Harper's Bazaar Srbija

Ljubav do samog kraja: Kako su se voleli Jane Birkin i Serge Gainsbourg

Važili su za jedan od najglamuroznijih parova sedamdesetih.

Svet je rastužila vest o odlasku legendarne Jane Birkin, koja je preminula juče u 76. godini. Diva francuske kinematografije i mode, ikona šezdesetih i sedamdesetih, umrla je u Francuskoj, u kojoj je decenijama živela i radila. Rođena Engleskinja, koja iza sebe ima više desetina filmova i 14 studijskih albuma, i žena kojoj je brend Hermes posvetio čuvenu Birkin torbu, zapravo se proslavila senzualnim šaputanjem u pesmi Je T’aime… Moi Non Plus, koje ne bi bilo moguće da za života nije bila u strastvenoj vezi da Sergeom Gainsbourgom. 

Jedan od najupečatljivijih parova u savremenoj istoriji, koji se voleo ludo i stratveno, zajedno je bio samo deset godina, ali je ostao u dobrim odnosima i nakon razdvajanja.

U slavu Jane Birkin, prisećamo se njihove neverovatne ljubavne priče. 

To nije bila ljubav na prvi pogled, naprotiv

Prvi susret Birkinove i Gainsbourga dogodio se povodom audicije za Slogan, film iz 1968. godine koji je režirao Pierre Grimblat. Engleskinja slomljenog srca, tek pristigla u Pariz nakon razvoda od britanskog kompozitora Johna Barryja, nije znala nijednu reč francuskog kada je upoznala čoveka koji će kasnije postati najveća ljubav u njenom životu. 

Grozan je, prokomentarisala je Birkin svom bratu Andrewu u telefonskom pozivu, opisujući Sergea. Trebalo bi da glumi mog ljubavnika, ali on je jedan arogantan snob koji me u potpunosti ignoriše, otkrila je u jednom od intervjua šta je u početku mislila o Sergeu.

No, kada ga je tokom jedne večeri organozovane za filmsku ekipu, uprkos njegovom protivljenju, odvukla na plesni podijum, i sama je shvatila da je njegova oholost prema njoj u stvari samo štit za njegovu stidljivost. Noć se završila u njegovoj hotelskoj sobi, gde se francuski glumac pijan srušio i zaspao, a u narednim intervjuima Birkin je ovo veče uvek opisivala kao najromantičnije u svom životu.

Bacanje u Senu 

Instinktivni Serge Gainsbourg i eterična Jane Birkin bili su protagonisti nekih od najsmešnijih svađa u Parizu. Jedno, u baru Castel, iziritirana partnerom koji je preturao po njenoj čuvenoj korpi u potrazi za najčudnijim i najsramotnijim predmetima koji se u njoj nalaze, Birkin se nije mogla suzdržati i na kraju mu je bacila kolač u lice. Shvativši njegov bes i šta je uradila, Jane je odmah ukapirala da je za smirivanje strasti potrebno da napravi neki upečatljiviji gest, te je odlučila da se baci u Senu. Prizor je ušao u istoriju, posebno zbog njene Yves Saint Laurent prilepljene bluze uz telo. Kako je sama Birkin otkrila, jedna od mnogih njihovih svađa završila se pozitivno – srećno su otišli kući, hodajući ruku pod ruku. 

Obožavali su da plešu 

Kada je njihova ćerka Charlotte bila sasvim mala, stavljali su je u čuvenu Janeinu korpu i nosili sa sobom u klubove. Kasnije se ritam promenio – par je počeo da izlazi kasno uveče tek nakon večere i odlaženja Kate i Charlotte u krevet, pazeći da se vrate ujutro na vreme, kako bi devojčice odveli u školu. Tek tada bi odlazili na spavanje i budili se taman onda kad se ćerke vrate kući, kako bi zajedno provodili vreme u igri. 

Je t’aime … Moi Non Plus – himna ljubavi, ili ljubomore?

Ljubomora me je naterala da otpevam tu pesmu, iskreno je bila Jane Birkin. Original Je t’aime … Moi Non Plus Gainsbourg je prvobitno snimio sa Brigitte Bardot koja je, međutim, sprečila širenje tog snimka kako ne bi uništila pevačev brak. Jane je bila još mudrija i shvatila je da bi bilo bolje reinterpretirati tu pesmu. Kada su je izveli prvi put, u Parizu u hotelu Beaux Arts, svi u restoranu bili su zapanjeni: “Mislim da je ono što imamo pravi hit”, šapnula je Jane Sergeu. Pesma je postala instant hit, ali je stavljena i na crnu listu – Vatikan ju je zabranio zbog lascivnih stihova, ploča na kojoj se nalazila, prodavala se umotana u papir (kao erotski časopisi), i to samo licima starijim od 21 godine.

Da na svetu postoji samo jedna pesma, Jane bi je posvetila Sergeu

Bila bi to Les Dessous chics, jer je to pravi portret Sergea. Šik donje rublje predstavlja poniznost osećanja […] to znači zadržavanje nečijih emocija duboko u sebi, krhkih emocija poput svilenog donjeg rublja. Nema šta drugo da se doda, otkrila je Birkin.

Iako se ljubavna priča završila deset godina nakon sudbonosnog susreta, njih dvoje su ostali vrlo bliski čak i to ne samo zbog ćerke Charlotte. Kada je Birkin rodila treće dete, plod njene veze sa Jaques Doillonom, Gainsbourg je poslao punu kutiju poklona za devojčicu, potpisujući se Papa Deux. 1991, kada je Gainsbourg preminuo, Jane i njene tri ćerke provele su čitava tri dana pored kovčega u kom je stajala i njena omiljena lutka Munckey, od koje se nije odvajala od detinjstva. Želela je da je Serge nosi sa sobom zauvek.

Nakon razvoda od drugog supriga, Birkin se povukla u svoj pariski stan, koji je bio ispunjen uspomenama na njenu i Sergeovu ljubav. 

Tekst: Harper’s BAZAAR

Fotografije: Profimedia 

Najnovije