Harper's Bazaar Srbija

Vruć bioskopski vikend: Seksi muškarci, misteriozne žene i kandidati za Oskara!

Ništa vas neće bolje ugrejati nego dobar film u ušuškanoj bioskopskoj sali.

Ako ste smoreni zbog hladnog i tmurnog vremena, a niste uspeli da se organizujete na vreme i otputujete na ski-vikend, ništa vam neće bolje popraviti raspoloženje nego odlazak u bioskop. Naravno, uvek je pravo vreme za to, ali nam nekako tople i mračne bioskopske sale postanu draže u zimskim mesecima. Predstavljamo listu filmova koji će vas sigurno zagrejati ove subote i nedelje, a, bogami i, naterati na razmišljanje. Trileri, misterije, tajanstvene žene sa crvenim karminom – idelan sadržaj za odlazak u bioskop sa partnerom, ali što da ne, i sa drugaricom.

Aleja noćnih mora

Dobra misterija, mali, diskretni pištolji sakriveni sa unutrašnje strane bež mantila, karmin grimizno crvene boje, detektivski šeširi i toalete diva Zlatnog doba Holivuda – sve to očekuje vas u novom filmu Guillerma del Toroa, Aleja noćnih mora, kome predviđaju tri Oskara. Glavni lik filma je ambiciozni radnik u cirkusu koji ima sposobnost da samo sa par reči izmanipuliše bilo koga. Zavodi psihoterapeutkinju za koju se ispostavlja da je mnogo opasnija od njega.U glavnim ulogama: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Rooney Mara.

Mesto: Bioskopi širom Srbije u različitim terminima  (početak prikazivanja 20. januar)

Konačna sloboda

U posleratnoj Nemačkoj, Hansa iznova zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stalna veza u njegovom životu postaje njegov dugogodišnji drug iz ćelije, Viktor, osuđeni ubica. Ono što počinje odbojnošću prerasta u nešto što se zove ljubav. Kao austrijski kandidat za Oskara, drama Konačna soboda  izabrana je u uži izbor od 15 filmova iz celog sveta koji mogu biti nominovani u kategoriji za najbolji međunarodni (strani) film za 94. dodelu nagrada Američke filmske akademije. Da li će biti jedan od pet stranih filmova nominovanih za Oskara znaće se 8. februara. Režiju potpisuje Sebastian Meise, a u glavnim ulogama su Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn.

Mesto: KCB Beograd, 18 časova (od 20. do 26. januara)

Noć kraljeva

Mladić je poslat u zatvor “La Maka”, usred Obale Slonovače, u šumi kojom vladaju zatvorenici. Kako tradicija nalaže, sa izlaskom crvenog meseca, Šef ga određuje za novog Rimljanina pa mora da ispriča priču ostalim zatvorenicima. Saznavši kakva ga sudbina čeka, on počinje da pripoveda o mističnom životu legendarnog odmetnika zvanog kralj Zama i ne preostaje mu ništa drugo nego da njegova priča potraje do zore. Film je režirao Philippe Lacôte, a u glavnim ulogama su Bakary Koné, Steve Tientcheu, Jean Cyrille Digbeu, Rasmané Ouédraogo.

Mesto: KCB Beograd, 20 časova (od 20. do 26. januara)

Sexy Beast

Brutalni gangster Gal otišao je u peziju i povukao se u raj španske vile sa ženom koju obožava. Idila je razbijena dolaskom njegovog neprijatelja Dona, koji namerava da ga ubedi da se vrati u London – na poslednji veliki posao. Savršen film za one koji vole dobre priče, posoljene crnim humorom, fenomenalnim karakterima i živopisnim jezikom. Snimljen je 2000. godine, režiju potpisuje Jonathan Glazer, a u glavnim ulogama su Ben Kingsley, Ray Winstone i Ian McShane.

Mesto: Bioskop Zvezda, Subota, 20 časova

Memoria

Engleskinja koja živi u Kolumbiji, gde se bavi vrtlarstvom I prodaje cveće, odlazi u Bogotu kako bi posetila svoju sestru i njenog muža. Jedne noći, iz sna je budi čudan prasak ili jak zvuk, nakon čega junakinja počinje da pati od nesanice. U Bogoti upoznaje arheološkinju Agnes, kao i ribara Hernana, sa kojim podeli sećanja pored reke i ujutru se probudi sa osećanjem jasnoće. Film  je režirao jedan od najoriginalnijih stvaralaca današnjice, Apichatpong Weerasethakul, internacionalno prepoznat nakon filma “Ujak Bonmi koji može da se seti svojih prethodnih života”, koji mu je 2010. doneo Zlatnu palmu u Kanu. U glavnim ulogama su Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego, Daniel Giménez Cacho.

Mesto: Akademija 28 (od 20. do 26. januara), 19  časova

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, MegaCom film, YouTube 

 

 

 

 

Najnovije