Harper's Bazaar Srbija

Anđelija Vujović preporučuje: Šta da čitaš, slušaš, gledaš i posetiš ove nedelje?

U novoj, redovnoj rubrici Harper's Bazaar-a naši gosti iz sveta kulture, umetnosti, mode i show bizz-a, daće vam ideju kako da na provereno kvalitetan način provedete slobodno vreme i nahranite dušu!

Kada sam je prvi put ugledala uživo imala sam zapravo priliku da se skupa sa njom u istoj prostoriji spremam za jedan gala događaj, ona je bila u ulozi hosta, a ja sam bila reporter sa red carpeta. 

Srele smo se samo na početku i na kraju večeri u prostoriji za pripremu. U međuvremenu ja sam je iz prikrajka posmatrala kako briljira na sceni kao domaćica večeri.

Pod svetlima reflektora Anđelija se automatski pretvarala u zvezdu sa istom onom nonšalancijom sa kojom je sa nas deset delila jedno ogledalo u kupatilu, popravljala šminku, sa uzbuđenjem čavrljala i smejala se pričama o propalim dejtovima.

Tokom te večeri postalo mi je jasno zašto je i dalje tražena, zašto njena karijera traje već više od dve decenije, zašto je nekoliko puta proputovala svet uzduž i popreko, pojaviljavala se u tv reklamama, naposletku i serijama i filmovima. Zašto je to baš ona, a ne neko drugi.

“Revije sam, u zavisnosti od modela, radila na drugačiji način. Lik mi je takav da se lako transformiše, što mi je između ostalog donelo dugovečnost u ovom poslu. Sećam se da sam u svojoj 37, poslednjoj godini aktivnog modeling rada, šetala rame uz rame na reviji sa 16-godišnjakinjama. Iste te godine otišla sam na MBA studije u Monako, inače ne bih prestala da se bavim manekenstvom”, otkriva Anđelija.

“Savršene crte lica ne čine mnogo za lepotu. Za to je potrebna ličnost”, vrlo je jasno obrazložio Piter Lindbergh u pokušaju da opiše zašto se samo neki modeli izdvajaju i mogu se pohvaliti onim žarko željenim  prefiksom “super”.

Međutim, Anđelija Vujović nije samo supermodel, ona je svoju karijeru nastavila i kao super businesswoman.

Već pet godina radi u srpskom ogranku britanske firme koja se bavi geološkim istraživanjima. Upravo ona bila je prvi zaposleni u toj firmi, podigla je na noge, a potom postala i njen direktor, kao i još dve firme koje se nalaze u istom sklopu.

“Smatram da konstantno usavršavanje obogaćuje život i uživam u tom procesu. Tako bih recimo volela da se jednog dana okušam u vinskoj inustriji. Završila sam tri od četiri stepena, internacionalne škole za poznavaoce vina i to je takođe jedna od sfera mojih interesovanja”, otkrila nam je ova inspirativna žena.

Zato uopšte ne sumnjamo da će njen izbor materijala kojim ovih dana hrani dušu i preporučuje nam ga u nastavku, biti svakako inspirativan, ali i izenađujuć.

ČITAJ

Od kako sam otkrila pisca Aleksandra Tešića, njegove knjige su moji verni saputnici. Ovaj ulazak u svet srpske epske mitologije koju Tešić tako vešto oslikava, pomogao mi je da shvatim šta je prijatelj koji mi je preporučio ove knjige hteo da kaže rečima: “Sada sam jos vise ponosan sto sam pripadnik ovog naroda”. 
Još na Filološkom fakultetu upoznala sam se sa starim srpskim mitološkim sistemom i mogu da kažem kako ga  Tešić verno prenosi u svojim trilogijama Kosingas i Miloš Obilić, koje nimalo ne zaostaju za Tolkin-ovim “Gospodar Prstenova”. Smatram da je važno upoznati se sa istorijom našeg naroda zarad sopstvenog duhovnog razvoja, a i zbog ključnog razloga koje pisac navodi u jednom od predgovora: “Samo narodi koji poštuju znamenitosti svoje prošlosti mogu napredovati putem progresa i civilizacije”. 

SLUŠAJ

Nekome je pasionirani ljubitelj thrash metala kao ja, nije lako da preporuči muziku koja ne pripada ovom žanru. Međutim, svesna sam da većini neće prijati zalasci sunca uz meni omiljenu Sepulturu. Zato poslušajte pesmu Cayman Islands od Kings of Convenience. Mislim da će vam baš leći uz čašu Aperol Spritz-a ili hladan roze. 

GLEDAJ

Kažu da najveće dostignuće 20-og veka nije vrtoglavi napredak tehnologije, već činjenica da je čovek shvatio kako mislima može da utiče na sopstveni život. Jedan lep film iz 2020. godine bavi se ovom tematikom, ime mu je The Secret: Dare to Dream. Često ga gledam kada poželim da odmorim dušu i podsetim se da smo mi kao ljudska bića izuzetno moćni, a toga uglavnom nismo ni svesni.  

POSETI

Za one koji nisu posetili aktuelni Oktobarski Salon, imajte na umu da je ovo poslednja nedelja u kojoj ćete imati priliku to da uradite. Iako moderna umetnost ume da me optereti, uporno posećujem muzeje moderne umetnosti širom sveta – jer volim demanti koji mi naposletku donosi. Tu se uvek nađe “dragulj” koji ostavi snažan utisak i nad kojim se zamislim. Ne propustite ovu sjajnu izlozbu u čarobnom Muzeju grada Beograda, ovogodišnji Oktobarac pun je takvih dragulja.

Razgovarala: Maja Bunčić

Foto: Sever Zolak

Najnovije