10 najboljih serija zasnovanih na istinitoj priči

Televizijska ostvarenja u kojima ćete uživati.

serija
Serija “Feud”

Sastavili smo listu najboljih serija po istinitom događaju, koje će vas oduševiti svojom tematikom i naracijom. Od političkih intriga do ličnih drama, ove serije ne samo da nas zabavljaju već i edukuju, istražujući složene dinamike moći, ljubavi, gubitka i trijumfa. U ovom pregledu istražićemo deset najboljih serija koje su temeljene na stvarnim događajima, ističući njihovu autentičnost i duboki uticaj na gledaoce širom sveta.

Serija “The Serpent”

“The Serpent” je kriminalistička miniserija iz 2021. godine zasnovana na istinitoj priči o Charlesu Sobhraju, šverceru drgagog kamenja i serijskom ubici poznatom po teroriziranju turista duž “Hippie Traila” u Aziji tokom 1970-ih godina. Sobhraj je koristio svoj šarm i manipulativne veštine da bi privukao i zatim ubio svoje žrtve, često kradući njihove identitete kako bi izbegao hapšenje. Serija prati napore diplomate Hermana Knippenberga iz Holandije, koji je predvodio međunarodni tim istražitelja, uključujući i njegovu suprugu Marie-Andrée Leclerc, koja je bila saučesnik u Sobhrajovim zločinima. Radnja se razvija kroz niz prevara, bekstava i lova na ovog opasnog ubojicu širom Azije.

“The Serpent” detaljno istražuje psihologiju i taktike serijskog ubice, dok istovremeno prikazuje atmosferu 1970-ih godina i globalne napore da se pravda zadovolji. Serija je dobro primljena zbog svoje napetosti, autentičnosti i dubokog prikaza Šarmove opasne harizme i njegovih žrtava.

“Griselda”

Netflox-ova miniserija “Griselda” prati stvarni život lukave i ambiciozne kolumbijske poslovne žene, Griselde Blanco, koja je stvorila jedan od najprofitabilnijih kartela u istoriji. Posvećena majka, Blanco je svoj smrtonosni spoj šarma i neočekivane divljaštine koristila da vešto balansira između porodice i poslova, zbog čega je postala poznata kao “Crna udovica”. Glavnu ulogu tumači Sofira Vergara, koja je pokupila sve pohvale za svoj performans.

Serija “Madoff”

“Madoff” je miniserija iz 2016. godine koja je zasnovana na istinitoj priči o Bernardu Madoffu, finansijskom prevarantu koji je izveo jedan od najvećih finansijskih prevara u istoriji. Serija istražuje Madoffov život i karijeru, fokusirajući se na način na koji je izgradio svoj finansijski imperij samo da bi ga na kraju srušila piramidalna prevara vredna milijardi dolara. Kroz dramatičnu radnju i duboku analizu lika, “Madoff” pruža uvid u psihologiju prevaranta, kao i u njegov uticaj na finansijski svet i živote mnogih investitora koji su poverili svoj novac njegovom fond. Serija je dobro primljena zbog svoje autentičnosti, kao i izvanrednih glumačkih izvedbi Richarda Dreyfussa u ulozi Bernarda Madoffa.

“Maid”

Miniserija “Maid” iz 2021. godine prati život Alex, mlade majke koja se bori da izgradi novi život za sebe i svoju ćerku nakon napuštanja nasilnog partnera. Serija istražuje Alexinu borbu sa siromaštvom, mentalnim zdravljem i sistemom socijalne pomoći, dok se istovremeno suočava sa izazovima pronalaženja stabilnosti i samostalnosti.

Glavna tema serije je hrabrost i odlučnost Alex da preokrene svoju sudbinu i osigura bolju budućnost za sebe i svoje dete. “Maid” je dobio pohvale za svoju emotivnu dubinu, autentičnost u prikazu problema siromaštva i nasilja u porodici, kao i za izvanredne glumačke izvedbe. Serija je dobila veliku pažnju zbog svoje teme koja je aktuelna i relevantna za mnoge žene širom sveta.

“Medici: Masters of Florence”

“Medici: Masters of Florence” je televizijska serija iz 2016. godine. Fabula prati uspon slavne italijanske porodice Medici tokom renesanse, sa fokusom na Kozima de Medicija, koji se bori da otkrije istinu o smrti svog oca i preuzme kontrolu nad porodičnim bankarskim poslovima. Kroz političke intrige, porodične rivalitete i borbu za moć, serija istražuje Medičijevo uticajno mesto u Firenci i šire u 15. veku.

