Harper's Bazaar Srbija

Olivia Newton-John, pevačica i zvezda Briljantina, preminula je u 73. godini

Bila je simbol trijumfa i nade za 30 godina deljenja svoje borbe sa rakom dojke.

Olivia Newton-John — zvezda Grease nominovana za Zlatni globus, pevačica i posvećena borkinja za zaštitu životne sredine i prava životinja — umrla je u 73. godini.

Vest je 8. avgusta potvrdio njen suprug John Easterling, koja je rekao da je Olivia „jutros mirno preminula na svom ranču u južnoj Kaliforniji“. Iako uzrok smrti nije naveden, John je istakao da je pevačica „bila simbol trijumfa i nade više od 30 godina deleći svoje putovanje sa rakom dojke“. Iza nje ostala je ćerka Chloe Lattanzi.

Anglo-australijska izvođačica, četiri puta nagrađena Gremijem, ostaće upamćena po ulozi slatke Sandy Olsson, dobre devojke iz 1950-ih, u kultnom mjuziklu Grease. „You’re the One that I Want“, njen duet sa kolegom John Travoltom iz filmskog ostvarenja, ostao je jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

„Imala je sjajan glas i mislim da nije postojala bolja osoba za ulogu Sandy u čitavom Univerzumu“, rekao je Travolta za Vanity Fair 2016, upoređujući njen kasting sa „stavljanjem Taylor Swift u tu ulogu danas“.

Jedna od najprodavanijih svetskih izvođača svih vremena, mogla se pohvaliti karijerom dugom šest decenija. Prodala je preko 100 miliona albuma, sa 10 hitova koji su postali broj jedan na top listama – uključujući „Have You Never Been Mellow“ (1975) – i preko 15 najboljih singlova. 1999. osvojila je Emmy za izuzetno originalnu pesmu sa numerom „Love Is A Gift“.

Dirigovala jei klasicima poput „Physical“ (1981), koji je izvela u seriji Glee 2009, i „Twist of Fate“ (1983), predstavljen na soundtracku druge sezone serije Stranger Things (2017).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kinsey (@multifandomgirluk)

Kada je Olivia prvi put srela producenta Briljantina, Allana Carra, na večeri u Holivudu 1977, njen repertoar je već uključivao 2 miliona singlova i milion prodatih country-lite albuma. „Bila je duhovita, prilično topla i tako lepa“, rekao je za Njujork Tajms 1978. „Odmah sam joj rekao da je ona sve što filmska zvezda treba da bude, i da bi bila savršena za moj film. Samo je zurila, ne znajući ko sam. Zatim se ugrizla za usnu i prekrstila oči, što uvek radi kada se unervozi. Rekao sam da sam stvarno ozbiljan i odjednom ona je rekla: ’Pa i ja sam.’“ Njen filmski test – scena u bioskopu – bio je toliko savršen da smo ga koristili u samom filmu“.

Iako su ga kritičari osudili, Grease je zaradio 9,3 miliona dolara tokom prvog vikenda emitovanja, postavši najveći bioskopski hit 1978. i najpopularniji muzički film svih vremena, sve do mjuzikla Mamma Mia! iz 2008.

Sa dijagnozom raka dojke 1992, pevačica je 2008. osnovala Olivia Newton-John Cancer Wellness & Research Centre u Melburnu. Ponovo je obolela 2013, a 2017. rečeno joj je da je rak metastazirao i proširio se na njene kosti. „Da, uživala sam u snimanju ploča i filmova, ali bolnica mi je dala svrhu u životu“, rekla je za Tajms 2019. „Moj san je da pobedim rak u svom životu.“

1979. kraljica Elizabetha dodelila joj je Orden Britanske imperije (OBE), dok je 1990. godine imenovana za ambasadora dobre volje u Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Godine 1999. dobila je Humanitarnu nagradu Crvenog krsta za rak dojke i dobrotvorni rad za životnu sredinu, a 2006. postala je oficir Ordena Australije (AO) za „službu industriji zabave kao pevačica i glumica, i zajednici kroz organizacije koje podržavaju lečenje raka dojke, obrazovanje, obuku i istraživanje i životnu sredinu.”

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

 

Najnovije