Harper's Bazaar Srbija

Disney + svojim crtanim filmovima dodaje upozorenja o rasističkom sadržaju

Nova etika na delu!

Nova etika na delu!

Disney + platforma za strimovanje dodala je upozorenja o rasističkim stereotipima u neke od svojih crtanih filmova. Sada, kada biraju crtani film za gledanje, korisnici mogu videti upozorenje: „Ovaj program uključuje negativnu sliku i / ili nepravedan tretman ljudi ili kultura“. Takvo ažuriranje je sada dodato, na primer, svima poznatim crtanim filmovima iz detinjstva „Petar Pan“, „Lepotica i zver“, „Maza i Lunja“.

Ovi dodaci pojavili su se kao rezultat činjenice da su se predstavnici službe o tim pitanjima konsultovali sa nezavisnim ekspertima iz afroameričkog udruženja filmskih kritičara, African American Film Critics Association, Coalition of Asian Pacifics in Entertainment i GLAAD.

Na primer, upozorenje pre gledanja crtanog filma „Mačke iz visokog društva“ glasi: „Mačka je ovde prikazana kao rasistička karikatura istočnih Azijata sa preteranim stereotipnim crtama poput kosih očiju i velikih zuba“. „Ti stereotipi su tada bili pogrešni i takvi su i danas. Umesto da samo izbrišemo ovaj sadržaj, želimo da istaknemo njegove štetne efekte, naučimo iz njegovih iskustava i otvorimo diskusiju da bismo zajedno stvorili inkluzivniju budućnost. Disney želi da kreira priče sa inspirativnim temama koje odražavaju bogatu raznolikost ljudskih iskustava širom sveta“, navodi se u saopštenju kompanije.

U početku su ova upozorenja bila prikazana samo na stranicama sa detaljnim opisima crtanih filmova, ali sada se pojavljuju i pre puštanja sadržaja.

Najnovije