Harper's Bazaar Srbija

Disney predstavio prvu plus size junakinju

U filmu Reflect, mlada plesačica Bianca dolazi do prihvatanja sopstvenog tela kroz baletski pokret

Novi kratki film na Disney+ zove se Reflect (Odraz), a snimljen je s namerom da promoviše body positivitu, odnosno zdravu sliku o sopstvenom telu. Namenjen je prevashodno mladim ljudima, istražujući izazove sa kojima se oni u današnje vreme prečesto suočavaju u vezi sa slikom sopstvenog tela.

Priča prati animiranu junakinju Biancu, koja u baletskom studiju igra srećna i puna samopouzdanja, sve dok druge devojčice ne uđu u salu. Tada se njeno raspoloženje menja, pošto shvati da je punija od njih. Potom Biancu dotuče njena instruktorka baleta s pročom o dugačkom vratu i zategnutom stomaku. Scena je veoma dramatična i devojčica ostaje sama ispred razbijenog ogledala sa stotinama odraza same sebe. Boreći se sa svojim odrazom, ona usmerava svu snagu volje koju je prikupila da bi prevazišla sunju u sebe – tako što će uroniti u ples. Na kraju počinje da ceni telo koje ju je ranije izazvalo da se oseća nesigurnom u sebe.

Film je predstavila rediteljka Hillary Bradfild, koja stoji iza filmova Frozen 2 i Encanto. „Osećam se kao da sam u principu veoma pozitivna osoba. Ali kada je to na ličnom nivou, mnogo je teže biti pozitivan u pogledu sopstvenog tela”, rekla je rediteljka. Ona je namerno izabrala plesni studio za mesto dešavanja jer su ogledala potrebna za savladavanje pokreta, a htela je da Bianca mora gledati u sebe, iako to ne želi. Otuda potiče i naslov filma. „Kada ljudi pogledaju ovaj kratki film, nadam se da će se osećati pozitivnije o sebi i o tome kako izgledaju, i da se osećaju dobro u vezi sa teškim deonicama svog životnog putovanja“, rekla je ona i napomenula: “Ponekad odete na mračno mesto da biste došli do dobrog mesta i to samo čini dobro mesto mnogo lepšim.”

Reflect je vrlo brzo dobio mnogo pohvala od fanova svih godišta, a prednjače oni koji se mogu povezati sa likom Biance. „ „Reći ću da  sam jecao dok sam gledao”, napisao je jedan komentator na Tviteru, a a jedna žena odgovorila sličnim stavom: „Meni je, kada sam imala 16 godina trebao ovaj film pre nego što sam napustila balet, što sam učinila jer više nisam želela da budem ‘debela’ u razredu“, napisala je ona. Takođe, čitamo sledeći predlog: “Sjajno! Nadam se da će jednog dana imati osobu koja koristi invalidska kolica kao superheroja”.

Predsednica Diznijevog opšteg zabavnog sadržaja Cary Berk rekla je zaposlenima još u proleće ove godine da kompanija teži da bar polovina njegovih likova dolazi iz „nedovoljno zastupljenih grupa“.

Tekst: M.Đ.

Foto: Screetshot YT, Instagram

Najnovije