“Medici: Masters of Florence” je dobila pohvale za svoju dramatičnu napetost, kompleksne likove i autentičan prikaz renesansne Italije. Serija je popularna i zbog impresivne glumačke postave, uključujući glumačke talente poput Richarda Maddena, Dustina Hoffmana i drugih, koji su doneli živopisnost likova i vremena u kojem su živeli.

Serija “Narcos”

Popularna kriminalistička serija “Narcos” je debitovala 2015. godine i fokusira se na život i vladavinu narko-kartela u Kolumbiji tokom 1980-ih i 1990-ih godina. Serija prati stvarne događaje i likove poput Pabla Eskobara, vođe Medellin kartela, i američkih DEA agenata koji su bili posvećeni njegovom hapšenju.

Kroz dinamičnu radnju i kompleksne likove, “Narcos” istražuje opasnosti i korupciju u svetu trgovine drogom, dok prikazuje uticaj narko-kartela na društvo i političke strukture u Kolumbiji. Serija je dobila pohvale zbog svoje autentičnosti, napetosti i izvanrednih glumačkih izvedbi, postavši jedna od najgledanijih i najuticajnijih serija o narko-kartelima. Serija “Narcos” je takođe postavila na svetsku mapu glumca Perdo Pascala, koji je ubrzo postao miljenik ženske populacije.

“When They See Us”

“When They See Us” je miniserija iz 2019. godine koja je zasnovana na istinitoj priči o “Central Park Five” slučaju. Serija prati živote petoro afroameričkih mladića – Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana i Korey Wise – koji su nepravedno optuženi i osuđeni za silovanje u Central Parku 1989. godine.

Kroz četiri epizode, miniserija detaljno istražuje njihove živote pre, tokom i posle zatvorskih godina, istražujući sistemsku rasnu nepravdu, pravosudni sistem i posledice nepravednih optužbi. “When They See Us” je dobio pohvale zbog svoje emotivne dubine, autentičnosti u prikazu događaja i snažnog društvenog uticaja, podsećajući gledaoce na važnost pravičnosti i borbe protiv rasizma u pravosuđu.

Serija “The Crown”

Biografska drama iz 2016. godine “The Crown”, istražuje život kraljice Elizabete II i britanske kraljevske porodice. Serija prati ključne događaje i lične dileme kraljice tokom njenog dugogodišnjeg vladanja, od njenih ranih godina kao mlade monarhkinje do savremenih izazova s kojima se suočava kao vladarka.

Kroz izvanrednu produkciju, “The Crown” istražuje dinamiku moći, politike i porodičnih odnosa unutar kraljevske kuće, prikazujući kako se istorijski događaji oblikuju i utiču na lične živote članova kraljevske porodice. Serija je dobila pohvale za svoju autentičnost, dubinu likova i impresivne glumačke izvedbe, postavši jedna od najcenjenijih i najgledanijih serija na temu britanske monarhije.

“Spartacus: Blood and Sand”

“Spartacus” je američka televizijska serija koja se prvobitno emitovala od 2010. do 2013. godine. Serija je inspirisana životom legendarnog gladijatora Spartakusa, koji je predvodio pobunu robova protiv Rimskog carstva. Kroz četiri sezone, serija prati Spartakusovu borbu za slobodu i osvetu, njegove vojničke podvige i sukobe sa rimskim vođama poput Glabera, Krasusa i Julija Cezara.

“Spartacus” je poznat po svojoj eksplozivnoj akciji, kompleksnim likovima i dramatičnom prikazu života u antičkom Rimu. Serija je dobila pohvale zbog svoje autentičnosti u prikazu istorijskih događaja, kao i zbog izvanrednih glumačkih izvedbi glumaca poput Andyja Whitfielda (prvobitni Spartakus) i Liama McIntyrea (kasniji Spartakus).

Serija “Feud”

“Feud” je američka antologijska televizijska serija koja istražuje poznate sukobe između poznatih ličnosti. Prva sezona, nazvana “Feud: Bette and Joan” (2017), fokusira se na rivalstvo između glumica Bette Davis i Joan Crawford tokom snimanja filma “What Ever Happened to Baby Jane?” Serija istražuje njihovu složenu vezu, profesionalnu rivalnost i lične tragedije dok se bore za priznanje i slavu u filmskoj industriji zlatnog doba Holivuda.

“Feud” je dobio pohvale za svoju dramatičnu napetost, dubinu likova i izvanredne glumačke izvedbe glumica Susan Sarandon i Jessica Lange u ulogama Bette Davis i Joan Crawford. Serija je poznata i po svom autentičnom prikazu istorijskih događaja i kulturnog konteksta u kojem su se sukobi odvijali.

Foto: Profimedia

Najnovije