Kralj Charles između serije i istine

Evo šta je Kruna izmislila o novom britanskom suverenu.

Seriji Kruna naglo je porasla gledanost otkako je preminula kraljica Elizabeth II. Do sada je imala četiri sezone, i sve su nagrađivane, ali je autor Peter Morgan najviše morao da objašnjava razliku između fikcije i stvarnosti. Recimo, princa Charlesa uopšte nisu štedeli, a od kada je postao (nekrunisani) kralj, počelo je da se meri i objavljuje šta se stvarno s njim i u vezi s njim dogodilo, a šta je umetnička mašta Krune.

Popularna serija ga, naime, opisuje kao čoveka koji je hladnoću prema ljudima “pokupio” još u detinjstvu, od istih takvih roditelja, ali i u isto vreme odrešitog čoveka, s čudnim smislom za humor, i, na kraju, onog koji je bio prilično nesrećan u ljubavi. Sam Charles je nedavno rekao da je daleko od onoga kako ga prikazuju na Netfliksu, pa evo šta je zapravo istina.

Josh O’Connor kao princ Charles u seriji Kruna

1. Roditelji ga nisu smatrali slabićem

Princ Charles se pojavljuje u drugoj sezoni serije, kao prvenac kraljice Elizabethe i princa Philipa. Rođen je dok je njegova majka još bila princeza, a na tronu je bio kralj George V. Kroz celu sezonu se vidi sramežljiv, tih i ponizan dečak koji roditeljima nikako nije izgledao kao prestolonaslednik. Scene pokazuju da ga je rođeni otac smatrao slabićem, a majka ga nije previše uzimala u zaštitu.

Međutim, istoričarka Carolyn Harris, koja je godinama pratila kraljevsku porodicu, tvrdi da Elizabeth i Philip nisu bili toliko oštri iz jednostavnog razloga – bili su odsutni od kuće. U ranim godinama odrastanja sina Charlesa i ćerke Anne, oboje su imali brojne obaveze, naročito nakon smrti kralja Georga. Decu novopečene kraljice su od tada odgajale dadilje i učitelji, uz uputstva roditelja. Da bi ga ojačali, roditelji su princa Charlesa poslali u internat Gordonstoun u Škotskoj, koji je davno pohađao i njegov otac. Čarls je mrzeo internat, što je prikazano u seriji, ali je on sam na kraju bio zahvalan na tom iskustvu, jer je mnogo naučio o sebi.

– Bilo je teško samo u smislu da se zahtevalo više od vas kao pojedinca nego što je to činila većina drugih škola – mentalno ili fizički. Srećan sam jer verujem da sam naučio puno o sebi i svojim sposobnostima i nedostacima. Naučili su me da prihvatim izazove i preuzmem inicijativu, rekao je u govoru još 1975. godine.

2. Razdvajanje Charlesa i Camille kruna nije pomno planirala

U seriji, princ Charles razvija sve čvršće prijateljstvo s Camillom, a njegova porodica je zbog toga zabrinuta dotle da je udružila kraljicu i Lorda Mountbattena. Oni zajednički planiraju da ih razdvoje tako što će njoj naći supruga, a princu drugu, prikladnu suprugu. Istina je da porodica nije bila oduševljena Camillom, ali se nisu kovale spletke za njihovo razdvajanje. “Scene u kojima Kraljica Majka i Lorda Mountbattena aktivno kuju zaveru kako bi dogovorili Camillin brak i razdvojili Charlesa od nje dramatizovane su za seriju”,  potvrdila je istoričarka Haris.

3. Charlesova ličnost je pogrešno prikazana 

Novog britanskog kralja naročito ljuti kako su autori prikazali njegov lik i delo. “Uvek su voleli da ga predstavljaju kao nekakvog slabića još dok je bio dete. Ovog puta, međutim, nije samo prikazan kao slabić, već i kao vrlo ljuta, neprijatna osoba koja viče na svoju ženu. Stvarno je sramotno ono što su mu učinili. Sve je to bilo daleko od istine”, otkrio je za Vanity Fair stručnjak za odnose u kraljevskoj porodici Hugo Vikers. Slično je potvrdio dugogodišnji Charlesov batler: “Za sedam godina rada za njega nijednom nije povisio glas na mene. Nijednom, nikad. Bili smo bliski. Često sam bio uz njega. On je snažan, moćan i saosećajan. I mislim da će biti neverovatan kralj.”

4. Charles i Diana se nisu upoznali kao u seriji

Kao što je prikazano u jednoj epizodi, upoznavanje se zaista dogodilo u Dianinom domu, na imanju nedaleko od kraljevskog dvorca, ali ne u hodniku. Njih dvoje su se susreli u polju, kada je, novembra 1977, Charles došao u lov na fazane. “Sećam se da sam pomislio da je vesela, zabavna i privlačna 16-godišnjakinja. Strašno zabavna, živahna, puna života i svega”, sećao se kasnije Charles.

5. Bio je veoma zabrinut za mentalno zdravlje princeze Diane. 

Serija prikazuje prestolonaslednika kao vrlo okrutnog, potpuno nezainteresovanog za zdravstvene tegobe svoje supruge. Diana jeste bolovala od bulimije i teško se nosila s problemima u braku. Međutim, Charles je učinio sve što je mogao da bi joj pomogao, tvrde upućeni. U jesen 1981, uznemiren njenim besom, depresijom i nestabilnošću, odveo ju je u London kod psihoterapeuta, dr Alana McGlashana. “Diana je otišla tamo samo osam puta, ali je Charles nastavio s redovnom terapijom do 1995. godine”, rekao je McGlashan.

6. Bio je veoma ljubomoran, ali zbog njene popularnosti

Iako je u javnosti stvorena slika da je Charles bio frustriran jer je zbog popularnosti svoje supruge pao u drugi plan, u stvarnosti je bilo i gore od toga. Ljubomora je izlazila na videlo gde god bi se našli, a posebno u Australiji, što je “Kruna” i prikazala u jednoj epizodi.

7. Afera s Camillom potpuno je izmišljena

Pravu istinu znaju samo njih dvoje. U seriji je Camilla prikazana kao ljubavnica i utočište Charlesu kada bi se on posvađao s Dianom. Ali, stručnjaci tvrde da se njihova romansa dogodila onda kada je Diana već imala drugu ljubav, a ne pre. Dok je u jednoj epizodi prikazano kako Charles posle bračne svađe beži u dvorac Hajgrov, u kojem je Camilla, istina je da je tog dana otišao u Bakingemsku palatu, jer se taj dvorac tada bio renovirao.

8. Dajana je psihički zlostavljala Čarlsa?

U seriji je Diana prikazana kao mnogo simpatičnija od Charlesa. Međutim, neki kraljevski biografi tvrde suprotno. “Diana se rugala Charlesovim idejama i odbila bi da pročita izveštaje ili da posluša savete osoblja koje joj bilo dodeljeno kao pomoć. Dok se njihov brak raspadao, ona je emocionalno zlostavljala Charlesa, izrugujući mu se zbog medalja koje je nosio i govoreći mu da nikad neće biti kralj. Svaka mu čast jer – suprotno onome što mi je rečeno i što se pojavljuje u “Kruni” – Charles joj nikada nije odgovorio istom merom”, rekla je za Vanity Fair književnica Sally Bedell Smith. 

Tekst: Milica Đorđević 

Fotografije: Profimedia 

 

Najnovije