Harper's Bazaar Srbija

Sezona pomračenja je pred nama: Mi imamo dobre vesti za vas

Astrolozi najavljuju velike promene u 2024.

Bilo da je vaš feed na društvenim mrežama preplavljen vestima o predstojećem potpunom pomračenju Sunca ili je ovo prvi put da čujete za njega, pokrivamo vas sa svime što treba da znate o ovom istorijskom događaju.

Potpuno pomračenje Sunca će se desiti 8. aprila, a na samo nekoliko trenutaka usred bela dana, nebo će potamniti, stvarajući zapanjujući spektakl iznad naših glava. Ovaj predstojeći događaj ne smete propustiti, jer zemlja neće doživeti još jedno pomračenje za više od 20 godina. Takođe se očekuje da će pomračenje 2024. godine biti znatno dramatičnije, sa povećanjem od 60% u totalu, kao i u trajanju, prema podacima NASA-e.

„[Nebo] postaje dovoljno mračno da svetle zvezde i planete dođu u prvi plan, tako da je veoma dramatično, veoma zapanjujuće“, rekao je Fred Espenak, bivši astrofizičar iz NASA Godard centra za svemirske letove, za ABC. “Većina ljudi dobija veoma visceralnu reakciju kada vide potpuno pomračenje.”

Krenimo ispočetka.

Šta je potpuno pomračenje Sunca?

Potpuno pomračenje Sunca — poput onog zakazanog za 8. april — dešava se kada se Sunce, Mesec i Zemlja ukrste, poravnavajući se tačno u isto vreme. Mesec blokira direktnu liniju svetlosti koja izlazi od Sunca, bacajući senku na Zemlju.

Iako se delimična i prstenasta pomračenja Sunca dešavaju nekoliko puta godišnje zbog putanje prirodne orbite Meseca, ona često ostaju neprimećena zbog minimalnog efekta vidljivog na Zemlji. Potpuna pomračenja Sunca su mnogo ređa u poređenju, što znači da je događaj 8. aprila onaj na koji ćete želeti da se uključite, posebno s obzirom na to da još jedno neće biti vidljivo za još 20 godina.

Kako gledati potpuno pomračenje Sunca

Iako trenutno pomračenje Sunca na prvi pogled možda ne izgleda kao opasnost po bezbednost, stručnjaci NASA-e su izjavili da gledaoci apsolutno treba da nose zaštitnu opremu za oči dok gledaju u nebo tokom događaja. Ako ste zainteresovani za gledanje potpunog pomračenja Sunca, obavezno investirajte u par specijalnih naočara za pomračenje ili ručne solarne posmatrače kako biste izbegli ozbiljno oštećenje oka, koje nastaje kao rezultat koncentrisanih sunčevih zraka. NASA navodi da obične sunčane naočare nisu adekvatna oprema za gledanje, bez obzira na to koliko su tamna sočiva, tako da je planiranje unapred i korišćenje naočara za pomračenje optimalno za one koji planiraju da vide potpuno pomračenje Sunca. Pored toga, gledaoci bi trebalo da budu izuzetno oprezni kada rukuju sočivima kamere ili teleskopima tokom pomračenja Sunca.

„NE gledajte u Sunce kroz sočivo kamere, teleskop, dvogled ili bilo koji drugi optički uređaj dok nosite naočare za pomračenje ili koristite ručni solarni posmatrač – koncentrisani sunčevi zraci će progoreti kroz filter i izazvati ozbiljne povrede oka“, upozorava NASA. .

Sunčevi zraci su posebno jaki tokom pomračenja, tako da je nošenje odgovarajuće zaštite, poput SPF-a, takođe izuzetno važno da ostanete zdravi dok ste napolju.

Šta sezona pomračenja predstavlja za astrologiju?

Godišnja astrologija je pod velikim uticajem početka sezone pomračenja. Prema ekspertima za astrologiju, „pomračenja zauzimaju posebno mesto u astrologiji, jer se veruje da su to trenuci kada zakoračimo u svoju sudbinu“.

Iako pomračenje može izgledati jednostavno kao poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje, u astrološkom carstvu, ono signalizira promenu u severnom i južnom lunarnom čvoru sudbine, koji deluju kao astrološki pokazatelji značajnih budućih promena. Severni čvor označava naglasak na unutrašnjem putovanju, sebi i budućnosti, dok južni čvor predstavlja prošle živote, osnovna sećanja i naučene navike. Sa svakim pomračenjem idemo dalje ka jednom čvoru, a potpuno pomračenje Sunca od 8. aprila se ne razlikuje.

Kako će pomračenje uticati na nas?

Predstojeće potpuno pomračenje Sunca označava još jedan korak na putu ka severnom čvoru sudbine, što znači da ove godine možete očekivati priliv velikih životnih promena, posebno kada se one odnose na vaše unutrašnje ja i putanju ka budućnosti.

Ova predstojeća sezona pomračenja je posebno jedinstvena, posebno zato što pada tokom sezone Ovna, dok je severni čvor sudbine takođe u Ovnu u ovom trenutku – znak intenzivne, ali povoljne godine koja dolazi.

Još jedan faktor koji treba uskoro razmotriti je da će promena početi dok je Merkur retrogradan, što će dovesti do mnoštva prošlih uspomena i loših navika koje mogu da ometaju komunikaciju – i u smislu vašeg unutrašnjeg života i vaših interakcija sa svetom oko vas.

Srećom, pomračenje Sunca signalizira nove početke i često se kaže da osvetljava neiskorišćene unutrašnje tajne i uvećava oblasti u vašem životu koje se mogu poboljšati. „Neophodno je predati se univerzumu tokom ovog vremena i pustiti da se stvari odvijaju sudbinski“.

Najnovije