Harper's Bazaar Srbija

Da li magija zaista radi? Veštice iz Istvika nekad i sad

Kultni film star je već 35 godina...

Koliko god se bunuli protiv proslave “Noći veštica” kao praznika koji dolazi sa zapada i nema baš nikakve veze sa ovim prostorima, činjenica je da “Halloween” polako ali sigurno ušunjao na vrata pre svega marketinga, a onda i generalno zabave kao takve.

Ne možete nikoga kriviti zarad njegovog ukusa za bilo šta, pa tako ni onog vezano za zabavu – ukoliko je to maskiranje 31. oktobra, uživanje u biranju ili pravljenju kostima, gledanju horor filomova i svega ostalog što na zapadu čini esenciju ovog praznika, suludo je osećati negodovanje.

Sa druge strane, ako ste od onih koji su pobornici proslave Noći veštica, onda vam je sasvim sigurno poznato da postoje stvari koje su kultne vezano za ovu “strašnu” (mada zapravo, svetu noć – Halloween je skraćenica za “Svi sveti”).

To su svakako određeni filmski naslovi, a ukoliko niste ljubitelj horora, postoji jedan film koji iako se neretko svrstava u ovu kategoriju (zbog svoje tematike) on to zapravo nikako nije. U pitanju su The Witches of Eastwick ili Veštice iz Istvika.

Film je zasnovan na romanu dvostrukog dobitnika pulicerove nagrade Johna Updike-a, a sa vodećim glumcima kao što su Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon i Cher, nije bilo nikakvih šansi da se omane.

Sada već prilično davne 1987. godine, kada je snimana ova komedija sa elementima horora, navedena glumačka imena bila su na vrhuncu karijere, te skupiti ih na jednom mesto u ne baš uobičajenom filmskom projektu, bilo je uspeh sam po sebi.

Jasno je da je i ova činjenica jedan od glavnih elemenata zalužnih za uspeh filma koji govori o ženskom prijateljstvu i njegovoj važnosti, o osudiama društva i okoline, težini života u savremenom društvu, ali i šta se sve može postići kada se žene druže – sve ovo dešava se nekoliko slojeva ispod na prvi pogled: zabavnog i lakog filma.

Međutim, ako ovo ostvarenje shvatite kako treba vraćaćete mu se i po nekoliko puta, te je naša preporuka da ga pogledate kad god, ako još uvek niste, a ako želite poseban “Halloween” ugođaj u periodu oko 31. oktobra, onda neka se definiitvno nađe na vašoj “must watch” listi.

Bićete svakako očarani zahvaljujući magiji kojom su vas obasule veštice i jedan đavo.

Sudeći po poslednjim fotografijama vodećih protagonista kultnog filma, čini se da je nekakva vrsta pakta (da li sa đavolom ili sa vešticama) svakako sklopljena.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Najnovije