujorškog društva 2006. Godine New York magazin je postavio 20-godišnjakinju protiv vladajuće It devojke, Tinsley Mortimer. Rođena je u Greenwichu, kao ćerka građevinskog investitora i dizajnerke. Palermo je započela svoju karijeru sa modelingom, a kasnije je postala blogerka i dizajnerka.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije