Zvezde zovu na ustanak protiv izumiranja

Posle Joaquina Phoenixa i Keire Knightley, glumica Naomie Harris i muzičar Brian Eno snimili su film u korist pokreta “Extinction Rebellion” i pozvali ljude da spasu planetu, što pre

Britanski aktivisti su osnovali pokret građanske neposlušnosti pod zastrašujućim nazivom Extinction Rebellion (Pobuna protiv izumiranja) kako bi se usporile klimatske promene. Njihove akcije se šire na druge delove sveta. Mnogi naučnici takođe smatraju da je ovakav vid protesta jedini preostao kako bi se vlade naterale na hitne mere i sprečile milione smrti koje su posledica uništavanja Zemlje. Jedna po jedna, pobunu protiv izumiranja počele su da podržavaju zvezde šoubiznisa.

Glumica Naomie Harris i muzičar Brian Eno objavili su animirani film kao poziv ljudima da se probude i daju hitnu podršku Extinction Rebellionu, javlja Reuters. Harris nam je poznata kao Eve Moneypenny u filmovima o Jamesu Bondu “Skyfall,” “Spectre” i poslednjem koji ćemo tek gledati “No Time To Die”. Sada je pozajmila  glas za animaciju koja istražuje kakve sve opasnosti vrebaju ljudski rod kada ubrza izumiranje životinjskih i biljnih vrsta.

– Ponosna sam što sam dala glas za projekat za koji se nadam da će podstaći gledaoce da što pre stanu iza akcija Extinction Rebellion – rekla je Harris psle premijere. Režiser je izraelski majstor animacije Miritte Ben Yitzchak. Nazvan “Uzbuna zbog izumiranja – Zašto moramo da reagujemo odmah”, ovaj film je prvi od dva koja su podržale holivudske zvezde u korist britanskog pokreta. Hiljade njihovih volontera su u poslednjem protestu izašli na ulice svojih gradova, od SAD do Britanije, dobrovoljno stavili lisice na ruke i tražili od policajaca da ih uhapse. 

U drugom filmu, pod naslovom “Klimatska kriza i zašto moramo da paničimo” britanska glumica Keira Knightley traži hitnu akciju protiv globalnog zagrevanja. Među prvima se pokretu Extinction Rebellion pridružio Joaquin Phoenix, koji mnoge prilike, pa i govornicu na dodeli Oskara, koristi da poradi na dobrobiti planete. Prošlog januara, u kratkom filmu britanskog pokreta, odigrao je lekara i spasitelja Zemlje. Na strani “Extinction Rebellion” su stotine naučnika i akademika, jer smatraju da je građanska neposlušnost jedini preostali način da se vlade moćnih zemalja nateraju da prihvate hitne mere kako bi se zaustavile smrti miliona ljudi od posledica klimatskih promena.

Autor: Milica Đorđević

Fotografije: Profimedia

Najnovije