Harper's Bazaar Srbija

8 najlepših filmova o jeseni

Jedan od njih je, naravno, i "Kad je Harry sreo Sally".

Kad temperatura i lišće počnu da padaju, tako postajemo sve raspoloženiji da vreme provodimo kod kuće, ušuškani pod ćebetom i da, uz šolju čaja, tople čokolade ili pumpkin spice lattea, gledamo filmove i serije. A ima li lepših ostvarenja nego onih koja su stvorena u slavu najraskošnijeg godišnjeg doba, jeseni?  

Iako ima bezbroj novijih filmova čija se radnja odvija tokom jeseni, ovog puta biramo klasike, ne prave klasike, već ostvarenja koja smo toliko puta gledali, ali koja svaki put kod nas izazivaju isti osećaj – dok se zlatne i narandžaste boje razlivaju sa ekrana i nama postaje toplije oko srca. Prvi na listi je Kad je Harry sreo Sally, Roba Reinera, za koji je scenario pisala čuvena Nora Ephron.

Kad je Harry sreo Sally

Sally i Harry upoznaju se na fakultetu u Čikagu, nakon diplomiranja. Ona putuje u Njujork i ponudi se da poveze i njega – oboje žele da žive u Gradu koji nikad ne spava, gde bi ona trebalo da radi kao novinarka, a on da postane savetnik specijalizovan za politička pitanja. No, njih dvoje celim putem raspravljaju samo o jednoj temi: mogu li muškarac i žena da budu prijatelji koji nikad neće pomisliti na seks jedno s drugim. U Njujorku se pozdrave i ponovo sretnu, nakon pet godina, na aerodromu. Ona je u vezi sa njegovim poznanikom, a on namerava da se oženi. Ona radi kao novinarka, on je politički savetnik. Za vreme leta opet razgovaraju samo o načelnim pitanjima koja se tiču muško-ženskih odnosa. Ponovo se sretnu za pet godina. Nju je napustio dečko, a njegova žena želi razvod. Sad će početi češće da se sastaju jer shvate da imaju mnogo toga zajedničkog i da su zapravo već prijatelji. No, hoće li se prijateljstvo pretvoriti u ljubav ili će ostati samo prijateljstvo?

Između pletenih džempera i zlatnih krošnji drveća, ovaj film je, bukvalno, vizuelni prikaz jeseni, posebno u onim scenama dok Harry i Sally šetaju parkom. Sallyina odeća je savršena jesenja modna inspiracija i zaslužuje poseban tekst ili još bolje – stranicu na instagramu. Ako vas ovaj film ne natera da odletite u Njujork samo da biste prošetali Central parkom, onda to jedino može da uradi drugi kultni film sa Meg Ryan, Stigla vam je pošta.

Stigla vam je pošta

– Kako ne voleti Njujork u jesen? Natera me da poželim da kupujem pribor za školu. Poslao bih ti buket sveže naoštrenih olovaka, samo kada bih znao tvoje ime i adresu, piše Tom Hanks, odnosno Joe Fox – lik kojeg glumac tumači u još jednom filmu Nore Epfron, devojci sa kojom se dopisuje, ne sluteći da je poznaje u stvarnom životu, još više, sa kojom je u očajnim odnosima u stvarnom životu. On je vlasnik ogromnog lanca knjižara, a ona, Kathleen Kelly odnosno Meg Ryan, male romantične knjižare koja je pred zatvaranjem.

Legenda o jeseni

Film čiji naziv o originalu može da se odnosi na godišnje doba, ali na pad (Legends of the fall) drama je o ocu i tri brata između kojih su stali Prvi svetski rat i jedna žena. Maestralne uloge u ovoj drami ostvarili su, osim Anthony Hopkinsa koji je uvek maestralan, i Brad Pitt, Julia Ormond, Henry Thomas i drugi.

Slatki novembar

Najčešće preskakana na listi najboljih romantičnih komedija, možda zbog toga jer je više drama nego rom-com ostvarenje, Slatki novembar je priča o jednom “nikad nemam vremena ni za šta, osim za posao” američkom biznismenu (Keanu Reeves) i mladoj, slobodonoj i pomalo šašavoj devojci (Charlize Theron) koja, nakon što mu uzrdma tlo pod nogama, kompletno menja njegov pogled na svet.

Jesen u Njujorku

Ne samo zbog toga što je ovo dirljiva romantična priča između četrdesetosmogodišnjeg uglednog restauratora koji ne veruje u ljubav (Richard Gere) i dvadesetdvogodišnje umetnice koja živi s bakom (Winona Ryder), već zato što je ovo predivna filmska oda najlepšem godišnjem dobu u jednom od najlepših gradova na svetu.

Društvo mrtvih pesnika

Skoro svaki film čija se radnja vrti oko kampusa, polazaka u školu ili na studije, tinejdžera, fakultetlija ili uopšte mladih, počinje u jesen, pa tako i Društvo mrtvih pesnika, koji se često nalazi na listama najinspirativnijih filmskih priča. Osim druženja i veza koje stvaraju na uglednoj muškoj akademiji, budući predsednici, biznismeni, naučnici i učitelji, a trenutno dečaci iz bogatih američkih porodica, zauvek će spajati principi koje im je usadio profesor engleske književnosti, koga tumači genijalan Robin Williams.

Osmeh Mona Lize 

Još jedna priča o odnosu koji se razvija između profesorke i učenica, ovog puta istoričarke umetnosti koju igra Julia Roberts, a koja predaje u konzervativnoj ženskoj školi 1953. godine. Osim gradiva, Julia se trudi da oslobodi duh svojih učenica, podstiče ih da budu individualne i da se kritički odnose prema stvarima o kojima su do tada morale da ćute.

Praktična magija 

Iako ovde zaslužuje da se nađe Hocus Pocus, zbog toga što se trenutno u bioskopima prikazuje njegov nastavak, mi za jesenji film o vešticama ipak biramo mnogo romantičlniju verziju o dve sestre koje se bave magijom. Iako sposobne za razne vradžbine, sestre koje tumače Sanda Bullock i Nicol Kidmen nikako ne uspevaju srećno da se zaljube, delom zbog prastarog prokletstva – svi muškarci koje zavole, umreće prevremenom smrću. Pomalo triler, pomalo drama, ovo je pre svega priča o ljubavi.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube 

 

 

 

Najnovije