Harper's Bazaar Srbija

10 modnih dokumentaraca koje moraju pogledati svi ljubitelji mode

Legendarni dizajneri, istorijske kuće i poznati fotografi na filmskom platnu odvešće vas na trenutak u neverovatni modni svet.

Ako vam modni svet deluje uzbudljivo već sa stranica časopisa ili modnih pista, onda je lako pomisliti kako je ovaj osećaj uvećan u dokumentarcu sa relevantnom temom. Detalji o stvaranju legendarne odeće, životu velikih dizajnera, pripremi kolekcije, revija ili časopisa, fotografisanja u bekstejdžu – sve ovo i još mnogo toga uključeno je u 10 najvažnijih modnih dokumentaraca koje bi svaki zaljubljenik u modu trebalo da vidi.

Unzipped (1995)

Gledajući stvaranje legendarne kolekcije Isaac Mizrahi, za zimu 1994. godine, istoimeni dokumentarac obavezan je za obožavaoce kultnih supermodela tog vremena kao što su Kate Moss, Naomi Campbell, Linda Evangelista i Christy Turlington.

Diana Vreeland: The eye has to travel (2011)

Legendarna modna urednica Diana Vreeland bila je jedna od najekscentričnijih figura u modnom svetu i ovaj dokumentarac okuplja sve zanimljive detalje – od njenog mišljenja o farmerkama (farmerke su najlepša stvar na svetu posle gondole) i o pogledima na život (prvo što treba da uradite je da se rodite u Parizu).

A man’s story (2012)

Filmska ekipa je 12 godina pratila britanskog dizajnera muške odeće Ozwalda Boatenga sastavljajući portret njegove dotadašnje i tragične karijere.

Bill Cunningham New York (2010)

Ovaj dokumentarac navešće vas da se zaljubite u kultnog fotografa New York Timesa, Bila Cunninghama, koji je, između ostalog, predstavio koncept streetstyle fotografije.

Scatter My Ashes at Bergdorf’s (2013)

Giorgio Armani, Candice Bergen, Manolo Blahnik, Isaac Mizrahi i drugi nude uvid u specijalitete legendarne robne kuće na Menhetnu.

Yohji Yamamoto: This Is My Dream (2011)

Japanski dizajner je izuzetno talentovani krojač i fanatična pristalica crne boje. Gledanje ovog specijalnog dokumentarnog filma pružiće vam više divljenja i znanja o umetnosti dizajniranja i kreiranja odeće.

Mademoiselle C (2013)

Carine Roitfeld je modna ikona, urednica i muza Toma Forda. Ovaj glamurozni dokumentarac prati stvaranje prvog broja chic magazina CR Fashion Book.

McQueen and I (2011)

Fokusirajući se na odnos Alexander McQueena sa njegovom muzom, Isabellom Blow, dokumentarac prati uspon legendarnog dizajnera na vrh, njegovu sjajnu karijeru i njegov tragični pad koji ga je doveo do samoubistva.

Annie Leibovitz: Life Through a Lens (2008)

Sjajna fotografkinja Annie Leibovitz stvorila je neke od najprepoznatljivijih slika našeg doba i ovaj dokumentarac pokazuje priznanje koje dobija od nekih jednako važnih ljudi poput Anne Wintour, Graydona Cartera, Hillary Clinton i Bette Midler.

Valentino: The Last Emperor (2008)

Valentino Garavani imao je kultnu karijeru koja je trajala decenijama sve do njegove ostavke 2008. Dokumentarni film se, između ostalog, fokusira na odnos dizajnera sa Giancarlom Giammettijem, njegovim partnerom i saradnikom.

Najnovije