Harper's Bazaar Srbija

Trikovi kojima je Grace Kelly skrivala svoju vilicu

Grace Kelly, možda najpoznatija princeza Monaka u celoj istoriji, nije volela svoju uglastu vilicu, pa je naučila da pozira i koristi šminku da kamuflira i prikrije ono što je smatrala estetskom manom.

Hiljade tekstova napisano je o besprekornom stilu Grace Kelly. Govorilo se o njenoj garderobi iz bajki, kako je nosila baletanke na apsolutno inspirativan način (baš kao i bisere) a njen stil se upoređuje sa svim trenutnim modnim trendovima. Ali šta je volela na sebi? Šta je želela da poboljša i šta je skrivala?
 

Od 1956, godine kada je napustila bioskop da bi postala nova princeza male kneževine, Grace Kelly je bila dama poznata po najlepšem „porcelanskom“ licu u celom zlatnom Holivudu. Zapravo, Gina McKinnon, autorka knjige What Would Grace Do? (Gotham Books), objasnila je da je glumica (koja je, kažu, potrošila hiljade evra na marame i rukavice u pariskoj prodavnici Hermes tokom snimanja filma Uhvatiti lopova, objavljenog 1955. godine) volela da uvek nosi savršeno isfeniranu kosu. Tako je u torbici uvek nosila češalj. Pila je puno vode, nije pušila, puno je plivala i bavila se baletom u mladosti. Grace je imala dobro držanje tela (najviše zahvaljujući baletu) pa joj je odeća dobro pristajala. Edith Head [kostimografkinja] smatrala je da Grace ima duge noge i veoma tanak struk, za kojim mnogi žude.

Grace Kelly se u Holivudu proslavila vrlo brzo, od 1951. od njenog prvog pojavljivanja na velikom ekranu, do visokog društva, pet godina kasnije, neposredno pre nego što je postala princeza. U to vreme uvek je koristila dve nijanse rumenila kako bi konturisala svoju vilicu. Konturisanje ipak nije izmišljeno u 19. veku za Instagram selfije. Kao što je nedavno Luna Miguel rekla u jednom intervjuu, „živimo u zamci u kojoj se čini da je sve novo i da su sve teme na kojima radimo nove, ali to je laž“.

Biografija Wendy Leigh, „True Grace“ takođe naglašava savršeno znanje Grace o svom licu. Smatrala je da je njena vilica posebno uglasta, da su joj noge preduge, telo preveliko. Naučila je da pozira sa nagnutim licem kako bi izgledalo uže i nije se ustručavala da kamuflira ono što je smatrala nedostatkom.

Frizer Peter Lamas, koji je počeo da radi sa zvezdom zahvaljujući direktnoj preporuci druge klijentkinje, Jackie Kennedy, priznao je da je princeza takođe bila opsednuta kremama za ruke. „Kad sam je pitao zašto, rekla mi je da se starost žene odražava najpre na rukama. Lamas i Kelly upoznali su se 1971. godine, u studiju Richarda Avedona.

“Došla je sa svojom pratnjom, jer … bila je princeza. Bio sam veoma nervozan, ali ona je bila vrlo ljubazna, nasmejana i topla. Vrlo prizemna. I počela je da mi objašnjava šta joj se ne sviđa na njenoj kosi. Tako smo počeli da stavljamo neke velike viklere i izbegavali smo da koristimo previše laka za kosu. Između snimanja sama je popravljala kosu. Tako je imala vrlo jasnu viziju sebe i kako je želela da se predstavi drugima“.

 foto:Pinterest

Najnovije