Harper's Bazaar Srbija

5 filmova koji će vas odvesti na Francusku rivijeru

Dok sanjamo o putovanjima, predlažemo da se opustite uz filmove koji će vas bar na nekoliko sati odvesti do Azurne obale.

“Uhvati lopova”, 1955

Reditelj: Alfred Hitchcock, Uloge: Cary Grant, Grace Kelly

Lagani detektivski triler snimljen je u najboljim tradicijama dela Alfreda Hitchcocka. Očaravajuća priča, neverovatni pejzaži juga Francuske i dve holivudske legende. Tandem Cary Grant i Grace Kelly večeras definitivno zaslužuje vašu pažnju. Pa čak i ako vam detektivske priče nisu baš zanimljive, film vredi pogledati barem radi raskošne odeće Grace koju menja u gotovo svakoj sceni.

“I Bog stvori ženu”, 1956

Reditelj: Roger Vadim, Uloge: Brigitte Bardot, Curd Jürgens, Jean-Louis Trintignant

 

Ovaj film je odavno postao klasik, kao i scena u kojoj Brigitte Bardot pleše okružena zanosnim muškarcima. Sredinom 50-ih, film je postao provokativan i čak skandalozan, ali je objavljen, i više od pola veka nije izgubio svoju popularnost. Film je neverovatno lagan i pomaže vam da zaboravite sve probleme bar na jedno veče.

“Dobar dan, tugo”, 1958

Reditelj: Otto Preminger, Uloge: Jean Seberg, David Niven, Deborah Kerr

Prva filmska adaptacija romana Françoise Sagan sa mladom Jean Seberg u naslovnoj ulozi. Radnja se odvija leti, na vrućoj obali na jugu Francuske, gde ima mesta za ljubav, mržnju, radost i tugu. Klasičan zaplet, dobro odabrani glumci i nezaboravni pejzaži. Odličan način da provedete veče.

“Bazen”, 1969

Reditelj: Jackues Dere, Uloge: Romy Schneider, Alain Delon, Jane Birkin

Film „Bazen“ Jacqesa Deraya je odličan primer ravnoteže između intenziteta strasti i lakoće zapleta. Zanimljivo je gledati kako se isprepleću složeni odnosi junaka, a ponekad je i smešno. All-star glumci Romy Schneider, Alain Delon i Jane Birkin savršeno su se uklopili u atmosferu Francuske rivijere kasnih 60-ih. Film vam omogućava da makar na par sekundi zamislite kako se i vi sunčate pod vrućim suncem zajedno sa glavnim likovima.

“Princeza od Monaka”, 2014

Reditelj: Olivier Dahan, Uloge: Nicole Kidman, Tim Roth, Frank Langella

Pogledajte film o princezi Grace, koju glumi Nicole Kidman. Reditelj Olivier Dahan nije pokušao da pokrije celu životnu priču o 10. princezi Monaka, već se fokusirao samo na prekretnice. Iskrena, pomalo tužna priča, savršeno uklopljena glumačka postava i neverovatan posao kostimografa.

 

 foto:bazaar.ru

Najnovije