Harper's Bazaar Srbija

Bez sjaja i šljokica: Kakve modne trendove donosi druga sezona serije Euphoria?

Ne samo što su se priča i karakteri razvili, već je i moda u Euphoriji otišla korak dalje.

Nakon dve i po godine, koliko je prošlo od emitovanja prve epizode, devetog januara konačno je stigao nastavak Euphorije, omiljene tinejdž serije – za odrasle. U međuvremenu smo pogledali dve specijalne epizode koje se bave isključivo glavnim junakinjama ovog ostvarenja Sama Levinsona, a to su Rue, koju tumači fantastična Zendaya, i Jules, koju igra maestralna Hunter Schafer. Sada konačno pratimo sve junake, a reditelj je, uplašen da se ne ponavlja u nastavku i sa željom da ponove izazove šok kod gledalaca, rešio je da dodatno zamrači stvari.  

– Ako je prva sezona bila kućna žurka u dva ujutru, druga sezona bi trebalo da izgleda kao žurka u pet ujutru, daleko iznad tačke u kojoj je trebalo da svi odu kući, izjavio je Sam, svestan koliki uticaj njegova serija ima na mlade (generaciju Z), a pogotovo na njihov stil odevanja i šminkanja (Euphoria je doslovno uticala na trendove u šminkanju u 2020. i 2021).  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by euphoria (@euphoria)

Razvoj likova u scenariju stavio je pred nove izazove kostimografkinju serije Heidi Bivens. Besprekorno odradivši zadatak u prvoj sezoni, pronalazeći kostime koji su postali kultni među ljubiteljima serije, ona je rešila da apsolutno iskoristi odeću u funkciji građenja likova. Kako je svaki karakter postao stariji, pa i malo mračniji, tako je i njegova odeća dobila tamnije tonove. Da bi obukla svoje junake, Bivensova je, otkriva, prečešljala svaku vintage radnju u Los Anđelesu. 

I u nastavku Euphorije junaci nose dizajnerske komade, pa smo Fezca videli u džemperu brenda KidSuper, Cassie u Pradinim sandalama, Kat u Mimi Wade haljini. Kroz kadrove se provlače komadi modnih kuća Miu Miu, Maroske Peech, Dior i mnogih drugih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by alexa demie ❦ (@demieluv)

Da Euphoria apsolutno utiče na modne konzumente širom sveta nedvosmisleno pokazuje činjenica da je pretraga brenda Batcheva na sajtu Stylight porasla za 300 odsto, u roku od 24 sata, nakon što je Lexi, koju tumači Maude Apatow, u prvoj epizodi – na novogodišnjoj zabavi – nosila romantičnu bluzu sa potpisom ove modne kuće, koja je specijalno pravljena za seriju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Batsheva (@batshevadress)

Svaki karakter ima sebi svojstven stil, a opet je svaki u skladu sa grupom – Maddie i Cassie su dve najbolje drugarice, koje se, poput svih najboljih drugarica slično oblače. Jules i dalje ima najoriginalniji modni izraz, Rue najčešće izgleda kao da je obukla prvu stvar koju je pronašla u ormaru (pre će biti na podu svoje sobe), ali onda odjednom oduševi kad se pojavi u vintage Jean Paul Gaultier prsluku i Roberto Cavalli pantalonama. 

Iako je mnogo uticala na modu, Euphoria je možda još veći uticaj ostvarila na mejkap trendove. Šta nas očekuje do kraja druge sezone, videćemo, ali zasad je procenat sjaja i šljokica smanjen, što ne znači da je šminka svedenija, samo je akcenat umesto na cirkone stavljen na geometrijske šare izvučene ajlajnerom. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

Najnovije