Zar je važno ko je kriv: Da li će suđenje Amber Heard i Johnnyja Deppa imati posledice?

Presuda u slučaju Johnny Depp protiv Amber Herd čudna i neočekivana – smatraju pravni stručnjaci.

Suđenje decenije, Johnny Depp protiv Amber Heard, nakon šest nedelja konačno je završeno. Dok se Amber preznojavala i čekala odluku porote u sudnici, Johnny Depp je nastupao u Royal Albert Hallu u Londonu, a onda odluku suda sačekao u pabu sa prijateljima. 

Da li je Depp bio siguran u to da će pobediti ili mu, s obzirom na to da je veliki deo javnosti nedeljama bio na njegovoj strani, odluka suda više nije ni bila važna? Da li je dobio šta je hteo – to da većina smatra da on nije nasilnik koji tuče žene, već da je Amber nasilna i psihotična lažljivica koja samo hoće da mu uništi karijeru?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raph Pour-Hashemi (@raphph)

Iako mediji uglavnom prenose da je pobedu odneo Depp, porota suda u Virdžiniji proglasila je i Amber Heard i Johnnyja krivim/odgovornim za klevetu u tužbama jednih protiv drugih: Heard će morati da plati Deppu 15 miliona dolara na ime odštete, što je manji iznos od onoga koji je glumac tražio (50 miliona dolara zbog klevete, tvrdeći da mu je uništila reputaciju i karijeru, jer je u kolumni koju je 2018. objavio Vašington post, napisala da je bila izložena porodičnom nasilju tokom braka, ne navodeći, pritom, Deppovo ime.)

Na drugoj strani porota je dodelila za Amber Heard dva miliona dolara odštete, iako je ona tražila 100 miliona zbog tvrdnji Deppovog bivšeg advokata Adama Voldmana da su njene tvrdnje o zlostavljanju “prevara”.

Nakon izricanja presude Johnny Depp je saopštio da je pre šest godina njegov život, život njegove dece i njemu bliskih osoba zauvek promenjen.

– Lažne, veoma ozbiljne optužbe za krivična dela nametnute su mi preko medija, što je izazvalo beskrajnu salvu  mržnje, iako protiv mene nikada nije podignuta optužnica….  Šest godina kasnije, porota mi je vratila moj život – saopštio je Depp. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Depp (@johnnydepp)

On je naveo da je od početka cilj pokretanja ovog slučaja bio da se otkrije istina, bez obzira na ishod.

– Reći istinu je nešto što sam dugovao svojoj deci i svima onima koji su me podržavali. Osećam mir znajući da sam to konačno postigao. Nadam se da će moja težnja da se istina kaže pomoći drugim muškarcima ili ženama, koji su se našli u istoj situaciji, i da oni koji ih podržavaju nikada neće odustati. Takođe se nadam da će se vratiti princip da je osoba nevina dok se ne dokaže suprotno, kako na sudu, tako i u medijima, dodao je Depp.

On je svoje obraćanje zaključio rečima “Najbolje tek dolazi“ i  “Istina nikada ne nestaje”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amber Heard (@amberheard)

Amber Heard je, pak, na svom instagramu otkrila da je razočarana presudom.

– Razočaranje koje danas osećam je neopisivo. Srce mi je slomljeno što brdo dokaza još uvek nije bilo dovoljno da se odupre nesrazmernoj moći, uticaju i uticaju mog bivšeg muža, napisala je Heard u postu na instagramu nakon izricanja presude.

– Još sam više razočarana šta ova presuda znači za druge žene. To je nazadovanje. Vraća sat u vreme kada bi žena koja je progovorila mogla biti javno osramoćena i ponižena. To odbacuje ideju da nasilje nad ženama treba shvatiti ozbiljno, poručila je glumica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WeJan (@wejan_news)

Dodala je i kako misli da su Deppovi advokati uspeli da nateraju porotu da previdi ključno pitanje slobode govora i zanemari dokaze koji su bili toliko ubedljivi da je svojevremeno pobedili u procesu vođenom u Velikoj Britaniji.

– Tužna sam što sam izgubila ovaj slučaj. Ali još sam tužnija što sam izgleda izgubila pravo koje sam mislila da imam kao Amerikanka – da govorim slobodno i otvoreno, napisala je ona. 

Šta kažu pravni stručnjaci?

– Ovo je jako čudna presuda, tvrdi advokat i pravni analitičar Emily D. Baker, za magazin People.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by People Magazine (@people)

Johnny Depp je pobedio u tri slučaja, a Amber u jednoj protivtužbi.  

Advokat za porodično pravo i bivši psiholog David Glass takođe smatra da je rezultat suđenja neobično redak, za obe strane, i da je čudno to što su oboje dobili i izgubili u ovom slučaju.

– To znači da je porota smatrala da su obe strane govorile istinu jer su obe dobile slučaj, kaže David za People i dodaje: “Očigledno je veću korist izvukao Depp zato što porota nije verovala ni u šta što je rekla Amber, sem u to da joj je karijera malo nastradala”. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by People Magazine (@people)

Porota je poslala jasnu poruku da veruje da je Amber tekst napisala namerno, u želji da povredi Deppa. Ali stručnjaci za pravo koji su dali izjave za magazin People smatraju da je Depp na ovom suđenju imao blagu prednost u odnosu na Amber.

– Njegov pravni tim je pretpostavio kako će se Amber predstaviti poroti u odnosu na njeno svedočenje na suđenju u Britaniji. Mislim da su se mnogo oslanjali na to i uradili su odličan posao. Pripremali su ga, kad se pojaviljivao na prvim svedočenjima izgledao je kao povređeni dečak. Čak je govorio o svom odrastanju, ne bi li izazvao simpatije porote. Bio je to brilijantan potez.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by William Oakley (@oakley.wa)

Advokati smatraju da se Amberin tim ponašao najbolje kako je mogao u datoj situaciji.

– Amber je želela da ispriča svoju priču i uradila je to vrlo dramatično. Možda je odlazila predaleko u iznošenju novih, dosad nepoznatih detalja i možda je to negativno uticalo na porotu.

Iako američka sociološkinja Nikol Bedera strahuje da bi suđenje moglo da ima dalekosežne posledice za žrtve seksualnog nasilja, da bi mogao da spreči mnoge žrtve seksualnog nasilja da preduzmu pravne korake protiv počinilaca ili da čak u potpunosti prećute svoja traumatska iskustva, Glass veruje da ovaj slučaj neće uticati na druga suđenja u vezi sa porodičnim nasiljem, sem što može da se izučava na studijama prava kao redak, neobičan slučaj – da oboje dobiju i izgube.

– Kada studirate pravo uče vas da defamacione tužbe nikad ne dobijaju presude u svoju korist jer je veoma teško dokazati štetu – da povežete veoma male izjave bilo koje vrste sa realnim gubicima novca i reputacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nss G-Club (@nssgclub)

U svakom slučaju, sa završetkom suđenja, ovaj slučaj verovatno neće biti okončan, slažu se i sociološkinja Nikol Bedera i advokat za medije Lukas Brost. Takva suđenja na kojima se radi o nasilju i poznatim ličnostima često imaju veliki društveni uticaj. “Slučaj Depp-Heard će nas pratiti još dugo vremena“, predviđa Bedera.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije