Harper's Bazaar Srbija

Cenzura “Doručka kod Tifanija”: Kultni film zauvek je promenjen!

Zbog jednog lika ovo legendarno filmsko delo moglo bi nestati i iz karijere Audrey Hepburn.

Britanski televizisjki kanal Channel 5 isekao je svaku scenu u kojoj se pojavljuje glumac Mickey Rooney.

Razlog za to leži naravno u ulozi koju je čuveni američki glumac tumačio u pomenutom klasiku.

Naime, Rooney se našao u ulozi standovaca Azijata, a njegova rasna pripadnost iskazana je prenaglašeno obojenim licem u žut ton, očima koje su selotejpom zalepljene tako da stoje ukoso, te zbijenim zubima i pre svega izuzetno jakim akcentom.

Čak i za standarde iz 1961. kada je Breakfast At Tiffany’s snimljen, lik stanodavca vrckaste Holly Golightly smatrao se značjno grubim portretom. Iz tog razloga pre nekoliko godina u uvodnoj špici filma, dodato je upozorenje o sadržaju osetljive prirode.

Međutim, izgleda da po današnjim standardima ovo nije dovoljno, zbog čega se pobunio i veliki Terry Gilliam – čuveni Montipajtonovac koji se kasnije u karijeri ostvario u ulozi režisera.

“Cenzura je čini se sve razvijenija grana industrije u Velikoj Britaniji ovih dana. Izbacivanje kompletnih scena iz filma loša je opasna odluka. Ko su ti novi cenzori? Ko im je dao pravo da odlučuju o tome šta je ispravo, a šta ne?” rekao je Gilliam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Özlem Güsar (@ozlemgusar)

Iako je Mickey Rooney tumačio jednu od sporednih uloga, isecanje scena u kojima se pojavljuje u ovom klasiku dovelo je do nelogičnog toka radnje, zbog čega se oglasio i sin Audrey Hepburn (inače uspešan i poznat producent), obrazloživši kako je neophodno da se film posmatra iz perspektive onih koju su tada snimali “Doručak kod Tifanija”.

Međutim, ne slažu se svi sa ovim stavom.

“Ako ne uzmemo u obzir Audrey Hepburn, užasno je. Gluma Mickey Rooney-a apsurdno je uvredljiva. Najbolja stvar koja bi mogla da se uradi jeste da se film jednostavno spali”, izjavio je bivši direktor Nacionalnog teatra Sir Richard Eyre.

Priredila: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije