Harper's Bazaar Srbija

Komplikovana pravila: Kako se priprema kraljevsko venčanje?

Od toga kako treba da se ponašate do toga kakvog ukusa mora da bude svadbena torta - sve što ste hteli da znate o svadbama na dvoru.

Retki su događaji na planeti koji okupiraju pažnju čitavog sveta kao što to čine venčanja u britanskoj kraljevskoj porodici. Raskoš i sjaj Vindzora u kombinaciji sa viševekovnom traidicijom čine kraljevsko venčanje bajkovitim predmetom globalne fascinacije. Iako još uvek nije rađena anketa, najlepšim venčanjem u Velikoj Britaniji smatra se svadba princa Charlesa i Diane, ali se mnogo govori i o tome kako su se venčali njihovi sinovi, William i Harry. Ono što povezuje ova tri venčanja jesu ceremonije koje, iako održane u razmacima i od po nekoliko decenija, imaju nešto slično. Pravila ponašanja članova kraljevske porodice nisu jednostavna, a to naročito važi za buduću princezu koja svoj izgled, govor i ponašanje mora da prilagodi protokolu i kriterijumima britanske krune.

 

 

Nevesta ne sme da nosi bilo kakvu venčanicu

Njena venčanica mora da bude bela, zabranjene su bilo kakve boje, kao i hajine koje otkrivaju dekolte i ramena. Odevne kreacije uglavnom podsećaju na odeću iz viktorijanske ere, a poželjno je da mlada nosi neki detalj koji joj je poklonila kraljica Elizabetha II. Meghan Markle i Kate Middleton su na sebi imale i Dianin nakit. 

Burme, ali ne bilo kakve

Kraljevske burme moraju biti napravljene od velškog zlata, nalaže tradicija. Nošenje burmi obavezno je samo za princeze, ali, dok je William ispoštovao to pravilo, Harry se o njega oglušio. Meghanin suprug nosi prsten sa venčanja na ruci, kao svaki drugi suprug u Britaniji. 

 

U buketu se skriva mirta

Obavezan  cvet u princeznom buketu mora da bude mirta. Običaj je nastao davne 1858. godine, kada se princeza Victoria, ćerka kraljice Victorije, udavala. Mirta predstavlja cvet koji donosi sreću i simbolizuje lojalnost, a odabir ostalog cveća zavisi od afiniteta mlade. Takođe, mlada ne baca bidermajer. Britanski kraljevski protokol nalaže da, umesto bacanja preko ramena, buket kraljevske mlade mora da ode na mnogo dostojanstveniji počinak. Izlazeći iz Vestminsterske opatije, gde se venčala, Kate je položila svoj buket na grob neznanog ratnika koji je ugrađen u pod crkve 1920. godine, kao znak sećanja na sve anonimne vojnike stradale u ratu. 

Ne bilo kakva torta

Vekovima se na kraljevskim venčanjima služila voćna torta, a ako je voće u kombinaciji sa alkoholom i začinima, ona će simbolizovati prosperitet. U slučaju torte ne važi pravilo “manje je više”, već “što veća to bolja“, pa one imaju i po devet spratova. Pravilo o ukusima prekršeno je na venčanju Meghan i Harrija, njihova torta nije imala voće, ali je bila natopljena voćnim sirupom. Vojvotkinja od Sussexa odlučila da preskoči tradiciju služenja voćne torte na kraljevskom venčanju, pa je angažovala američku kuvaricu da napravi klasičnu belu tortu za mladence, od limuna, prelivena kremom od putera i ukrašena svežim cvetovima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @forbeautyqueen

Poljubac na balkonu

Pojavljivanje mladenaca na balkonu Bakingamske palate nakon venčanja, kraljevski je običaj koji datira još iz vremena kraljice Victorije. Kada su se venčali 1840. godine, kraljica Victoria i princ Philip pojavili su se na balkonu, a to je učinila i kraljica Elizabetha 1947. Poljubac se prvi put desio kada je Diana 1981. poljbila Charlesa, to su uradili i Kate i William, ali ne i Meghan i Harry – s obzirom na to da nisu ni bili blizu Bakingamske palate, već su se venčali u Vindzoru, a poljubili su pred okupljenima ispred crkve.

Mladoženja ne sme da nosi odelo

Umesto smokinga, princ treba da nosi vojničku uniformu. Ne brinite, to nije zato da bi momak za ženidbu pokazao svoju spremnost za bojne pohode, već zato što je mnoge vojvode i prinčeve u Engleskoj odlikovala kraljica, pa je red da na svom venčanju (koje ona prethodno mora da odobri) pokažu poštovanje prema njoj, kao i sve svoje titule. Zanimljivo je da je William umesto Royal Air Force uniforme nosio odeću irske garde. Harry je nosio uniformu, ali ne svoju, već specijalno krojenu za tu priliku, a imao je i bradu – a tradicija nalaže da mladoženja, u vojničkoj uniformi, mora da bude obrijan

 

 

(Ne) obične pozivnice

Pozivnice moraju biti pravljenje u kompaniji Barnard & Westwood, koja za palatu radi od 1985. godine. Zanimljivo je da na njima umesto “venčava se za” stoji “sa”, kako bi se istakla jednakost među polovima.

Bez kuma

Prema ekspertu za kraljevska venčanja, Marlene Koenig, titula kuma ne postoji u palati. Umesto njega uz mladoženju stoji “osoba koja ga podržava“, pa je tako Charles odabrao svoju braću,  Andrewa i Edwarda, William je razbio tradiciju i odarao Harrija za kuma, a Harry je, prateći stope svog brata, učinio to isto.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @bunaslmoda

Obavezno slikanje

Tradicija nalaže da novopečeni mladenci poziraju odmah nakon venčanja i to za porodični portret. Prema pisanju magazina Brides, prva fotografija sa kraljevskog venčanja nastala je 1863. kada se Kralj Edward VII venčao sa kraljicom Alexandrom, koji su tada bili poznati kao princ i princeza od Walesa.  

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia 

Najnovije