Harper's Bazaar Srbija

11 filmova koji će obeležiti ovogodišnji Filmski festival u Kanu

Uticaj Filmskog festivala u Kanu, kao i ostvarenja koja se na njemu prikazuju, nikako ne smemo potceniti – setimo se samo slave koju je stekao film „Parasite“ (koji je, podsećamo, osvojio i Oskara za najbolji film 2019), kao i filma „The Worst Person In The World“ koji je pokrenuo ozbiljno, a često zanemareno pitanje krize u „mlađim“ godinama.

U susret 75. Filmskom festivalu u Kanu koji će trajati od 17. do 28. maja, izdvajamo nekoliko naslova za koje se predviđa da će privući najviše pažnje.

Elvis

Biografski film Baza Luhrmanna o kralju rokenrola okuplja, između ostalih, zvezde Austina Butlera, Oliviu DeJonge (Priscilla Presley) i Toma Hanksa (Elvisov menadžer), a jedva čekamo da vidimo i sve te fenomenalne muzičke sekvence koje izazivaju histeriju!

The Stars at Noon

Američka novinarka i britanski biznismen zaljubljuju se u Nikaragvi tokom 80-ih, pritom pokušavajući da pobegnu od tadašnje revolucije. Film potpisuje Claire Denis, a inspirisan je romanom Denisa Johnsona. Glavne uloge tumače Margaret Qualley, Joe Alwyn i John C Reilly.

Showing Up

Najnovije ostvarenje Kelly Reichardt govori o frustriranoj vajarki (Michelle Williams) koja se priprema za izložbu koja će joj promeniti karijeru. Dok čeka inspiraciju za svoja dela, njen privatni život postaje sve apsurdniji.

Crimes of the Future

Pripremite se – ovo je horor koji vas neće ostaviti ravnodušnim! Viggo Mortensen glumi performans umetnika čiji organi prolaze kroz metamorfozu, dok Léa Seydoux glumi njegovu glamuroznu partnerku. Tu je i Kristen Stewart koja opsesivno istražuje i prati svaki njihov korak.

Three Thousand Years of Longing

Pre nego što se vratio franšizi „Mad Max“ (ovoga puta sa Anyom Taylor-Joy), George Miller je osmislio ovaj fantastični ep u kom Tilda Swinton glumi usamljenu akademkinju, a Idris Elba duha koji joj nudi tri želje. No, da li će ona napraviti pravi izbor?

Triangle of Sadness

Ruben Östlund je specijalizovan za crne komedije, a ovoga puta „nastupa“ sa najčudnijom satirom do sada – pričom o moćnom paru supermodela (Harris Dickinson i Charlbi Dean) koji odlazi na krstarenje luksuznim brodom, potpuno nesvesni planova njegovog marksistički nastrojenog kapetana.

Decision to Leave

Ova očaravajuća misterija koja prati detektiva (Park Hae-il) koji se zaljubljuje u glavnu osumnjičenu za ubistvo (Tang Wei) predstavlja prvi projekat na velikom ekranu južnokorejskog reditelja Parka Chan-wooka nakon filma „The Handmaiden“ iz 2016. Očekujte predivnu kinematografiju, uzavrele strasti i mnogo preokreta.

Armageddon Time

Intimna priča o punoletstvu smeštena je u Kvins 80-ih i reč je o poluautobiografskoj priči reditelja Jamesa Graya. Banks Repeta glumi školarca koji se sukobljava sa porodicom Trump, njegove roditelje glume Anne Hathaway i Jeremy Strong, dok Anthony Hopkins glumi njegovog dedu.

War Pony

Dva dečaka (Jojo Bapteise Whiting i LaDainian Crazy Thunder) bore se sa identitetom, gubitkom i modernim predstava o muškosti dok odrastaju u američkom rezervatu Pine Ridge. Film potpisuju Riley Keough i Gina Gammell, a budući da je inspirisan stvarnim događajima, donosi dirljivu priču o marginalizovanim zajednicama koje slede „američki san“.

Broker

Film u kom glavnu ulogu tumači Song Kang-ho (zvezda filma „Parasite“) prikazuje fenomen boksova za bebe u Južnoj Koreji u koje je moguće anonimno ostaviti novorođenče kako bi se o njemu starao neko drugi.

Irma Vep

Ponovno oživljen kultni klasik iz 1996. prikazuje filmsku zvezdu (Alicia Vikander) u krizi kada granica između stvarnosti i fikcije postaje opasno zamagljena.

Foto: Profimedia

Priredila: I. T.

Najnovije