Harper's Bazaar Srbija

Nove kraljevske titule nakon smrti Elizabethe II

“The queen is dead. Long live the King!"

Nakon smrti kraljice Elizabethe II, princ Charles, njen prvorođeni sin, zvanično je postao vladajući monarh Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali, svi su se pitali, kakvu titulu će dobiti njegova žena, vojvotkinja Camilla? Kraljevski predstavnici, potvrdili su da će nov monarh biti poznat kao kralj Charles III, dok će vojvotkinja od Kornvola, sada biti poznata kao consort kraljica.

Šta to znači?

Nakon venčanja kraljevskog para 2005, Bakingemska palata objavila je da će Camilla poneti titulu consort princeze, jednom kada Charles postane kralj. Međutim, kraljica Elizabetha lično je izrazila želju da Camillu tada proglase “queen consort” – tačnije kraljicom suprugom.

Consort je tradicionalan naziv za suprugu vladajućeg monarha, dok se čist naziv kraljice prenosi na žene vladarke.

Princ William i vojvotkinja Kate

I ovaj kraljevski par nadogradio je svoje titule, nakon kraljičine smrti. Pored zvanja vojvode i vojvotkinje od Kembridža, sada im je pridodato i zvanje vojvode i vojvotkinje od Kornvola – koje su nasledili od Charlesa i Camille, sadašnjih kralja i consort kraljice.

William će, verovatno, preuzeti i očevu titulu princa od Velsa, dok je i dalje nepoznato kako će sve ovo uticati na njihovo troje dece: prinčeve Georgea i Louisa, i princezu Charlotte.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije